ZF Agrobusiness

ZF Agropower. Chromosome Dynamics vrea să construiască o fabrică de îngrăşăminte hidrosolubile în Dolj, după o investiţie de 600.000 de euro realizată din majorarea capitalului

27.06.2023, 00:05 Autor: Florentina Niţu

Îngrăşămintele pot fi granulate sau hidrosolubile, dizolvabile în apă Compania are o fabrică de producţie de îngrăşăminte clasice şi biostimulatori, cu o capacitate redusă, iar produsele se adresează aproape exclusiv retailului Noua fabrică va fi construită pe un teren de 8.000 mp, faţă de 300 mp cea actuală, şi va fi gata la mijlocul lui 2024, iar ţinta este retailul.

Chromosome Dynamics (simbol bursier CHRD), dezvoltator de soluţii IT & inteligenţă artificială pentru agribusiness, vrea o majorare de capital până la sfârşitul lunii august pentru a putea construi o nouă fabrică de îngrăşăminte hidrosolubile, a cărei valoare este estimată la 600.000 de euro.

„În momentul de faţă, suntem în plin proces de a face majorare de capital, fapt ce se va întâmpla până la finalul lunii august, deoarece am ajuns în punctul în care afacerea trebuie scalată. Până acum am funcţionat cu resurse proprii şi cu un boost pe care l-am primit exact înainte de listare prin intermediul unui plasament privat, iar acum suntem în punctul în care avem nevoie de o majorare pentru a putea construi o nouă facilitate de producţie în vederea atingerii şi pieţii de fermieri“, a spus Mugurel Gabriel Ionel, fondator şi acţionar majoritar al Chromosome Dynamics. El a fost prezent în cadrul emisiunii ZF Agropower, un proiect susţinut de Banca Transilvania şi Penny.

Acum, compania are o fabrică de producţie de îngrăşăminte clasice, cu o capacitate foarte redusă, iar produsele se adresează aproape exclusiv retailului, persoanelor fizice cu suprafeţe mai mici, în principiu, care fac agricultură de subzistenţă sau agricultură de tip hobby, a explicat Mugurel Gabriel Ionel. Îngrăşămintele pot fi granulate, de bază, care se administrează prin împrăştiere şi încorporare în sol sau hidrosolubile, dizolvabile în apă. Cele din urmă ajută la o mai bună absorbţie a nutrienţilor de către plante şi sunt folosite, în principal, în legumicultură.

„Avem o mică facilitate de producţie în localitatea Filiaşi din judeţul Dolj, dar credem că este momentul să creştem, iar asta ne obligă să facem următorul pas, adică să construim o facilitate nouă de producţie, cu spaţiu de depozitare şi o să aducem o echipă de vânzări în cadrul companiei care să promoveze produsele noastre către fermieri“, a adăugat el.

Chromosome Dynamics va face, totodată, tranziţia către îngrăşăminte hidrosolubile, care au o durată de viaţă mai mare şi o dimensiune mai mică, facilitând astfel transportul. Cu ajutorul noii facilităţi, va putea produce volume mai mari şi va putea extinde segmentul de clienţi către fermierii cu suprafeţe mai mari şi afaceri mai dezvoltate.

Compania va vinde în continuare şi către retail, dar ţinta principală vor fi fermierii mijlocii şi mari.

„Fabrica nouă va fi tot în oraşul Filiaşi, deoarece nu vom face altceva decât să mărim capacitatea de producţie. În momentul de faţă, suntem într-o clădire pe care o avem în chirie şi spaţiul este relativ mic, în jur de 300 m². Suntem puţin cam la limită cu ce am putea să facem. Pentru noua locaţie avem un teren de 8.000 m², pe care deja l-am achiziţionat şi, sperăm noi, după majorarea de capital, fabrica să fie gata în şase luni, adică construcţia propriu zisă şi montajul noilor instalaţii pentru îngrăşăminte şi produsele pentru protecţia plantelor“, a mai spus Mugurel Gabriel Ionel. Până atunci, compania va produce în continuare în vechea locaţie.

Chromosome Dynamics a raportat un profit net de 1,3 mil. lei în 2022, în creştere cu 33,4% faţă de rezultatul net din 2021, la afaceri de aproape 10 mil. lei, în urcare cu 113,6%, conform raportului Bursei de Valori Bucureşti.

„După un an de la listarea pe Bursă pot spune că este antrenant, pentru că suntem responsabilizaţi să facem lucrurile mai bine decât ele făceam înainte şi simţim tot timpul că există o cronologie şi o direcţie foarte clară pe care trebuie să o urmăm. Este greu, deoarece lucrurile trebuie făcute de fiecare dată mai atent şi nu bine, ci extrem de bine. Însă, atunci când eşti listat la Bursă ai acces la foarte multe lucruri, cum ar fi o piaţă de capital şi instrumentele sale şi ai avantajul unei vizibilităţi mult mai bune care te poate ajuta să ajungi la mai mulţi clienţi“, a precizat fondatorul Chromosome Dynamics.

Planul nostru de afaceri arată că investiţia în fabrică va avea un cost mediu de 600.000 de euro şi va consta într-o zonă propriu zisă de producţie, o zonă specială de depozitare şi avem nevoie de un spaţiu să ne desfăşurăm activitatea. Aceasta va fi utilată cu instalaţii speciale pentru noile game de produse, deoarece vom face tranziţia totală de la inputurile clasice pe care fermierii le cunoşteau mă refer la cele în formă lichidă sau suspensii exclusiv către hidrosolubile, care au mai multe avantaje, iar unul dintre ar fi faptul că au o durată de viaţă mai mare până la cinci ani şi al doilea avantaj ar fi dimensiunea redusă şi transportul mai facil.

O campanie Ziarul Financiar susținută de
Banca Transilvania și Penny