ZF Agrobusiness

ZF Agropower. Lucky Agro, companie deţinută de familia Velcea, produce sisteme de irigaţii în judeţul Dolj şi le exportă în Bulgaria, Serbia, Macedonia şi Grecia

17.05.2023, 00:05 Autor: Florentina Niţu

În general, fermierii româi cumpără sisteme de irigaţii produse în străinătate, apetitul lor pentru astfel de investiţii crescâd în ultimii ani. Astfel, compania Lucky Agro, deţinută de familia Velcea, şi-a extins activitatea în domeniul producţiei de irigaţii de la comerţul cu inputuri agricole, fructe şi legume. Noile produse ajung acum la fermieri din toată ţara şi, mai nou, chiar şi din străinătate, fiind exportate în Bulgaria, Serbia, Macedonia şi Grecia.

„Avem cerere (pentru sisteme de irigaţii – n. red.) din bazinele legumicole impor­tante, din zona de sud-est a României, Insula Mare a Brăilei şi Galaţi, dar nu există o cerere foarte mare din Transilvania. În schimb, socie­ta­tea noastră a făcut eforturi şi am reuşit să exportăm în Serbia, Macedonia, toate ţările ex-iugoslave, Bulgaria şi Grecia“, a spus Maria Velcea, director general al Lucky Agro, în cadrul emisiunii ZF Agropower, un proiect susţinut de Banca Transilvania şi Penny.

Lucky Agro, companie deţinută de Maria şi Eugen Velcea, a fost înfiinţată în anul 2008 pornind de la comercializarea produselor pentru agricultură (seminţe, îngrăşăminte), dar şi comerţul cu ridicata al fructelor şi legumelor. Apoi, compania din Craiova (jud. Dolj) şi-a extins activitatea în domeniul producţiei de bandă de irigare prin picurare şi a fitingurilor aferente instalaţiilor de irigat. „Se observă o creştere a cererii pentru investiţii în irigaţii, în special pentru cultura de porumb. Fermierii, mai ales cei mari, se în­dreaptă tot mai mult către irigarea prin pi­cu­rare la cultura de porumb. Se pregătesc din timp pentru astfel de investiţii şi nu aşteap­tă să vadă dacă sezonul este ploios sau mai puţin ploios. Se gâdesc să-şi mărească din ce în ce mai mult producţiile şi nu se mai la­să în voia naturii“, a mai spus Maria Velcea.

Fermierii au observat că îşi cresc mult performanţele, iar acesta este motivul principal pentru care investesc şi în ultimii doi trei ani s-a conturat o tendinţă de investiţii spre irigaţiile prin picurare, care aduc cele mai mari producţii.

„Din experienţa ultimilor ani, randamentul benzii de picurare este cel mai bun. Cultura de porumb s-a dovedit a da cele mai mari producţii, care pot ajunge la 20 tone/hectar, triplu faţă de medie“, a subliniat Velcea.

Ea a completat că există sisteme de irigaţii cu picurare supraterană sau subterană, care picură normal sau care are picurator cu compensare de presiune. Costul minim pentru un sistem de irigaţii cu picurare supraterană care picură normal este de 4.200-5.400 de lei/hectar pentru primul an de investiţie. În această sume intră o staţie de filtrare, banda de picurare şi infrastructura care merge în teren, pornind de la staţia de pompare a apei.

„În anii următori, această investiţie nu va mai fi la fel de mare, deoarece fermierul nu va mai investi în sistemul de filtrare şi în infrastructură, ci doar în banda de picurare. Însă, acest cost per hectar poate să crească, dacă fermierul îşi doreşte picurator cu compensare de presiune sau dacă fermierul alege o investiţie subterană, unde depinde foarte mult costul de grosimea peretelui furtunului de picurare, de distanţa între picurători şi mulţi alţi factori“, a subliniat ea. Costul maxim a unei astfel de investiţii poate fi de 15.000 de lei.

Maria Velcea a menţionat că producătorii de cereale din Româia se orientează mai mult către sistemele de irigaţiile prin aspersie, către cele tip pivot sau cu tamburi, însă în ultimii doi-trei ani se observă o trecere către sistemele de irigaţii prin picurare, mult mai cunoscute şi folosite în lemnicultură.

Cum sunt fermierii din Româia faţă de cei din alte ţări în care exportă Lucky Agro?

„Piaţa din România este cea mai bună pentru noi. Fermierii se încadrează în toate categoriile: avem fermieri mici, fermieri medii şi fermieri foarte mari cu care lucrăm. În ţările ex-iugoslave, fermele sunt mici şi cei mai mulţi dintre clienţii noştri sunt fermieri mici. Acelaşi lucru l-am observat şi în Grecia şi în Bulgaria. Astfel, Româia este o piaţă extrem de ofertantă pentru o companie care produce sisteme de irigaţii“, a afirmat Maria Velcea.

Compania Lucky Agro a avut o cifră de afaceri de 17 milioane de lei în 2022, similară cu cea din anul precedent, şi un profit net de 1,7 milioane de lei cu 34 de angajaţi, arată datele de la Ministerul de Finanţe.

 

O campanie Ziarul Financiar susținută de
Banca Transilvania și Penny