ZF Agrobusiness

ZF Agropower. Andrei Cocoloş cultivă legume pe 1,6 hectare de teren în Olt şi le vinde online. „Toate investiţiile pe care le-am făcut au fost prin fonduri proprii“

05.07.2023, 00:05 Autor: Mădălina Dediu Panaete

Andrei Cocoloş, 28 de ani, a crescut într-o familie de fermieri şi a decis să meargă şi el pe drumul antre­preno­riatului în agribusiness, să ducă mai departe ce au construit părinţii săi, după ce a făcut facultatea şi a lucrat pentru puţin timp într-o multina­ţională din domeniu. În urmă cu doi ani a înfiinţat firma Agro Evo Coco şi cultivă în prezent cereale pe 60 de hectare, vinete pe un hectar în câmp şi alte legume în 6.000 mp de solarii.

„Pentru mine nu este doar o afacere sau doar despre a câştiga bani, este un stil de viaţă. Tot timpul eşti în priză în acest domeniu. Nu m-am regăsit în postura de angajat într-o companie mare. Am zis să mă duc acasă să dezvolt ceea ce au început ai mei. Chiar dacă mi s-a spus să rămân la oraş, am decis că e mai bine să fac ceva pentru mine“, a povestit Andrei Cocoloş în cadrul emisiunii ZF Agro­power, un proiect susţinut de Banca Transilvania şi Penny. El spune că cea mai mare provocare în această perioadă a fost seceta care a afectat cultura mare, iar în zona de legume provocarea principală a fost pandemia care a afectat vânzările.

Însă, după ce a analizat opţiunea de a intra în supermarketuri, a ales să vândă produsele online, dar şi către intermediari care vând mai departe legumele în pieţe. Cerealele le vinde către un trader local.

„Nu am primit absolut niciun ban de la stat, am încercat anul trecut să accesez fonduri dar mi s-a respins proiectul. Toate investiţiile pe care le-am făcut au fost prin fonduri proprii. Dacă era aprobat proiectul depus la AFIR eram acum la un alt nivel, puteam cultiva ceapă în câmp. Preţul la ceapă a urcat foarte mult anul acesta“, a spus antreprenorul, care adaugă că o altă provocare cu care se confruntă este lipsa forţei de muncă. Ca planuri de viitor, antreprenorul spune că se gândeşte să extindă cultura, inclusiv cu fructe.

„În cinci ani m-aş extinde cu legumele în spaţii protejate pentru că la cultura mare avem probleme din cauza secetei şi nici nu mai este aşa de rentabil pe unitatea de suprafaţă. Aş încerca şi cu diverse fructe aşa cum sunt căpşunile, zmeură, afine, chiar dacă necesită mai multă forţă de muncă, cred că este mai bine renumerată recolta. De asemenea, aş începe să cultiv legume care se pot recolta mecanic aşa cum sunt ceapa, usturoiul şi morcovii. În plus, la nivel naţional avem probleme cu producţia de hrean, importăm multă hrană, inclusiv rădăcină de pătrunjel şi păstârnac“. În plus, ia în calcul şi deschiderea unui aprozar în Bucureşti. „Mă gândesc că dacă comenzile online merg aşa bine, ar merge să deschidem şi un aprozar în în Bucureşti. Acolo avem cei mai mulţi clienţi“.

Agro Evo Coco a avut în 2022 o cifră de afaceri de peste 240.000 de lei, conform datelor de la Ministerul de Finanţe, acesta fiind primul an întreg de funcţionare al firmei.

O campanie Ziarul Financiar susținută de
Banca Transilvania și Penny