ZF 15 minute cu un antreprenor

ZF 15 minute cu un antreprenor. Horaţiu Didea, Workspace Studio: Anul acesta, companiile au reînceput să investească în amenajarea birourilor, dar în 2023 bugetele vor scădea

27.10.2022, 00:05 Autor: Miruna Diaconu

♦ Proiectele din segmentul de office reprezintă circa 90% din portofoliul Workspace Studio, în timp ce 10% sunt proiecte rezidenţiale sau din zona comercială.

Horaţiu Didea, managing partner al companiei Workspace Studio, spune că anul acesta a fost unul foarte bun pentru businessul pe care îl conduce în contextul în care companiile au ales să investească iar în amenajarea birourilor, odată cu revenirea parţială a angajaţilor în spaţiile de lucru.

„E clar că anul acesta a fost un an excepţional, a fost mai bun decât 2019, pentru că s-au revărsat bugete care au fost sistate în 2020 şi în 2021. A existat un procent foarte mare de companii care înainte nu investeau foarte mult şi care acum au decis să parieze pe amenajarea spaţiilor de birouri. A fost o tendinţă prin care anumite companii şi-au restrâns spaţiile efective de birouri, dar nivelul investiţiei per metru pătrat a crescut considerabil. Astfel, valoarea totală a investiţiilor s-a păstrat sau a crescut“, spune Horaţiu Didea, în cadrul emisiunii ZF 15 minute cu un antreprenor: Cum facem economia să funcţioneze în continuare?, un proiect Ziarul Financiar şi Alpha Bank.

Unul dintre motivele pentru care companiile au decis să investească iar în amenajarea birourilor a fost convingerea angajaţilor să revină în spaţiile de lucru. Pandemia a schimbat destinaţia biroului, care a devenit mai mult un loc de închegare a echipelor, de brainstorming.

„La birou trebuie să existe socializare, colaborare, iar munca individuală să se adreseze celor care nu au spaţii de lucru acasă. Firmele au început să amenajeze birourile nu doar în stilul vechi, în care doar se crea un spaţiu pentru a putea lucra, ci să dezvolte zone care să susţină specific aceste tipuri de muncă. Angajaţii au reacţionat bine, iar numărul celor care se întorc la birou este în creştere“, precizează acesta.

Dacă înainte de pandemie, companiile din zona IT investeau cel mai mult în amenajarea birourilor, acum din ce în ce mai multe firme, din diferite sectoare economice, aleg să investească în amenajrea spaţiilor de lucru, confirmă Horaţiu Didea.

El este de părere că nimeni nu se va mai întoarce la modelul de lucru de dinainte de pandemie, iar modul hibrid va fi noul standard.

Dacă anul acesta companiile au investit foarte mult în amenajarea birourilor, anul viitor bugetele se vor restrânge, odată cu înrăutăţirea situaţiei economice.

„Anul 2023 va fi unul incert prin prisma situaţiei economice internaţionale, inflaţia şi preţul energiei deja afectează industria. Avem clienţi din zona industrială sau din sectoarele conexe care suferă din cauza preţurilor la energie. Astfel, 2023 va fi un an mai prost decât 2022.“

Cu toate acestea, Horaţiu Didea este optimist cu privire la rezultatele pe care le va înregistra businessul său anul viitor.

„Eu sunt optimist că, deşi cifrele nu vor fi mai bune decât în 2022, businessul va merge foarte bine. De aceea am şi decis să mai investim în showroom, în dezvoltarea unor noi capacităţi pentru a le arăta clienţilor ce putem face, în mixuri de produse care deservesc foarte specific anumite tipuri de muncă“, spune acesta.

Businessul Workspace Studio a fost afectat de creşterea costurilor, mai ales din perspectiva faptului că multe proiecte au fost semnate înainte de majorarea preţurilor, iar creşterea ulterioară a acestora nu a putut fi transferată către clienţi. Scumpirile variază între 30% şi 100% în funcţie de produs, spune Horaţiu Didea.

Cifra de afaceri a companiei s-a ridicat la 6 milioane de euro în primele 6 luni din acest an, în creştere cu 20% faţă de aceeaşi perioadă din 2021. Workspace Studio ţinteşte afaceri de 11 milioane de euro până la finalul anului, un plus de peste 10% faţă de 2021.

 

Un Demers Ziarul Financiar cu susținerea ZF 15 minute cu un antreprenor
ZF 15 minute cu un antreprenor