ZF Agrobusiness

ZF Agropower. Alinda Bănică, consultant financiar: Fermierii străini care au business în România sunt mai deschişi să îşi asigure plantaţia, deoarece cultura asigurării e mult mai împământenită în Vest

30.03.2022, 00:05 Autor: Florentina Niţu

Străinii care fac afaceri în agrobusinessul românesc au un apetit mai mare pentru asigurările agricole, pentru că această piaţă, încă de nişă în România, s-a dezvoltat cu mulţi ani în urmă în Vest şi oferă diversitate. Însă, începe să crească numărul de cereri pentru poliţele de asigurare pentru culturile agricole şi din partea fermierilor români, datorită accesului mai mare la informaţii, potrivit Alindei Bănică, fondator al Alinda Bănică Business Consultancy.

„Fermierii străini care au business în România sunt mai deschişi să îşi asigure plantaţia, deoarece cultura asigurării este mult mai împământenită în statele din Vest. Tot acolo sunt şi produse mai competitivie decât ce avem noi în piaţă, dar uşor, uşor creşte şi piaţa noastră şi nivelul de educaţie al fermierilor români. Până la urmă este vorba de încredere. Cu cât capătă mai multă încredere cei implicaţi în procesul de asigurare, cu atât mai mult creşte piaţa“, a spus Alinda Bănică în cadrul emisiunii ZF Agropower, un proiect susţinut de Banca Transilvania şi Profi. Ea se ocupă cu asistenţa în brokerajul de asigurări şi consultanţa financiară.

Peste 21.000 de hectare de teren agricol erau deţinute în 2021 de cetăţeni străini în România, arată datele furnizate pentru ZF de Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI). Aceasta nu are date privind suprafeţele de teren agricol deţinute de persoane juridice, care au cea mai mare suprafaţă de teren, de fapt.

Bănică a mai spus că fermierii îşi doresc o transparenţă mai mare a asiguratorilor faţă de ei în ceea ce priveşte metoda de calcul a daunelor. Astfel, în condiţiile în care există o comunicare bună între fermieri, intermediari şi asiguratori şi deschidere de a îmbunătăţiri produsele sau a intorducerii de produse noi, lucrurile pot evolua. „Asigurările parametrice sunt binevenite în piaţa asigurărilor agricole.“

„Clienţii noştri sunt în special din sud, sud-est şi din zona Moldova. În zona de sud s-ar putea mări suprafaţa asigurată, dacă ar fi mai mult dialog. (...) În afară. este mult mai susţinută colaborarea şi de aceea piaţa creşte“, a explicat Bănică.

În 2021, asigurările agricole au ajuns să acopere aproape 2,5 milioane de hectare, jumătate din suprafaţa cultivată cu cereale. Pentru acest an este prevăzută o stagnare sau o creştere uşoară.

 

O campanie Ziarul Financiar susținută de
Banca Transilvania și Penny