ZF Agrobusiness

ZF Agropower. Dragoş Telehuz, preşedinte al Asociaţiei Cultivatorilor de Cereale şi Plante Tehnice din judeţul Ialomiţa: În cazul fermei noastre acum investim bani în irigaţii

14.01.2022, 00:05 Autor: Florentina Niţu

♦ Lucrăm foarte bine cu băncile, căci Bursa de Valori ni se pare scumpă.

Compania Telehuz Agriserv, controlată de antreprenorul Dragoş Telehuz, care cultivă cereale pe o suprafaţă de peste 600 de hectare în judeţul Ialomiţa, are în plan investiţii de circa 900.000 de euro în extinderea suprafeţei de irigate în acest an.

„Am ales să extindem capa­citatea de irigare şi în toamna anului trecut am făcut un pas pe care l-am prevăzut pentru primăvara anului 2022, dar ne-am grăbit, ne-am expus, însă sunt sigur că este decizia corectă. În momentul în care finalizăm pro­iectul, o să irigăm 70% din suprafaţă, adică 440 de hectare. Toată investiţia se duce spre 900.000 de euro. Sunt bani care produc foarte repede efecte, pentru că în 2021 ne-am dublat cifra de afaceri faţă de 2019, irigând 50% din suprafaţă“, a spus Dragoş Telehuz, proprietarul Telehuz Agriserv. El este şi preşedinte al Asociaţiei Cultivato­rilor de Cereale şi Plante Tehnice din judeţul Ialomiţa, o asociaţie cu 250 de ferme care lucrează de la 5 hectare la peste 4.000 de hectare.

În 2020, compania Telehuz Agriserv a avut o cifră de afaceri de 1,4 mil. lei, faţă de 2,5 mi­l. lei în 2019, arată datele publice. Astfel, în 2021, veniturile s-au apropiat de 5 milioane de lei, conform calculelor ZF pe baza datelor oferite de antreprenor.

Pentru a face investiţiile în irigaţii, Telehuz a spus că lucrează foarte bine cu băncile, căci Bursa de Valori i se pare scumpă şi nu ia în calcul această variantă. 

Antreprenorul a mai spus că fermierii investesc permanent, iar achiziţia de teren este prioritară. „Apoi, acolo unde trebuie schimbat un utilaj sau înlocuită gama, investiţia va avea loc. Nu avem planuri riguroase de investiţii, având în vedere riscurile din piaţă“, a completat el.

Fermierul spune că acum, în piaţă, sunt probleme din cauza crizei îngrăşămintelor, care au crescut de 3-4 ori într-un an, şi, în plus a apărut o criză în industria de furnizare de utilaje agricole. „Preţurile sunt foarte sus şi termenele de livrare au fost devansate mult. Sunt chiar dealeri care nu mai iau comenzi, pentru că nu mai au certitudinea că pot livra“, a precizat el.

Cu toate acestea, Telehuz a menţionat că temperaturile mai ridicate din această iarnă pot să se transforme într-un lucru bun. „Situaţia aceasta poate contribui la avansarea creşterii culturii de păioase, care sunt puţin în urmă. La rapiţă, care a intrat mică în iarnă, de asemenea, i-ar prinde bine ferestrele de vreme mai caldă, dar s-ar putea să avem atacuri surpriză de dăunători“, a completat antreprenorul.

Cel mai mare producător de cereale cu capital autohton este Cerealcom Dolj, controlat de antreprenorul Mihai Anghel. El activează într-o piaţă dominată de giganţi străini, care fac cei mai mulţi bani din comerţul cu cerealele româneşti, cum sunt Cofco, ADM şi Ameropa.

 

O campanie Ziarul Financiar susținută de
Banca Transilvania și Penny