ZF 15 minute cu un antreprenor

ZF 15 minute cu un antreprenor. Horaţiu Vasilescu, fostul CEO al Teilor, pariază 350.000 de euro pe un business în turism din judeţul Argeş. Acesta este primul său pariu antreprenorial

17.02.2022, 00:05 Autor: Miruna Diaconu

♦ „Casa de oaspeţi Căezu vreau să fie şi un manifest pentru cum putem dezvolta altfel turismul“ ♦ Unitatea de cazare se află în comuna Nucşoara, judeţul Argeş, şi are o capacitate de şapte camere duble.

Horaţiu Vasilescu, un executiv cu experienţă în industria de lux locală, mizează pe turismul românesc şi a investit 350.000 de euro în casa de oaspeţi Căezu, o unitate de cazare din comuna Nucşoara, judeţul Argeş. Proiectul este dezvoltat de antreprenor şi de familia acestuia, din dorinţa de a readuce la viaţă un vechi loc, dar şi de a crea un model de turism sustenabil. Acesta este primul pariu antreprenorial pentru fostul CEO al retailerului de bijuterii Teilor şi actual director executiv al parfumeriilor Obsentum. Horaţiu Vasilescu continuă astfel să activeze în industria de lux.

„Nucşoara nu este o destinaţie foarte cunoscută, dar pe parcursul ultimilor ani s-a poziţionat ca fiind o opţiune care e spectaculoasă, deşi nu neapărat în trend. Această zonă atrage un profil de turist care apreciază mai mult natura, nu turismul de masă. Îmi doresc ca dincolo de a avea acest loc funcţional, el să fie şi un manifest pentru a putea să dezvoltăm un altfel de turism. Dacă ar fi să extrag şi un lucru bun din pandemie, asta a făcut să fie susţinute astfel de proiecte, am observat că destinaţiile care nu sunt generatoare de trafic foarte mare au fost preferate de români“, spune Horaţiu Vasilescu, proprietar al casei de oaspeţi Căezu, în cadrul emisiunii ZF 15 minute cu un antreprenor: Cum facem economia să funcţioneze în continuare?, un proiect Ziarul Financiar şi Alpha Bank.

Casa de oaspeţi a fost deschisă la începutul acestui an şi are o capacitate de cazare de şapte camere duble. În prezent, unitatea se închiriază doar integral. Horaţiu Vasilescu spune că pe viitor politica privind închirierea proiectului ar putea fi mai flexibilă şi astfel să permită să vină şi turiştii care vor o singură cameră. Pe lânga componenta de cazare, casa de oaspeţi oferă şi servicii de masă.

„În acest moment, cel mai eficient este să avem grupuri care să ocupe cel puţin o treime din capacitatea de cazare, astfel încât noi să putem să oferim serviciul în standardul pe care putem să îl oferim.“

Ideea proiectului din Argeş a plecat de la dorinţa de a oferi o unitate de cazare care să spună povestea locului. Antre-prenorul nu are experienţă în domeniul turismului, însă experienţa sa profesională din zona industriei luxului l-a ajutat să îşi contureze mai bine planul.

„Probabil că la un moment dat, din neştiinţă, iei nişte decizii care ulterior se dovedesc a fi bune. Decizia mea a fost să avem la Nucşoara un loc care să fie rezu­matul poveştii noastre, al familiei. Toate bugetele disponibile au fost investite aici. Vorbim de o investiţie de 350.000 euro. În final, casa de oaspeţi Căezu s-a dovedit a fi ceea ce mi-am imaginat, nu doar un loc de cazare, ci tema unei case muscelene, care să fie primitoare, să folosească materiale naturale şi să fie făcută cu ajutorul meşterilor locali“, povesteşte Horaţiu Vasilescu.

Numele casei de oaspeţi vine de la porecla pe care o are familia antreprenorului în comuna respectivă, iar fiecare cameră din cadrul unităţii de cazare poartă numele locurilor din împrejurimi.

Planul antreprenorului este de a oferi un exemplu de cum ar trebui făcut turismul, iar valorile tradiţiilor româneşti să primeze în cazul investiţiilor din acest domeniu.

„Ar trebui să fim cu mult mai încrezători în cultura românească, în faptul că avem multe modele  inspiraţionale. Avem ce ne trebuie, dar trebuie să facem lucrurile într-un mod sustenabil şi ţinând cont că un turism excesiv denaturează ceea ce iniţial a fost atracţia zonei.“

Pentru primul an de activitate, Horaţiu Vasilescu estimează un grad mediu de ocupare de circa 70%.

Horaţiu Vasilescu a fost timp de cinci ani, 2015-2020, CEO al lanţului de magazine de bijuterii Teilor, însă acum conduce parfumeriile Obsentum.

 

Un Demers Ziarul Financiar cu susținerea ZF 15 minute cu un antreprenor
ZF 15 minute cu un antreprenor