ZF Agrobusiness

ZF Agropower. Bogdan Cumpănaşu, country manager România pentru Lande, platformă de crowfunding fondată în Letonia: „În general, proiectele finanţate în Letonia şi Lituania sunt în medie de 30-40 de mii de euro, iar în România am avut solicitări pentru investiţii de 200-300 de mii de de euro“

04.04.2023, 00:06 Autor: Florentina Niţu

♦ În primul an de activitate, Lande are în plan să ofere finanţări de 10 mil. euro fermelor româneşti mici şi medii.

Agricultorii români sunt curajoşi şi îşi doresc să facă investiţii mari pentru dezvoltarea rapidă a businessului, astfel că pariază sute de mii de euro pe creştere, în timp ce antreprenorii din sectorul agricol din ţările baltice investesc mai puţin, având proiecte de ordinul zecilor de mii, şi preferă să rămână în zona de ferme de familie sau medii, potrivit lui Bogdan Cumpănaşu, country manager România pentru Lande, platformă de crowfunding fondată în Letonia, care tocmai a pătruns pe piaţa românească.

„În general, proiectele finanţate în Letonia şi Lituania sunt în medie de 30-40 de mii de euro, iar în România am avut solicitări pentru investiţii de 200-300 de mii de euro. Este o situaţie diferită faţă de cea cu care suntem obişnuiţi în ţările baltice, dar nu avem o limită de finanţare şi lucrul acesta este încurajator. Observăm că fermierii români au nevoie de mai mulţi bani pentru a putea să aibă un an mai bun, ceea ce înseamnă şi o cifră de afaceri mult mai mare, dar şi un profit mult mai mare“, a afirmat Bogdan Cumpănaşu în cadrul emisiunii ZF Agropower.

Compania Lande a intrat pe piaţa românească în luna februarie, iar acţionariatul este din Letonia, ţară în care a fost înfiinţată la finalul anului 2020. Ulterior, compania s-a extins în Lituania şi anul acesta a ales să pătrundă pe piaţa locală.

„România fiind una dintre cele mai importante ţări agricole din interiorul Uniunii Europene şi reprezintă o zonă strategică pentru dezvoltarea ulterioară a Lande. Intenţionăm să ajungem cea mai mare platformă de crowdfunding la nivelul Uniunii Europene“.

În primul an de activitate, Lande are în plan să ofere finanţări de 10 mil. euro fermelor româneşti mici şi medii, dar nu exclude nici fermele mari, şi vrea să acopere toate segmentele agricole, de la cul­turi de cereale până la horticultură, pomicultură sau zootehnie.

„Finanţăm ferme mici şi mijlocii, inclusiv întreprinderi in­di­viduale, dar putem să finanţăm şi proiecte mai mari. Fermierii din România sunt deschişi la nou, au idei şi se uită la oportunităţi, iar spre deosebire de fermierii din Lituania, unde majoritatea au întreprinderi individuale şi acce­sează mai puţini bani, în România fermierii gândesc ca nişte antreprenori şi au societăţi comerciale pe care doresc să le dez­volte mai mult, să aibă profit şi în ciuda tuturor obstacolelor pe care le întâlnesc să ajungă la succes“, a menţionat Cumpănaşu.

Pentru început, spune el, vor finanţa proiectele mai mici de investiţii, pentru că „nu vrem să ne aruncăm cu capul înainte, ci vrem să creştem organic şi sustenabil, dar consider că investiţiile din România vor ajunge în câteva luni la nivelul celor din ţările baltice“.

De la finalul anului 2020 până în prezent, compania a acordat finanţări de aproape 9 milioane de euro şi doar în România, în luna martie, a oferit o finanţare de 130.000 de euro, ceea ce reprezintă 15% din totalul finanţării lunii martie la nivelul grupului.

„Obiectivele sunt mari pentru piaţa românească, dar considerăm că le putem atinge. Problema noastră nu sunt banii, pentru că avem finanţatorii care au înţeles ideea propusă de Lande şi care au obţinut profit prin intermediul platformei, ci provocarea este să aducem în faţa lor proiecte noi“, a explicat Bogdan Cumpănaşu.

Dezvoltarea businessului Lande a avut până acum o ascensiune mare, pentru că agricultura este un domeniu subfinanţat în la nivelul întregii Uniunii Europene şi are un viitor sigur prin prisma nevoii de hrană. Mai mult, şeful Lande în România spune că pentru investitori este important să-şi plaseze bine economiile în acest context inflaţionist şi să aibă o rată a dobânzii foarte bună. „Noi oferim undeva între 10 şi 12%, adică la 1.000 de euro investiţi, obţii 1.100 de euro.“

Investitorii sunt persoane private – oricine poate să devină investitor pornind de la suma minimă este de 50 de euro – şi în acest moment sunt peste 4.000 pe platformă, iar Bogdan Cumpănaşu afirmă că potrivit estimărilor interne la sfârşitul anului 2023 vor avea în jur de 10.000 de investori.

„Avem aproape 500 de investitori noi în fiecare lună, iar marea majoritate a lor sunt din vestul Europei, în special din Germania şi din Franţa, dar şi din ţările baltice. Cred că această idee va prinde bine şi în România şi vom avea din ce în ce mai mulţi investitori chiar din România“, a precizat el.

Investitorii ancoră sunt investitori HNW (cu valoare netă mare) din Letonia, care oferă finanţare în cazurile în care proiectul nu este finanţat din investiţii de retail, ceea ce îi permite companiei să garanteze că toate proiectele publicate vor fi finanţate. Printre investitori există companii din Letonia, Lituania, Germania, Elveţia sau Franţa.

Cei 4.200 de mici investitori din platforma Lande din toată Europa au reuşit să finanţeze până în prezent 479 de proiecte agricole, iar raportul investitorilor activi în platforma este de 90% şi valoarea medie a investiţiei este de 2.500 de euro, conform datelor oferite de reprezentanţii companiei.

„Primul proiect pe care l-am finanţat în România a fost în valoare de 22.000 de euro şi a fost finanţat în mai puţin de o oră - nu suntem la nivelul Letoniei în care toate proiectele se semnează digital. Investitorii aleg să finanţeze ideea şi fermieri care sunt potenţi financiari, care pot să-şi desfăşoare fără griji activităţile agricole şi implicit să obţină o producţie mai mare, iar apoi să aibă propriile oportunităţi de dezvoltare. Cel de-al doilea proiect pe care l-am finanţat a fost într-un sistem de irigaţii, pe o suprafaţă de 50 de porumb, în judeţul Brăila. Ştim că este nevoie de apă în România şi, în plus, irigaţiile pot aduce la producţii duble“, a mai spus Bogdan Cumpănaşu.

El a completat că au discuţii şi pentru finanţarea unor proiecte zootehnice, dar se uită şi la cele din horticultură şi pomicultură. „Sectorul zootehnic din România se confruntă cu foarte multe probleme şi, în special, nevoia de finanţare este foarte mare. Pentru noi este un obiectiv strategic să putem ajuta dezvoltarea zootehnie din România“, a întărit el.

„Este greu să compari România, care are toate tipurile de agricultură pe teritoriul ţării, cu cu Letonia, în care sectorul zootehnic e mult mai dezvoltat, dar cred că oportunitatea dezvoltării acestui sector în România ţine de organizare de finanţare şi de vânzarea produselor într-o piaţă atractivă şi nu doar în România“, a spus Cumpănaşu.

Reprezentanul Lande a mai afirmat că acum intenţionează să dezvolte echipa de vânzări din România, dorind să acopere toată toată ţara, iar Moldova este o regiune foarte importantă pentru ei, cât şi firmele din sectorul zootehnic şi cele mici şi mijlocii, care lucrează între 50 şi 300 de hectare.

O campanie Ziarul Financiar susținută de
Banca Transilvania și Penny