ZF 24

Adevarul: Casele de productie tv autohtone traiesc la umbra strainatatii

21.11.2007, 09:38 93

Cele mai multe posturi tv apeleaza la emisiuni produse sau copiate din alte tari, pentru ca sunt mai ieftine si cu succes garantat.

Odata cu cresterea numarului de televiziuni in Romania, s-a format o piata a caselor de productie, furnizori de programe tv. Putine dintre case au devenit o forta din punct de vedere financiar, iar cele care "vin din urma" se concentreaza, tot mai mult, pe nise. Piata producatorilor se confrunta totusi cu o lipsa de profesionisti.

Producatorii independenti de emisiuni considera ca piata caselor de productie se afla, in prezent, "in plina dezvoltare" fata de acum 7-8 ani. Exista totusi doar cateva case de productie de renume, restul "plutonului" incercand sa "prinda" cate un contract punctual cu televiziunile.

Tudor Giurgiu, regizor si fost presedinte-director general al TVR, este de parere ca piata de producatori care dezvolta programe pentru televiziuni este extrem de mica, in comparatie cu numarul mare de posturi: "Practic, vorbim de cativa playeri, care s-au facut remarcati in special prin programe de divertisment de anvergura, si apoi de o multime de case de productie care se zbat sa castige proiecte cu bugete foarte mici".

Ioana Pasca, Marketing & New Business Director Intact Production (casa de productie a familiei Voiculescu), spune ca piata producatorilor este insuficient dezvoltata pentru a impune standarde si competitie reala.

La randul sau, Adela Harnagea, Chief Executive Officer la Direct Target si om cu "vechi state de serviciu" in acest domeniu, considera ca "numarul de jucatori este destul de mare, insa sunt putini, deocamdata, cei care au o reala putere pe piata. Sunt multe companii mici care au o oferta restransa, incercand sa patrunda mai mult pe anumite nise". Adevarul

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO