ZF 24

Managerii văd creşterea comerţului, dar scăderea preţurilor

Managerii văd creşterea comerţului, dar scăderea...

Autor: Raluca Ghinea

28.07.2015, 10:09 336

Şefii companiilor din industria prelucrătoare preconizează, pentru următoarele trei luni, creştere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +6%). O tendinţă de creştere se va înregistra la fabricarea băuturilor (sold conjunctural +32%), fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie (sold conjunctural +31%), se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

Pentru preţurile produselor industriale se prognozează relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +1%), iar numărul de salariaţi va consemna o relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de +2% pe total industrie prelucrătoare.

În activitatea de construcţii se va înregistra o creştere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +12%) şi a stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural +10%). Managerii estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +5%) şi a preţurilor lucrărilor de construcţii (sold conjunctural +2%).

În comerţul cu amănuntul, managerii au estimat pentru următoarele trei luni o tendinţă de creştere a activităţii economice (sold conjunctural +34) şi a volumului comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale (sold conjunctural +32). Angajatorii prognozează o creştere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +7), dar şi o scădere moderată a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural -12).

Cererea de servicii (cifra de afaceri) va avea o creştere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +9%). Totodată, se estimează o relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +2%) în sectorul de servicii, precum şi a preţurilor de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor (sold conjunctural +2%).

Soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen, care nu trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii valorii unui indicator statistic.