ZF Agrobusiness

ZF Agropower 2021. Dragoş Stanciu, Sismad Agro: Aduc în fermă digitalizarea cu drone. Anul acesta vreau să implementez ideea pe o suprafaţă de 50 ha, dar deocamdată facem teste

16.04.2021, 00:05 Autor: Florentina Niţu

„În general, ne facem planuri pe termen mediu sau lung, dar acum ne concentrăm mai mult pe planurile pe termen scurt.“

Tehnologiile digitale, precum dronele, sunt în centrul de interes al fermierilor datorită performanţelor lor. Astfel, Sismad Agro, companie din judeţul Brăila, cu afaceri de peste 10 mil. lei, care produce sămânţă, dar şi cereale, are în plan să folosească drone pentru a produce hibrizi mai rapid, fiind folosite pentru ameliorarea plantelor de la înălţime.

„Eu aş aduce în fermă digitali­zarea cu drone. Anul acesta vreau să implementez ideea pe o suprafaţă decentă, de 50 de hectare, dar deocamdată facem teste. Studiile în domeniu şi accesul mai mare la tehnologie m-au ajutat să ajung în acest punct, dar şi faptul că se dezvoltă acest domeniu, astfel încât să fie o investiţie sigură. Urmează să fac un curs de folosire a dronelor“, a spus Dragoş Stanciu, inginer agronomi în cadrul Sismad Agro, la emisiunea ZF Agropower, un proiect al ZF şi Banca Transilvania. El nu a dorit să menţioneze valoarea investiţiei. Pe site-ul eMAG, cel mai mare retailer online din România, o dronă agricolă costă între 58.000 de lei şi 98.000 de lei. Aceasta scanează sistematic o zonă cuprinsă între 3 şi 8 hectare la o singură încărcare a bateriei.

„Îmi doresc să creştem profitul şi să scădem costurile, dar şi să facem şi mai multe seminţe hibrid, a afirmat Dragoş Stanciu.

„Urmează să fac un buget pentru următorii 2-3 ani sau 5 ani. În general, ne facem planuri pe termen mediu sau lung, dar acum ne concentrăm mai mult pe planurile pe termen scurt.“

Afirmaţia a fost făcută în contextul în care anul trecut a fost secetă pedologică, care a dus la scăderea producţiei de cereale cu 40%, iar zona de est, unde se află şi judeţul Brăila, a fost puternic afectată şi acum fermierii sunt mai reticenţi în a-şi face programări pe o perioadă lungă de timp, deoarece agricultura depinde de condiţiile meteorologice.

România este unul dintre cei mai mari producători şi exportatori de cereale din UE, un lucru bun, consideră Dragoş Stanciu, dar el crede că ar trebui ca acum antreprenorii din agrobusiness să-şi focuseze atenţia pe dezvoltaea de produse noi, cu valoare adăugată mare.

„România este o ţară foarte bogată, agricultura se dezvoltă, producţiile de la noi din ţară sunt mari, iar acum ar trebui să ne canalizăm atenţia pe dezvoltarea de produse şi pentru noi. Ar fi bine să facem procesare sau integrare, dar e nevoie de sprijin politic. Din partea politicului avem nevoie de o înţelegere a lumii, în general, nu numai în agricultură, ci şi în celelalte sectoare legate“, a declarat tânărul.

El crede că asocierea poate deveni un factor de dezvoltare rapid pentru viitorul României, în general, şi al agriculturii, în particular, pentru că „treaba merge mult mai bine când se fac lucrurile colectiv, pentru că au anumite beneficii fermierii“. În cooperative, spre exemplu, membrii cooperatori pot negocia un preţ mai bun pentru achiziţionarea inputurilor, dar şi pentru vânzarea mărfurilor.

„Avantajul nostru (al noii generaţii de fermieri – n.red.) este că părinţii nu ne lasă să mai facem greşelile pe care le-au făcut ei şi ne putem focusa pe viitor să iasă treaba bine“, a menţionat Dragoş Stanciu. El are şi studii superioare în domeniul agriculturii şi susţine că teoria l-a ajutat să înţeleagă mai bine ce se întâmplă în practică.

Businessul Sismad Agro a fost pus pe picioare în 2004 de tatăl său, Gabriel Stanciu, împreună cu Dumitrel Stanciu şi Alexandrina Coteţ, antreprenori care deţin participaţii egale. Gabriel Stanciu este şi preşedintele cooperativei agricole Braicoop, formată din peste 50 de fermieri din judeţul Brăila, cu afaceri de aproape 50 de milioane de lei în 2019, fiind una dintre cele mai mari din România, conform datelor publice.

 

O campanie Ziarul Financiar susținută de
Banca Transilvania și Penny