ZF Agrobusiness

ZF Agropower 2021. Emilia Gillard, Colina Verde: „Mi-aş dori ca în cinci ani să avem capacităţi de stocare şi depozitare mai mari, să facem procesare de soia şi să fim autonomi“

15.03.2021, 00:05 Autor: Florentina Niţu

♦ Colina Verde cultivă cereale în comuna Căianu din judeţul Cluj şi a ales să parieze pe cultura de soia.

Emilia Gillard, administrator al Colina Verde, business pe care l-a pornit în 2016 alături de soţul său, inginer agronom, în sectorul cultivării cerealelor, în special a soiei, a accesat fonduri europene pentru a face procesare de soia pentru furaje şi se uită şi în viitor după bani pentru investiţii şi prin noul Plan Naţional Strategic.

„Aş vrea să rămânem un business de familie, dar aş vrea ca în cinci ani să avem capacităţi de stocare şi depozitare mai mari, să facem procesare de soia şi să fim autonomi. Acum vrem să facem produse din soia pentru consum animalic, ce pot fi integrate în reţetele pentru furaje“, a spus Emilia Gillard în cadrul ediţiei din 8 martie a emisiunii ZF Agropower, un proiect al Ziarului Financiar şi al Băncii Transilvania.

Colina Verde cultivă cereale în comuna Căianu din judeţul Cluj şi a ales să parieze pe cultura de soia datorită valorii adău­gate mai mari a plantei şi datorită condiţiilor meteo­rologice din zonă. Emilia Gillard a studiat în Franţa şi ulterior a ales să se implice în business alături de soţul ei.

„Cred că femeile ar trebui să se implice în acest domeniu, mai ales că sunt opor­tunităţi de a atrage fonduri euro­pene“, adaugă antreprenoarea. În România sunt circa 850.000 de fermieri, iar aproximativ 270.000 din proprietarii de ferme sunt femei, arată datele statistice.

Totuşi, Emilia Gillard îşi aminteşte că provocările iniţiale pe care le-a avut în business au fost de ordin financiar, dar a găsit sprijin la bancă. „Noi nu am avut o tradiţie în familie în domeniul agricol, dar am avut ambiţie şi motivaţie. Cash-flow-ul a fost baza planului de afaceri, dar abia după primii trei ani am învăţat ce avem de făcut şi acum suntem unde ne doream“, a explicat ea.

În 2019, compania Colina Verde a avut o cifră de afacere de 860.000 de lei, în uşoară creştere faţă de anul precedent, şi un profit de aproape 80.000 de lei, arată datele de la Ministerul de Finanţe.

Anul trecut, ea spune că s-a încheiat lăsând un gust amar, pentru că a fost afectată cultura de soia. Însă nu a fost un an catastrofic pentru companie, cum a fost pentru zona sud-est din punct de vedere al secetei. „În 2021 sperăm să fie mai bine, aşteptăm producţii mai mari.“

Emilia Gillard a mai spus, dar fiind că a învăţat în şcoli din Franţa, că România ar trebui să aplice mai mult exemple care au funcţionat bine la nivel european, astfel încât să se poată dezvolta agricultura şi învăţământul agricol.

„Franţa, din punctul meu de vedere, este un etalon în ceea ce priveşte formarea profesională şi includerea stagiilor de practică în programa şcolară. Cunosc mai multe exemple în care un elev sau un student ce îşi alege acest drum trebuie ca în fiecare an să facă anumite stagii de practică şi merge în ferme din diverse ţări europene să înveţe în funcţie de specializarea pe care şi-a ales-o“, explică ea.

În România sunt 57 de licee cu profil preponderent agricol, iar în urmă cu 20 de ani existau peste 120 de unităţi şcolare cu profil agricol în România, conform datelor de la Centrul Român de Politici Europene (CRPE).

 

O campanie Ziarul Financiar susținută de
Banca Transilvania și Penny