ZF Agrobusiness

ZF Agropower. Crăiţa Merelor a primit 4.000 de vizitatori în livadă din Voineşti în 2023, iar anul acesta îşi va deschide porţile mai devreme: „În ianuarie s-au rezervat excursii şcolare pentru octombrie“

06.02.2024, 00:05 Autor: Florentina Niţu

♦ Preţurile pentru o excursie şcolară sunt în funcţie de mărimea grupului, între 70 şi 100 lei, iar dacă vorbim despre vizita în familie, care se organizează doar în weekenduri, costul e între 100 şi 200 lei pe familie ♦ Recent, compania a adăugat în portofoliul de produse mere deshidratate, pe care le vinde în cafenele din ţară, nu doar din Bucureşti, cât şi în lanţuri de restaurante. 

Corina Oprea, o tânără cu experienţă în management, a dat un suflu proaspăt tradiţiei familiei de a cultiva mere, implicându-se în sectorul agricol, unde fermierii au vârste înaintate şi sunt, preponderent, bărbaţi. Astfel, în livadă cu o istorie de peste 60 de ani din Voineşti, judeţul Dâmboviţa, a atras circa 4.000 de vizitatori în 2023 şi acest an va deschide porţile mai devreme, pentru că încă din luna ianuarie există rezervări pentru excursii şcolare planificate în luna octombrie.

„În urmă cu ani, când am început aceste evenimente «La cules pe tărâmul Crăiţei Merelor», am avut cam 1.500 de persoane care au venit în vizită în livadă, incluzând şcolile care ne-au vizitat şi părinţii cu copiii care au venit în weekend. În momentul acela nu era atât de cunoscută această activitate şi procesul de a ajuns la oameni a puţin mai lent. Însă odată ce au apărut în mediul online atât fotografiile, cât şi discuţiile dintre prieteni, dintre familii, dintre copii, aceste evenimente au început să aibă foarte mare căutare. Anul trecut au fost peste 4.000 de persoane care ne-au vizitat şi ar fi vrut să vină încă foarte multe, însă nu mai aveam locuri disponibile. De aceea, pentru anul acesta ne-am propus să deschidem porţile mai devreme pentru mai multe evenimente“, a povestit Corina Oprea, cofondatoare a Crăiţei Merelor, în cadrul emisiunii ZF Agropower, un proiect susţinut de Banca Transilvania şi Penny.

Crăiţa Merelor a pornit de la comercializarea de fructe proaspete, apoi a trecut la suc natural de mere şi s-a extins cu excursii şi zile în livadă şi o pensiune, Crăiţa Merelor, The Place, cu o capacitate de cazare de 12-16 persoane.

Recent, compania a adăugat în portofoliul de produse mere deshidratate, pe care le vinde în cafenele din ţară, nu doar din Bucureşti, cât şi în lanţuri de restaurante. 

Corina Oprea a adăugat că ultimii doi ani a lucrat intens la aducerea consumatorului în livadă, realizând evenimente prin care a impulsionat atât familiile, cât şi şcolile să îi viziteze, să înveţe despre diversele soiuri de mere, să înveţe cum să culeg merele şi să mănânce merele culese chiar ei direct din pom.

„Anul trecut am achiziţionat şi cinci cireşi japonezi, tocmai pentru oaspeţii care nu ajung tocmai până în Japonia, dar îşi doresc să aibă parte de frumuseţea cireşilor japonezi, pe lângă a celor autohtoni. (...) Anul acesta, pentru vizite cu şcoala, deja toamnă este pe jumătate rezervată. La început de ianuarie s-au rezervat excursii pentru octombrie“, a precizat ea.

Crăiţa Merelor îşi va deschide porţile anul acesta imediat ce vor înflori merii, la final de aprilie sau început de mai, timp de două săptămâni, iar copiii vor învăţa cum se plantează un copac, vor descoperi care sunt părţile componente ale unui copac şi vor descoperi toate vietăţile aflate într-o livadă primăvara. Apoi, va fi deschisă vara, în sezonul cireşelor, pentru o perioadă de trei săptămâni, când vor avea loc şi team building-uri pentru companii, iar ulterior toamna, când se coc merele, în lunile septembrie şi octombrie.

Preţurile diferă în funcţie de solicitările şcolilor. De exemplu, unele şcoli doresc să aibă şi mâncare inclusă, să facă picnic în livadă sau să mănânce la restaurant, altele doresc doar să facă culeagă mere jumătate de zi în livadă. Preţurile sunt în funcţie de aceste solicitări şi de mărimea grupului şi pot fi între 70 şi 100 lei de copil şi între 100 şi 200 lei pe familie, dacă merge în weekend în livadă. 

„De la Bucureşti se poate ajunge într-o oră jumătate, maximum două ore la noi în livadă. Însă ce este foarte important şi foarte bine că Voineştiul se află la aceeaşi distanţă şi de Ploieşti, şi de Piteşti, şi de Braşov, astfel că am avut oameni care ne-au vizitat din toate aceste oraşe şi chiar şcoli din Vâlcea au venit la noi“, a povestit tânăra antreprenoare.

În 2020, Crăiţa Merelor a început o călătorie în domeniul agroturismului, transformând casa construită de părinţilor acum 30 de ani într-o vilă premium, în livada cu meri, unde pot primi turişti, inclusiv pentru team building. „A fost un mare act de curaj şi încredere, dar este într-o zonă foarte frumoasă a noastră şi pentru oamenii care îşi doresc altceva. Este singura locaţie de cazare din bazinul pomicol Voineşti, din judeţul Dâmboviţa, şi nu este o simplă pensiune. Am ales să investim în design, în confort şi în peste 15 tipuri de fructe şi legume, pe care le punem la dispoziţia clienţilor.“

Apoi, a mai spus Corina Oprea, odată cu atracţia oamenilor pentru a culege merele şi a-şi petrece timpul în livadă, plantaţia s-a schimbat. „Dacă acum 3, 4, 5 ani era majoritar din meri, peri şi gutui, acum putem să găsim aici chiar şi cireşi, nuci sau zmeura, cel puţin cinci soiuri găsim piersici, dar şi câţiva copaci care sunt foarte rari şi anume banana Nordului. Acest fruct este micuţ, este lunguieţ şi provine din Canada, iar gustul lui este o combinaţie de banană, ananas şi mango. Se găseşte în foarte puţine locuri din ţară“, a menţionat ea.

 

Cum se dezvoltă Crăiţa Merelor în jurul Farm to fork?

„În primul rând, simplul fapt că oaspeţii care ne vizitează la pensiune mănâncă fructele şi legumele pe care noi le cultivăm în livadă şi mica grădină aflată la doi paşi, este un exemplu al acestui concept, pe care noi ne-am dorit foarte mult să-l implementăm. În al doilea rând, prin faptul că oamenii vin şi-şi culeg singuri merele, după care le duc acasă, le pun direct pe masa lor şi le mănâncă. Şi, în al treilea rând, livrăm personal fructele către clienţii noştri şi le vindem şi în pieţele din Bucureşti, la fel, personal.

 

Cum a ajuns Corina Oprea în businessul familiei?

„Am urmat facut facultatea de geografie cu specializare în turism, pentru că-mi doream foarte mult să călătoresc, să activez în aceast domeniu. După care drumurile m-au purtat către un job în corporaţie, un job în project management, de peste 13 ani. Acum, le-aş recomanda tuturor tinerilor care termină o facultate să îşi extindă orizonturile, căci norocul şi beneficiul cel mai mare pentru mine a fost că atunci când am terminat facultatea, nu m-am întors direct în livada familiei, la busines-ul familiei, ci am continuat să-mi dezvolt abilităţile. Am continuat să învăţ şi am mers să văd ce există în afara graniţelor“, a povestit ea.

Pe termen mediu şi lung, Corina Oprea îşi propune chiar să organizeze un festival al merelor în livada Crăiţei Merelor.

O campanie Ziarul Financiar susținută de
Banca Transilvania și Penny