ZF 24

Maib, cea mai mare bancă din Republica Moldova, a raportat un profit de 63,6 mil.euro în 2023 şi active de 2,7 mld.euro

Maib, cea mai mare bancă din Republica Moldova, a...

Autor: Roxana Rosu

15.02.2024, 16:58 151

Maib, cea mai mare bancă din Republica Moldova, a anuntat joi un profit de 1,25 miliarde MDL pentru 2023 (63,6 mil.euro), în creştere cu 10% faţă de anul precedent.

Activele totale ale băncii au ajuns la 52,3 miliarde MDL ( 2,7 mld.euro), în creştere cu 21%.

De asemenea, creditul cu amănuntul a avut o evolutie pozitivă, în special în a doua jumătate a anului trecut, portofoliul de credite de retail ajungând la 8,5 miliarde MDL, în creştere cu 16%.

"În 2023, maib a avut o performanţă promiţătoare. Într-un mediu plin de incertitudini economice, cadrul operaţional puternic şi rezistent al Băncii, combinat cu echipa sa talentată, a reuşit să crească activele, să mărească cota de piaţă în toate domeniile, să plătească dividente şi să genereze un profit net de 1,25 miliarde de lei pentru 2023, o creştere de 10% comparativ cu anul trecut. La maib, ne mândrim cu faptul că susţinem economia moldovenească. 2023 a fost anul în care am adoptat oficial o strategie de sustenabilitate şi un plan de acţiuni, am deschis noul nostru sediu maib park, am emis prima ofertă de obligaţiuni corporative după aproape douăzeci de ani şi am semnat un acord de împrumut senior cu IFC, ca să numim doar câteva repere. Un aspect important este că am devenit o bancă digitală, ajungând astfel la cifra de 60% dintre clienţii noştri care folosesc aplicaţia maibank. Sunt cu adevărat mândru de ceea ce am reuşit să realizăm în 2023 şi nu am nici o îndoială că vom continua să facem lucruri extraordinare aici la maib.", a declarat Giorgi Shagidze, CEO maib.

Banca avea la finele anului o cotă de piaţă de 34% din punct de vedere al activelor, în creştere cu 1,2 puncte procentuale faţă de anul precedent, iar pe zona de credite cota ajunge la 37,4%.

Din totalul depozitelor retail 66% au fost deschise online, în timp ce pentru creditele retail acest număr a fost de 56%.

Maibank avea anul trecut 591. 000 de clienti, cu 37% mai multi fată de 2022.

Începând cu 2018, cel mai mare acţionar al maib este HEIM, un consorţiu care include Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Invalda INVL, un grup lider de gestionare a activelor din ţările baltic,  şi Horizon Capital, un fond de capital privat axat pe pieţele emergente din Europa.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO