ZF TechDay

ZF Tech Day. Cristian Paţachia, development & innovation manager, Orange România: Am deschis al doilea laborator 5G în Iaşi pentru că este o zonă puternică şi preponderent activă în sectorul de automotive

10.04.2023, 00:07 Autor: Alexandra Cepăreanu

Orange România a deschis recent cel de-al doilea laborator 5G din România, la Iaşi, la doi ani de la inaugurarea primului laborator de acest tip din ţară – care se află în Bucureşti Laboratorul 5G din Iaşi este dedicat în special sectorului automotive, în care mediul academic, start-up-urile şi companiile din regiunea Moldovei pot să inoveze şi să testeze soluţii bazate pe tehnologia 5G.

Orange România, parte a grupului francez de comu­nicaţii cu acelaşi nume, a deschis recent cel de-al doilea laborator 5G din România, la Iaşi, după doi ani de la lansarea primului laborator de acest tip din ţară, care se află în Bucureşti. Cristian Paţachia, development & innovation manager, Orange România, a explicat că grupul francez a ales Iaşiul deoarece se concentrează să dezvolte proiecte şi soluţii dedicate zonei de automotive, în care şi Orange vede potenţial.

„Iaşi este o zonă puternică şi preponderent activă în sectorul de automotive, transport, din punct de vedere research. În Iaşi, Continental Automotiv România are centrul de cercetare şi dezvoltare - foarte puternic la nivel european -, ceea ce ne-a făcut să ne gândim cum ar fi dacă ne-am direcţiona puţin activitatea şi tipul de proiecte pe care să le susţinem prin infrastructura 5G şi prin competenţele noastre în zona aceasta de future mobility, transporturi, smart city. Şi am stat la masă trei entităţi - Orange, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ din Iaşi şi Continental Automotive - şi am decis că e bine să avem această abordare, să ne ducem pe o zonă de prototipare, poate cu transfer de know-how din zona de cercetare – dezvoltare către zona de business“, a spus Cristian Paţachia în cadrul emisiunii ZF Tech Day.

Astfel, reprezentantul Orange România a adăugat că laboratorul 5G de la Iaşi se concentrează pe soluţii dedicate zonei de future mobility, smart city şi safety traffic.

„Spre exemplu, am instalat într-o intersecţie din Iaşi nişte dispozitive care ne ajută să culegem date şi să procesăm date. Tehnologia e bazată foarte mult pe culegerea de date din maşinile care intră într-o intersecţie, care la rândul lor sunt îmbogăţite cu informaţii provenite de la utilizatorii vulnerabili dintr-o intersecţie - care sunt bicicliştii, pietonii. Toate informaţiile acestea se agregă şi se se procesează pe o infrastructură de tip edge computing. Iar în perioada următoare, în cadrul proiectului finanţat prin cadrul Comisiei Europene Horizon Europe, noi vom lucra la a îmbunătăţi calitatea şi precizia pentru detecţie şi pentru partea aceasta de localizare şi îmbogăţirea de date în zona de edge computing. Sperăm ca la finalul acestui an să avem o variantă îmbunătăţită a aplicaţiei“, a explicat Cristian Paţachia.

Laboratoarele 5G deschise de Orange în Bucureşti şi Iaşi sunt huburi tehnologice în care resursele din partea operatorului de telecomunicaţii se întâlnesc cu cerinţa partenerilor – atât din mediul academic, cât şi industrial - de a-şi testa, prototipa şi dezvolta servicii sau produse pe tehnologiile 5G ale Orange, pe verticalele de business din care provin.

„În afară de zona aceasta de colaborare între sectorul privat şi operatorul de telecomunicaţii, în laboratorul 5G noi încercăm să deservim şi activităţile de cercetare desfăşurate de diverse grupuri din Universităţile cu care ne-am parteneriat - Universitatea Politehnica din Bucureşti pentru laboratorul din Bucureşti şi Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iaşi pentru laboratorul 5G din Iaşi“, a mai punctat reprezentantul Orange România.

El a mai spus că reţeaua din laboratoarele 5G este mai avansată cu un an – doi ani faţă de reţeaua comercială 5G care operează serviciul 5G în 25 de oraşe din România. 

 

Ce a mai spus Cristian Paţachia la ZF Tech Day

De ce Iaşi? Colaborăm deja de ceva timp pe partea aceasta de educaţie cu universităţile din Iaşi şi cu una din Suceava. Astfel, avem colaborări pe mai multe planuri, în ultimii cinci ani, prin Orange Educational Program. Prin acest program am tot semnat diverse acorduri, oferim burse de licenţă, de master, de doctorat, susţinem partea de research şi partea de educaţie. Avem cursuri pe care le-am livrat în timpul pandemiei în format online, am făcut webinarii şi am postat pe paginile programului. În această perioadă am profilat grupurile de interes din cele trei universităţi şi ne-am dat seama că grupurile din Universitatea Tehnică Gheorghi Asachi, şi aici mă refer la Facultatea de Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei şi Facultatea de Automatică şi Calculatoare sunt cumva în pol position în ceea ce priveşte dezvoltarea de aplicaţii cu impact. Adică noi căutăm prin alte programe, cum este programul de accelerare Orange Fab, start-up-uri de tehnologie din România tocmai ca să le susţinem cu tehnologie. Ne-am dat seama că acest lucru se poate face foarte simplu şi în cadrul unei universităţi cu tradiţie în cercetare, pentru că ştim că Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iaşi deţine circa 63% din brevetele de inovaţie cercetare din România, deci au o referinţă extrem de bună. Am găsit un grup de profesori care susţin partea de cercetare şi un grup de doctoranzi şi ne-am dat seama că zona aceasta este propice.

În aprilie 2021 am deschis laboratorul 5G din Bucureşti, în parteneriat cu Institutul de Cercetare al campusului Universităţii Politehnică din Bucureşti. A fost o activitate destul de intensă, ţinând cont că deschiderea a fost în pandemie. Activitatea în cadrul laboratorului s-a derulat pe mai multe planuri, pe mai multe verticale. Acolo se desfăşoară activităţi în diverse zone, plecând de la zona de transporturi, de automotive, partea de smart city, partea de agricultură de precizie, partea de analiză de voce şi imagini, şi tipuri de activităţi pe care noi le-am desfăşurat în comun cu diversele grupuri de cercetare din UPB şi-au regăsit livrabilele, rezultatele în zona fie de computer vision, în care infrastructura de 5G, capabilă cu zona aceasta de latenţe mici, bandă mare, capacitatea de a procesa imagini aproape de utilizator a ajutat mult de tot, dar am avut şi colaborări pe zone de speach to-text, text to speech. Ne dorim ca aceste tipuri de activităţi de cercetare în comun să poată fi mutate, să poată fi transferate în zona de business. Am avut între 50-75 de tipuri de interacţiuni cu entităţi din sectorul privat şi din sectorul public. În primul rând, ne-au călcat pragul o serie de primării. Curiozitatea este mare, atât în ceea ce priveşte digitalizarea sectorului public, dar şi în rândul companiilor. Noi suntem bucuroşi, ne-am dat seama că ei şi îşi propuseseră deja se integreze în strategiile lor, tipurile de comunicaţii, conectivităţii, cloud şi infrastructură 5G şi IoT, iar curiozitatea lor a dus, în timp, la derularea unor proiecte  - aici aş menţiona un proiect pe care l-am derulat cu resursele din cadrul laboratorului în zona Constanţa, cu partenerul -client RAJA Constanţa, care este unul dintre operatorii de utilităţi din România, poate al 2-lea ca mărime. Ei îşi doreau foarte mult, pentru că au multe echipe de teren distribuite în diverse locaţii în judeţ, să poată controla mai simplu şi să reducă timpii morţi, dar şi costurile. Aveau nevoie de o soluţie de intervenţie remote, pentru că oamenii care erau în teren nu aveau competenţe sau cunoştinţe de specialitate pe anumite zone şi aveau nevoie să fie asistaţi de către personalul din centrul de comandă. Soluţia pe care am dezvoltat-o în laborator şi testele pe care le-am realizat împreună cu echipa şi experţii de la RAJA ne-au ajutat să ne dăm seama că nu ne gândisem iniţial la această parte de suport remote prin utilizarea unor tehnologii de augmented reality. Pentru că e vorba de augmented reality peste o infrastructură capabilă de 5G, cu latenţele mici şi bandă suficient de mare. Cred că ajută mult această agregare a datelor şi capacitatea ca un expert care stă în centru de comandă şi control să poată coordona în teren mai multe echipe.

O altă soluţie pe care noi am mai testat-o şi validat-o a fost o soluţie de telemedicină împreună cu un alt partener, un start-up din Cluj, Telios Care.

TrialsNet - activitatea pe care o derulăm în cadrul acestui proiect a început în ianuarie în cadrul Horizon Europe şi va fi centrată pe infrastructura din laboratorul 5G şi pe echipa comună din universităţi, din cadrul Orange şi din cadrul Continental Automotive. Proiectul este un proiect de 3 ani de cercetare aplicată. Studiul de caz este pe zona de infrastructură a transportului, securitate şi siguranţă şi proiectul mai are încă 21 de partener din alte cinci ţări. Practic suntem şase ţări în acest proiect. În total sunt 16 studii de caz în cadrul proiectului. Două sunt dezvoltate în România în cluster-ul din Iaşi. Din partea Orange, noi avem leadership pe un pachet de lucru, pentru că în cadrul acestor proiecte se vorbeşte de pachete de lucru. Acest pachet de lucru este cel care reflectă tipul acesta de aplicaţii pe infrastructură inteligentă în scop de siguranţă în trafic şi de mobilitate a viitorului. Cele două studii de caz pe care le vom operaţionaliza sunt bazate pe smart crowd monitoring, deci practic partea de monitorizare a grupurilor de persoane. Iar al 2-lea use case este cel de smart traffic monitoring, deci practic ce vorbeam mai devreme cu acea intersecţie inteligentă. Şi având aceste două tipuri de aplicaţii, ne concentrăm să identificăm poate şi limitele infrastructurii comerciale de 5G şi cumva să ne să definim acei parametri de care să ţină cont viitoarele sisteme de comunicaţii mobile.

 

 

Emisiunea ZF TechDay este realizată de Ziarul Financiar cu susţinerea Orange Techday