ZF Agrobusiness

ZF Agropower. Florin Stegariu, Strunga Winery: Vindem în Belgia, Polonia, Italia, Suedia şi Anglia şi suntem încrezători că cifra de export va creşte semnificativ

26.07.2023, 00:06 Autor: Florentina Niţu

Strunga Winery, o cramă-butic din judeţul Iaşi, a reuşit să ducă vinurile în Belgia, Polonia, Italia, Suedia şi Anglia, la cinci ani distanţă de la punerea primei sticle de vin pe piaţă. Astfel, Florin Stegariu, proprietarul cramei, este încrezător că valoarea exporturilor va creşte.

„Vindem în Belgia, în Polonia, în partea de nord a Italiei, în Suedia şi în Anglia, motiv pentru care suntem încrezători că cifra de export va creşte semnificativ. Apetitul străinilor este ridicat pentru soiurile româneşti, în special pentru soiul Fetească Neagră“, a spus Florin Stegariu, prezent în cadrul emisiunii ZF Agropower, un proiect susţinut de Banca Transilvania.

La finalul anului trecut, antreprenorul spunea că la export Strunga Winery vindea sub 2% din producţie în Polonia, Suedia şi Italia. Crama a realizat anul trecut peste 400.000 de litri de vin din struguri cultivaţi pe o suprafaţă de 90 de hectare, din soiuri precum Fetească Neagră, Fetească Albă, Busuioacă de Bohotin, Chardonnay şi Muscat Ottonel.

„Am început în 2017 cu 30.000-40.000 de sticle şi anul trecut am obţinut 420.000 de litri de vin. Am crescut direct proporţional cu piaţa“, a spus Stegariu.

Din 2018, de când au început comerţul de vin, el afirmă că au văzut un interes mare pentru vinurile companiei şi în 2023 remarcă acelaşi lucru, motiv pentru care investeşte în plantaţia de viţă-de-vie, care se află într-o zonă istorică, în arealul viticol Dealurile Moldovei, în apropierea Castelului de la Miclăuşeni, cât şi în mărirea capacităţii de producţie.

„Anul acesta am mai plantat încă 3 hectare de Busuioacă de Bohotin, pentru că în ultimii doi ani am vinificat atât în sec, cât şi în dulce şi am avut o cerere mare, ceea ce ne-a obligat să creştem suprafaţa. Tot anul acesta am achiziţionat încă şapte rezervoare de inox noi din dorinţa de a mări capacitatea cu încă 100.000 de litri de vin. De asemenea, am investit în fluxul tehnologic, am cumpărat încă o presă - avem trei acum. Ne interesează şi noul Plan Naţional Strategic, pentru a accesa finanţare pentru investiţii în tehnologie şi promovarea vinurilor“, a menţionat Florin Stegariu.

Totodată, el spune că sunt în şantier în acest moment şi în luna mai, anul viitor, vor deschide prima sală de degustări cu o capacitate de peste 200 de persoane, unde vor organiza evenimente cu tematică şi degustări în viţa de vie, care pot conecta iubitorii de vin cu producătorii locali din Iaşi.

„Avem nevoie de puncte de gastronomie locală şi ţine de noi să le oferim vizitatorilor o experienţă la cramă şo să punem în valoare atât acest concept de la furcă la furculiţă, cât şi posibilitatea turiştilor de a ne vizita şi a creşte potenţialul turistic al zonei. Turismul viticol poate fi un pilon de creştere atât pentru economia locală, cât şi pentru noi drept cramă“, a mai spus Stegariu. 

 

► E un an viticol bun, dar este prematur să ne pronunţăm în perioada de dinaintea recoltării. Sunt premise pentru un an viticol foarte bun.

► Am început în 2017 cu 30-40.000 de sticle de vin şi anul trecut am obţinut 420.000 de litri de vin. Am crescut direct proporţional cu piaţa.

► Anul acesta mărim capacitatea cu încă 100.000 de litri de vin.

► Suntem în şantier în acest moment şi anul viitor vom deschide o sală de degustare cu o capacitate de peste 200 de persoane. Turismul viticol poate fi un pilon de creştere pentru economia locală şi pentru noi.

 

O campanie Ziarul Financiar susținută de
Banca Transilvania și Penny