ZF 24

Un exercitiu fizic simplu ar putea fi cheia prezicerii duratei de viaţă - studiu

Un exercitiu fizic simplu ar putea fi cheia prezicerii duratei de viaţă - studiu

Autor: Cătălina Butan

23.12.2012, 22:50 1116

Un grup de cercetători brazilieni au realizat un studiu care a demonstrat cu o oarecare acurateţe că sănătatea şi durata de viaţă a persoanelor depinde de abilitatea acestora de a sta şi se ridica de pe podea.

Studiul a inclus un test simplu, 2.000 de voluntari cu vârste cuprinse între 51 şi 80 de ani au fost rugaţi să se aşeze şi să se ridice de pe podea în poziţie dreaptă, folosindu-se de cât mai puţin ajutor.

Punctajul optim primit de participanţi era de câte 5 puncte pentru coborâre şi 5 puncte pentru ridicare fără a se sprijini în mâini. Cu cât persoanele se ridicau sprijinindu-se în mâini sau în genunchi cu atât punctajul pe care îl obţineau era mai mic.

Mai mult de jumătate din participanţi, cu vârste între 76 şi 80 de ani au eşuat testul, obţinând între 0 şi 3 puncte. 70% dintre cei sub 60 de ani au obţinut punctaje aproape maxime.

Există o probabilitate de 6,5 ori mai mare ca persoanele ce au obţinut între 0 şi 3 puncte să moară în următorii şase ani, comparativ cu cei ce au obţinut punctaje între 8 şi 10.

Doar doi subiecţi care au obţinut maximul de 10 puncte au murit în perioada studiului.

"O creştere cu un punct echivalează cu o reducere de 21% a mortalităţii ", a spus Claudio Gil Soares de Araújo, unul din coordonatorii studiului.

În timpul studiului, care a durat şase ani, 159 dintre participanţi au murit, majoritatea fiind dintre cei care au întâmpit probleme în a se ridica de la podea.

Uşurinţa cu care o persoană coboară şi se ridică depinde de sistemul muscular al corpului, raportat la greutate. Însă cercetătorii au descoperit şi alte corelaţii. "Studiul nostru a arătat că flexibilitatea musculară nu este importantă doar pentru diferite activităţi zilnice ci are o influenţă favorabilă asupra speranţei de viaţă ", a spus Araújo.

Doctorii recomandă activităţi fizice precum plimbări, înot, yoga pentru obţinerea unui punctaj maxim la acest test şi creşterea duratei de viaţă.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO