ZF 24

Un fost consilier juridic şi-a făcut propriul atelier de prăjituri în Capitală

Prăjiturile de casă costă între 60 şi 80 lei pe kilogram, torturile personalizate au un preţ de 90 lei pe kilogram.

Prăjiturile de casă costă între 60 şi 80 lei pe kilogram, torturile personalizate au un preţ de 90 lei pe kilogram.

Autor: Mădălina Dediu Panaete

11.01.2015, 17:00 1740

Laboratorul de prăjituri „Cristine de casă“ a fost pus pe picioare în urmă cu doi ani de Cristina Ia­co­ban, 28 de ani, a cărei pasiune pentru dulciuri îşi are rădăcinile încă din vremea copilăriei. În studenţie, tânăra, absolventă de Drept, care a fost şi consilier juridic, a început să experimenteze în bucătărie diverse reţete ale bunicii, dar şi de pe internet şi din cărţi de gătit, iar mai apoi a investit câteva mii de euro în propriul laborator de prăjituri care-i poartă numele.

„Am ales ca prăjiturile mele să-mi poarte numele, astfel «Cristine de casă», scris şi citit româneşte, a pornit la drum. Motivată de vestea sosirii unui copil, am reuşit să pun totul în funcţiune până la momentul naşterii“, povesteşte Cristina Iacoban, care administrează laboratorul de prăjituri prin intermediul Iacoban Cristina-Irina Întreprindere Individuală, înregistrată în 2013.

În cadrul atelierului, antrepre­noa­rea lucrează cu un angajat profesionist şi cu un colaborator part-time.

Laboratorul „Cristine de casă“ reali­zează produse precum prăjituri de casă, torturi, brioşe, dar şi candy-baruri. De exemplu, prăjiturile de casă costă între 60 şi 80 lei pe kilogram, torturile personalizate au un preţ de 90 lei pe kilogram, în timp ce preţul unei brioşe variază de la 3,5 la 7 lei pe bucată. 

Antreprenoarea nu deţine deocam­dată un magazin unde să comercia­li­zeze prăjiturile, ci preia comenzile telefonic sau online, iar clienţii ridică prăjiturile comandate de la atelierul din Bucureşti. „Deocamdată dulciurile sunt ridi­cate de clienţi de la atelier şi nu facem livrări. Este în plan să livrăm produsele noastre şi în localităţile din jurul Bu­cureştiului.“

În această afacere ea a investit câteva mii de euro, banii provenind din darurile de nuntă.

„Investiţia provine din darurile de nuntă. Aceasta a fost de câteva mii de euro, banii fiind direc­ţionaţi către utilaje şi dotări. De asemenea, am investit multă muncă şi am avut suportul familiei pentru amenajarea spaţiului, a fost o implicare de 200% în detaliile privind proiectul, amenajarea, dotarea şi pregătirea pentru autorizare şi lansarea „pro­ducţiei“.

Antreprenoarea îşi aminteşte că prima „comandă“ a venit chiar de la mama ei, atunci când businessul abia începea să se contureze. Ea spune că tinerii care doresc să devină antre­prenori nu trebuie să se lase „mânaţi“ de profit. 

„Sfatul meu pentru un tânăr care vrea să devină antreprenor este să-şi urmeze visul. Să nu îşi facă neapărat un plan de afaceri pornind de la premisa mărimii profitului, ci de la cea a lucrului făcut cu responsabilitate şi sinceritate, astfel va veni şi momentul unor rezul­tate pe măsură.“

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO