ZF 15 minute cu un antreprenor

ZF 15 minute cu un antreprenor. Dana Nica, cofondatoare Simbio: Înainte nu făceam livrări la domiciliu, dar acum e o parte complementară importantă. Dacă nu am face livrări, nu am supravieţui

07.08.2020, 00:07 Autor: Miruna Diaconu

♦ Dana Nica şi Iulia Younis au deschis în vara lui 2010 restaurantul Simbio în Centrul Vechi, care ulterior s-a mutat în zona Armenească a Capitalei ♦ Într-o zi de weekend de dinainte de pandemie Simbio primea 450-500 de oaspeţi, faţă de 80 acum ♦ Compania Concept Kitchen a avut afaceri de 5,5 mil. lei anul trecut, plus 18%.

Dana Nica, cofondatoare a restaurantului Simbio din Bucureşti, spune că înainte de perioada pandemiei localul nu făcea livrări la domiciliu, dar contextul actual i-a determinat să îşi reorienteze businessul către această direcţie, fiind acum o parte importantă din afacere.

„Înainte nu făceam livrări, făceam doar pick-up, suna clientul şi apoi ridica mâncarea de la noi din restaurant. Vom rămâne în continuare pe livrări pentru că acum e o parte complementară foarte importantă. Dacă nu am face livrări nu am reuşi să supravieţuim. Nu o să renunţăm la livrări mult timp de acum încolo“, spune Dana Nica, cofondatoare a restaurantului Simbio din Bucureşti, în cadrul emisiunii ZF 15 minute cu un antreprenor: Cum facem ca economia să funcţioneze în continuare?, un proiect ZF şi First Bank.

Simbio face livrări atât prin intermediul aplicaţiilor de livrări de mâncare, cât şi cu ajutorul angajaţilor care în perioada aceasta au mai puţină activitate.

Înainte de pandemie, Simbio avea o capacitate de 120 de locuri, în grădină, restaurant şi bar în locaţia din zona Ar­menească a Bucureştiului. Acum mai are 22.

„În spaţiul curent am mers în proprietate. Am ştiut că va fi o investiţie mare să renovăm orice casă am fi închiriat, iar atunci am hotărât să investim în proprietatea noastră şi să facem lucrurile aşa cum ne-am dorit. Acum nu avem chirie de plătit, dar greu este oricum pentru că avem rata la bancă. Cine nu are chirie, sigur are alte datorii de plătit“, spune Dana Nica. Dana Nica, diplomat, şi partenera sa Iulia Younis, cu experienţă în departamentul de marketing al marilor corporaţii, au decis în vara lui 2010 să ia calea antreprenoriatului şi să deschidă un bar în centrul istoric al Capitalei. După circa trei ani localul de 18 de locuri înăuntru şi 20 de locuri pe terasă (vara) a devenit neîncăpător, astfel că cele două antreprenoare au decis să se mute într-un alt spaţiu. După mai multe luni de căutări ele au găsit o vilă de la începutul secolului al XX-lea, amplasată tot într-o zonă centrală, zona Armenească, însă în afara centrului vechi. „Când am început nu aveam niciun pic de experienţă în domeniu, dar aveam experienţa noastră în postura de client pentru că ne-a plăcut să mergem în cafenele şi restaurante şi ne simţeam apropiate de acest domeniu. Experienţele pe care le-am avut ne-au ajutat să conturăm ceea ce ne doream şi conceptul nostru“, explică ea.

În cadrul Simbio, lucrează în acest moment 30 de angajaţi, fiind toată echipa de dinainte de pandemie, dar au fost totuşi patru angajaţi care lucrau part-time şi au decis în perioadă stării de urgenţă să plece. 

„Încercăm să supravieţuim, am ştiut de la început că va fi o criză care nu va dura doar trei sau patru luni, am încercat să ne obişnuim cu un stil de viaţă mai restrâns. Este greu cu colegii noştri, aşteaptă să îşi justifice cumva prezenţa, mergem la turaţie minimă, e foarte greu să îşi găsească motivaţia“, precizează cofondatoarea Simbio.

Dana Nica spune că oamenii care vin la Simbio sunt clienţi vechi, care vin de ceva timp la restaurantul lor şi care au prins încredere în Simbio, tocmai de aceea şi cei care în perioada aceasta preferă să fie mai precauţi şi să nu iasă prea mult din casă, aleg totuşi să vină la Simbio.

„Noi avem musafiri care vin şi care înţeleg că avem doar şase mese şi acceptă faptul că noi facem rezervări pe intervale orare şi îi întrebăm cât intenţionează să stea. înainte nu făceam rezevări ca acum“, spune Dana Nica.

Într-o zi de weekend de dinainte de pandemie Simbio primea 450-500 de oaspeţi, faţă de 80 acum. Compania Concept Kitchen a avut afaceri de 5,5 mil. lei anul trecut, plus 18%.

 

 

Un Demers Ziarul Financiar cu susținerea ZF 15 minute cu un antreprenor
ZF 15 minute cu un antreprenor