Supliment ZF Soluții IT

Bogdănel Budeanu, CEO FIA Integra: A crescut cererea pentru soluţii de automatizare a proceselor şi de management al activelor şi proiectelor. Am avut proiecte de anvergură în 2020

30 iul 2021 Autor: Ioana Nita

Compania are proiecte active pentru jucători din oli&gas, utilităţi sau construcţii, printre clienţii săi numărându-se OMV Petrom, Rompetrol, Lukoil, Black Sea Oil & Gas, Azomureş, Bog’Art, Prime Kapital, Electrogrup, CNE Cernavodă, Apavital, Aquatim, Compania de Apă Someş, ELCEN, Romgaz şi INA Croaţia.

Compania locală FIA Integra, specializată în integrarea şi implementarea soluţiilor de business intelligence, management al activelor şi management al proiectelor, precum şi în dezvoltarea software de soluţii conexe acestora, a demarat anul trecut o serie de proiecte de anvergură atât pe plan local, cât şi internaţional, în condiţiile în care declanşarea pandemiei a accelerat digitalizarea proceselor de business, indiferent de industrie.

„Companiile au arătat un interes deosebit, în special soluţiilor de process automation, asset management şi bineînţeles project management, 2020 fiind un an în care proiectele de anvergură au avut o pondere importantă. Anul trecut am demarat un proiect foarte important în Arabia Saudită prin implementarea soluţiei Oracle BI (business intelligence – n. red.) cu finalizare în acest an, ca să dam doar un exemplu al proiectelor din 2020. Soluţiile de project management au fost, de asemenea, bine reprezentate - Electrogrup, Prime Kapital şi OMV Petrom fiind doar câteva nume de menţionat, iar în cazul soluţiilor de asset management, Rompetrol este unul dintre clienţii reprezentativi din această zonă“, a declarat Bogdănel Budeanu, CEO şi acţionar în cadrul FIA Integra. El a înfiinţat compania în 2014 alături de Florentin Beznea, la început axându-se pe implementarea de soluţii software de tip asset management şi business intelligence strict pentru companii şi proiecte din străinătate. Ulterior însă, după patru ani de experienţă pe piaţa internaţională, cei doi antreprenori locali au decis în 2018 să intre şi pe piaţa din România.

„FIA Integra este singura companie din România care asigură vânzarea, implementarea, suportul tehnic şi şcolarizarea suitei de aplicaţii Oracle/Primavera. Implementează, de asemenea, ca partener Oracle şi soluţiile de business intelligence. Totodată, este singura companie certificată pentru vânzarea şi implementarea soluţiei de asset management Maximo ca partener IBM. De asemenea, în calitate de partener OSIsoft/Aveva, compania este acreditată Vallue Added Resseler fiind şi singura companie cu statut Premier Partner şi System Integrator pentru Plant Information (PI) System“, conform declaraţiilor lui Bogdănel Budeanu.

În plus, compania are şi o divizie de dezvoltare de software în cadrul căreia se construiesc aplicaţii conexe celor pe care le implementează de la jucătorii internaţionali, precum şi diverse interfeţe necesare integrării acelor aplicaţii în cadrul sistemelor informatice folosite de clienţii săi.

„Până în urmă cu doi ani, divizia de project management Primavera genera circa 70% din veniturile companiei, restul veniturilor venind din zona de asset management şi business intelligence din piaţa internaţională. În ultimii doi ani, odată cu semnarea unor proiecte internaţionale şi diversificarea portofoliului de aplicaţii, ponderea veniturilor s-a schimbat destul de mult, iar cifra de afaceri a crescut cu 35% în prima parte din 2021 faţă de 2020“, a punctat CEO-ul FIA Integra, adăugând faptul că în prezent 40% din veniturile companiei sunt asigurate de divizia de implementare a sistemului PI System de la OSIsoft/Aveva, 30% provin de la divizia de project management Primavera şi Oracle BI, 20% sunt generate de divizia de asset management IBM - Maximo, iar restul de 10% vin din zona de software development - dezvoltări de interfeţe şi aplicaţii mobile. 

Anul trecut, FIA Inetgra a înregistrat o cifră de afaceri de aproape 1,3 milioane euro, în creştere cu 30 % faţă de 2019. „Este un lucru normal, credem noi, situaţia actuală generând un mai mare interes al companiilor pentru digitalizarea proceselor de business. Anul 2021 susţine creşterea cifrei de afaceri, estimarea noastră, extrem de realistă, fiind de 2 milioane de euro“, a precizat Bogdănel Budeanu. Deja, în primul semestru al acestui an businessul FIA Integra a crescut la 1 milion de euro, plus 34% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2020. „Am semnat o serie de proiecte mari: implementarea PI System la Nuclearelectrica-CNE Cernavodă şi Compania de Apă Someş la care s-a adăugat extinderea implementărilor internaţionale împreună cu partenerul nostru din Olanda OXplus. Revicond Canaltech este unul dintre cei mai noi clienţi care se adaugă portofoliului nostru de clienţi pentru soluţia Primavera“, a menţionat el.

În decursul celor opt ani de activitate, FIA Integra a realizat proiecte pentru circa 650 de companii, dintre care aproximativ 100 sunt clienţi activi - OMV Petrom, Rompetrol, Lukoil, Black Sea Oil & Gas, Azomureş, Bog’Art, Prime Kapital, Electrogrup, CNE Cernavodă, Apavital, Aquatim, Compania de Apă Someş, ELCEN, Romgaz, INA Croaţia.

În prezent, proiectele internaţionale au o pondere de 25% în totalul veniturilor înregistrate de FIA Integra, compania axându-se acum foarte mult pe piaţa locală. „Strategia companiei pentru perioada următoare se concentrează pe consolidarea poziţiei de furnizor şi integrator de sistem pe piaţa românească pentru zona de operational intelligence, asset şi project management. Verticalele de oil&gas, producţie, energie, construcţii sunt prioritare pentru planul de business al FIA Integra“, a spus Bogdănel Budeanu, menţionând că ţinta de afaceri de

2 milioane euro pentru anul curent este extrem de realistă.

„La începutul anului era doar o previziune, dar acum suntem siguri că devine realitate cifra de 2 milioane de euro. Ne bazăm, în special, pe proiectele semnate şi pe proiecte mari a căror semnare este preconizată a se finaliza în toamna acestui an. Vorbim despre proiecte care se vor derula şi pe piaţa românească, dar şi în cea internaţională: Egipt si Franţa.“

În prezent, FIA Integra are o echipă de aproape 30 de angajaţi, cu circa 20% mai mulţi faţă de finalul anului trecut. 

„Nevoia de oameni este una majoră - aceasta este tendinţa în verticala de IT. Şi din acest punct de vedere suntem pregătiţi - echipele tehnice includ profesionişti care se ocupă şi de pregătirea noilor colegi, ceea ce ne asigură un pool de resurse disponibile pentru a derula contractele deja semnate, dar şi pe cele noi. Preconizăm că până la finalul anului vom adăuga numărului curent de angajaţi un număr minim de 7 noi colegi“, a conchis el.

 

Parteneri: