♦ Hagag are în plan investiţii de aproape 200 mil. euro, care ar putea fi suplimentate cu încă 100 mil. euro pentru noi achiziţii şi dezvoltări viitoare, potrivit fondatorului. Dezvoltatorul israelian mizează mai departe pe fazele a doua şi a treia din H Pipera Lake, H Primăverii 1 şi H Eliade 9 pe sectorul rezidenţial şi H Ştirbei Palace pe comercial.
Yitzhak Hagag, cofondator şi acţionar principal al Hagag Development Europe, este de părere că pe plan local există perspective de creştere, dar în ceea ce priveşte dezvoltarea propriu-zisă, cel puţin în acest moment, piaţa imobiliară din Capitală trece print-o perioadă de stagnare.
„Asta se întâmplă, cu precădere, pe fondul situaţiei urbanistice. Pentru că dacă ne uităm la ultimii patru ani, o să vedem că volumul de noi dezvoltări este unul infim comparativ cu potenţialul pieţei, iar majoritatea construcţiilor civile demarate în această perioadă au fost autorizate înainte de toamna anului 2020. Aşadar, puţinele proiecte autorizate fie s-au livrat deja sau se vor livra în următoarele 18 luni. Nici pipeline-ul nu arată tocmai extraordinar, cu toate că nevoia de locuire există, la fel cum există şi nevoia de spaţii de birouri moderne, de săli pentru conferinţe şi evenimente etc.“, a subliniat Yitzhak Hagag.
Cofondatorul Hagag explică faptul că estimările de acum indică o creştere a preţurilor pentru apartamente atât noi, cât şi vechi. De partea cealaltă, pe segmentul spaţiilor de birouri, o tendinţă care s-a remarcat încă de anul trecut şi pare să continue şi în perioada imediat următoare este cea de renovare, respectiv modernizare a clădirilor de birouri cu o vechime mai mare de 10 ani, pentru a răspunde cerinţelor actuale ale chiriaşilor.
„De asemenea, şi semnale pozitive care ne fac să fim optimişti cu privire la viitorul pieţei în ansamblu. Aş menţiona aici dinamica favorabilă a cererii pentru apartamente noi, revenirea angajaţilor în clădirile de birouri într-un număr cât mai mare, volumul crescut de turişti care anul trecut atinsese deja nivelul de dinaintea pandemiei sau apetitul consumatorilor de a-şi petrece timpul liber în localuri şi restaurante moderne – ceea ce înseamnă că şi spaţiile comerciale pretabile pentru HoReCa devin din ce în ce mai intersante“, a explicat Yitzhak Hagag.
În acest moment, mare parte din atenţia Hagag este îndreptată către cinci dintre proiectele care sunt deja în curs de dezvoltare.
„Vorbim, aşadar, despre H Pipera Lake fazele II şi III, H Primăverii 1 şi H Eliade 9 pe segmentul rezidenţial, iar pe segmentul de retail despre H Ştirbei Palace şi centrul comercial din Pipera - o construcţie care livra aproximativ 1.000 de metri pătraţi de spaţii de retail în imediata vecinătate a H Pipera Lake. Dar în planurile pe termen scurt se regăseşte şi o nouă lansare. Este vorba despre un proiect rezidenţial localizat în zona de centru-est a Bucureştiului. Mai mult, intenţia este să continuăm investiţiile în consolidarea portofoliului, în consecinţă ne uităm cu foarte mare interes la mai multe terenuri care ar putea acomoda noi dezvoltări rezidenţiale, atât în Capitală, cât şi în alte oraşe mari din ţară. Astfel, dacă pipeline-ul nostru este astăzi de aproximativ 1.200 de unităţi locative, ne-am propus ca în următoarele luni să adăugăm în oferta Hagag alte peste 560 de apartamente“, a spus Yitzhak Hagag.
Odată finalizat, H Ştirbei Palace îşi propune să devină una dintre cele mai sonore galerii comerciale high-end din regiunea Europei de Sud-Est, precum şi unul dintre cele mai apreciate spaţii destinate artei şi artiştilor contemporani.
„Planurile noastre de dezvoltare în România rămân neschimbate. Avem deja planificate investiţii de aproximativ 195 de milioane de euro pentru finalizarea proiectelor în derulare şi intenţionăm să suplimentăm această sumă cu minimum 100 de milioane de euro pentru noi achiziţii şi dezvoltare în următorii ani“, a spus cofondatorul.
Shimbările prin care a trecut Bucureştiul şi evoluţia oraşului din ultimii şapte ani sunt, în egala măsură, vizibile şi admirabile, consideră Yitzhak Hagag.
„Şi cu atât mai admirabil este faptul că discutăm despre o evoluţie care s-a întâmplat în ciuda climatului politic şi economic tensionat, a pandemiei şi a tuturor implicatior sale, a suspendării PUZ-urilor sau a instabilităţii fiscale. Aceste rezultate se datorează în mare măsură investiţiilor şi eforturilor depuse de mediul privat de afaceri. Ce mă bucură nespus este să stiu că şi noi, în calitate de investitori şi dezvoltatori de proprietăţi imobiliare, am avut o contribuţie relevantă la dezvoltarea pe termen lung a oraşului şi reînnoirea ţesutului urban, ba chiar la reducerea presiunii asupra traficului şi a emisiilor de carbon – dacă luăm în considerare cele trei proiecte de reconversie pe care le-am livrat în centrul Bucurestiului şi cele câteva sute de persoane care lucrează sau locuiesc în clădirile noastre şi optează pentru transportul public ca mijloc de deplasare sau chiar pentru mersul pe jos. Mai mult decât atât, ne bucurăm că am reuşit să creăm noi standarde de calitate în ceea ce priveşte locuirea sau spaţiile de lucru şi urmărim să facem acelaşi lucru şi pentru segmentul de spaţii de retail“, a spus dezvoltatorul.
Planurile Hagag de dezvoltare în România rămân neschimbate de situaţia din Israel.
„Avem deja planificate investiţii de aproximativ 195 de milioane de euro pentru finalizarea proiectelor în derulare şi intenţionăm să suplimentăm această sumă cu minim 100 de milioane de euro pentru noi achiziţii şi dezvoltare, în următorii ani. Piaţa de hoteluri rămâne un segment de interes pentru noi, dar suntem în continuare foarte atenţi la ce se întâmplă pe segmentul rezidenţial, mai ales în situaţia în care oferta de apartamente noi din capitală a scăzut foarte mult în ultimii doi ani, iar cererea pare să rămână ridicată“, a spus dezvoltatorul.
În ceea ce priveşte aşteptările de la viitorul primar, care poate fi inclusiv cel în funcţie acum, Yitzhak Hagag explică faptul că dezvoltatorii vor să vadă o viziune asupra dezvoltării Bucureştiului şi cum poate această viziune să fie implementată prin noul Plan Urbanistic General.
„Şi spun asta pentru că, deşi suntem foarte implicaţi în toate proiectele noastre şi întotdeauna am alocat atât timp, cât şi resursele necesare pentru înţelege nevoile pieţei, ale clienţilor, şi ale zonelor în care dezvoltăm, am ajuns în situaţia în care durează între cinci şi şapte ani sau chiar mai mult de la încheierea unei tranzacţii de achiziţie şi până la finalizarea şi livrarea proiectelor. Aşadar, vă provoc să vă imaginaţi cum ar putea arăta acest oraş dacă am înjumătăţi acest timp cu ajutorul unui sistem legislativ clar şi concis“, a conchis.
Odată finalizat, H Ştirbei Palace îşi propune să devină una dintre cele mai sonore galerii comerciale high-end din regiunea Europei de Sud-Est, precum şi unul dintre cele mai apreciate spaţii destinate artei şi artiştilor contemporani.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE