Tazz Republic

Alex şi Vlad Napar s-au întors din Italia şi au pus bazele restaurantului cu specific italian Dei Frati la Braşov, iar acum se extind cu restaurante virtuale şi în alte oraşe ale ţării, ca Timişoara, Cluj-Napoca sau Bucureşti

02.06.2022, 08:00 Autor: Alexandra Matei

În momentul de faţă, restaurantul are prezenţă fizică doar în Braşov, însă, prin proiectul Tazz Republic, care aduce restaurantele locale mai aproape de clienţii din toată ţara, preparatele italieneşti gătite în bucătăria Dei Frati pot fi livrate şi către cei din alte oraşe. În meniul Dei Frati se găsesc mâncăruri inspirate din bucătăria italiană, precum tagliatellele, ravioli, risotto-ul cu hribi, tartarul de ton sau salata de vinete reinterpretată.

Alex şi Vlad Napar, doi fraţi care au locuit şi au lucrat în Italia, în domeiul ospitalităţii, s-au întors în România după un deceniu şi au decis să deschidă un restaurant de familie, în Braşov. Aşa a luat naştere Dei Frati, restaurantul cu specific italian, unde cei doi fraţi şi familiile lor pregătesc mâncăruri ce te duc imediat cu gândul la străduţele aglomerate ale Romei, pline de oameni ce mănâncă vestitele paste Bolognese.

Ei au pornit la drum în 2015, cu o investiţie de circa 50.000 de euro, iar acum, după şapte ani de activitate, se extind cu restaurante virtuale în mai multe oraşe ale ţării.

„Povestea Dei Frati începe în vara anului 2015, în 6 august când, împreună cu familiile noastre, am hotărât să deschidem un mic restaurant de familie. Totul a pornit din dorinţa noastră de a lucra aproape de familie, într-un local micuţ în care să putem folosi toate cunoştinţele noastre culinare dobândite în Italia, în cei zece ani în care am lucrat acolo. Localul micuţ a devenit locul nostru de muncă de zi cu zi şi este rezultatul timpului nostru petrecut în Italia. Suma iniţială investită a fost de aproximativ 50.000 de euro şi a venit din economiile noastre. Ne-am dorit mult să ne putem întoarce acasă si să construim ceva care să fie al nostru, al familiei”, au povestit Alex şi Vlad Napar.

Drumul către antreprenoriat în domeniul HoReCa a fost, pentru cei doi fraţi, unul cât se poate de firesc, căci industria ospitalităţi a fost mereu un fel de tradiţie în familia Napar. Părinţii lor au lucrat în industrie, deci, spun ei, „ne tragem dintr-o familie de ospătari”.

În momentul de faţă, restaurantul are prezenţă fizică doar în Braşov, însă, prin proiectul Tazz Republic, care aduce restaurantele locale mai aproape de clienţii din toată ţara, preparatele italieneşti gătite în bucătăria Dei Frati pot fi livrate şi către cei din alte oraşe.

Extinderea la nivel naţional cu restaurante virtuale, prin intermediul acestui proiect, a fost pentru cei doi antreprenori o provocare ce i-a scos din zona de confort, afirmă aceştia. Mâncărurile lor au ajuns, astfel, la clienţii din Timişoara şi Cluj-Napoca.

„Am muncit mult şi suntem mulţumiţi că am reuşit deja să colaborăm pentru deschiderea restaurantul virtual în Cluj şi Timişoara. Ne bucură mult faptul că putem duce mai departe povestea Dei Frati şi în alte oraşe din România. Pentru noi, colaborarea în proiectul Tazz Republic reprezintă o nouă etapă, în care evoluăm şi în care ne dezvoltăm businessul împreună cu partenerii din acest proiect şi în alte oraşe din ţară.”

Meniul Dei Frati este gândit în aşa fel încât să surprindă şi să satisfacă toate gusturile, iar în acest sens, la nivelul lui, se fac modificări de două ori pe an. Atunci, sunt introduse reţete noi sau sunt îmbunătăţite cele existente deja.

Preparatele care reprezintă brandul creat de cei doi fraţi rămân însă constant în meniu, iar printre acestea se numără tagliatellele verzi făcute după reţeta proprie, cu spanac, roşii cherry, creveţi şi dovlecei sau ravioli umpluţi cu pere şi gorgonzola.

Totodată, pe lângă acestea, embleme ale restaurantului din Braşov mai sunt şi risotto-ul cu hribi, trufe şi coşulet de parmezan, tartarul de ton sau salata de vinete reinterpretată.

În general, spun cei doi fondatori, o comandă medie, ce conţine o supă şi o porţie de paste, ajunge la circa 50 de lei.

În timpul pandemiei, una dintre cele mai mari provocări pentru cei doi antreprenori a fost cea legată de preconcepţiile lor privind mâncarea la pachet. Atunci, restaurantul a migrat către zona de delivery, precizează aceştia.

Anul 2021 a reprezentat un an de tranziţie pentru businessul celor doi braşoveni, odată cu relaxarea restricţiilor şi redeschiderea localurilor, iar cea mai mare provocare a fost gasirea personalului.

„Am pornit la drum cu cinci angajaţi, iar acum ne bucurăm că avem deja două puncte de lucru şi o echipă formată din 42 de persoane.”

În cei şapte ani de activitate, ei menţionează că au mai avut oferte de a deschide restaurante şi în alte oraşe, însă atunci li se părea un proiect imposibil.

Totuşi, cu Tazz, spun fondatorii, au reuşit să facă acest pas şi privesc spre viitor încrezători şi cu mult optimism. În prezent, Alex şi Vlad Napar pregătesc deschiderea unui nou restaurant virtual.

„Suntem în etapa de planificare pentru deschiderea unui restaurant virtual Dei Frati şi în Bucureşti, unde avem mulţi clienţi care ne vizitează deja la Braşov, iar pas cu pas ne aşteptăm să deschidem şi în mai multe oraşe”, au mai spus cei doi.

Ei se bucură de fiecare zi petrecută în restaurant şi sunt recunoscători pentru faptul că îşi pot materializa pasiunea pentru bucătărie şi industria ospitalităţii prin businessul lor din domeniul HoReCa.

Cei doi fraţi recunosc însă că experienţa de antreprenor în această industrie, atât în offline, cât şi în online, este una solicitantă, dar pentru ei, satisfacţia oamenilor mulţumiţi primează.

„Pentru noi, este foarte important ca fiecare farfurie care iese din bucătăria noastră să fie pe gustul clienţilor noştri, aşa că muncim constant ca să putem satisface toate gusturile”, au mai adăugat Alex şi Vlad Napar.

Tazz Republic este programul de investiții creat de Tazz pentru a susține antreprenorii din HoReCa în procesul de digitalizare și extindere națională. Prin acest program, Tazz aduce la ușa clienților săi din toată țara cele mai bune restaurante locale, la cele mai înalte standarde de calitate de preparare și livrare. Vezi mai multe pe https://republica.tazz.ro