ZF 24

Românii pot deveni proprii lor asigurători după ce Guvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă pentru înfiinţarea societăţilor mutuale

Românii pot deveni proprii lor asigurători după ce...

Autor: Anelis Baciu

29.06.2018, 21:39 639

Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă care prevede posibilitatea înfiinţării de societăţi mutuale de asigurări la nivel local, un model de asigurare a riscului întâlnit îndeseobi pe piaţa franceză, dar şi pe alte pieţe europene. Cu alte cuvinte, persoanele fizice sau companiile, se pot asocia în vederea formării unei societăţi mutuale de asigurări care va emite poliţe pentru membrii săi. Asociaţii dintr-o astfel de societate au deopotrivă calitatea de asiguraţi, cât şi de asigurători.

Potrivit ordonanţei adoptate de Guvern, pentru înfiinţarea unei societăţi mutuale sunt suficienţi cinci fondatori.
Membrii societăţii vor pune banii împreună, prin contribuţii fixe sau variabile, cu scopul de a se despăgubi între ei în momentul în care unuia dintre participanţi i se întâmplă riscul asigurat şi suferă o daună. Tarifele şi sistemul de despăgubire va fi stabilit de membrii societăţii mutuale.

„Prin asigurări mutuale participanţii vor căpăta încredere în beneficiile conceptului de asigurare a unor riscuri pe care nu le-ar putea suporta nimeni dacă ar fi singuri si dauna se produce. Asigurările dau curaj iniţiativelor oamenilor şi companiilor în a-şi asuma riscuri pentru a le fi mai bine, să îşi asigure confortul unei vieţi liniştite, sau a unei activităţi profitabile. Sistemul societăţilor mutuale ar trebui să pună asigurările la îndemâna românilor şi a companiilor româneşti, corespunzător cu salariile şi nevoile lor”, a declarat Cornel Coca Constantinescu, iniţiatorul proiectului de lege şi vicepreşedintele sectorului de asigurări din cadrul ASF.
Societăţile mutuale de asigurare sunt potrivite mai ales pentru diferitele categorii de profesii pentru care legea prevede obligaţia încheierii asigurărilor de răspundere civilă profesională, precum avocaţii, practicienii în insolvenţă, etc. Totodată, societăţile mutuale ar putea fi o soluţie pentru companiile de transport, care s-au plâns în repetate rânduri de costurile prea mari ale asigurării tradiţionale.

În Europa există circa 3.000 de societăţi mutuale de asigurare, acestea având peste 400 milioane de membrii şi 460.000 de angajaţi, potrivit datelor Asociaţiei Societăţilor de Asigurări Mutuale.

Societăţile mutuale de asigurare deţineau în 2016 circa 30% din piaţă mondială de asigurări, echivalentul unor prime subscrise de 1,3 trilioane de dolari.

 


 

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO