Ionuţ Oancea a trecut în urmă cu opt ani de la vânzări la dezvoltarea unei ferme de capre mergând astfel pe urmele tatălui său care lucra la acea vreme un teren în judeţul Tulcea. A aplicat pentru fonduri prin programul Tânărul Fermier şi pentru că nu avea o suprafaţă de teren mare s-a gândit să meargă atât pe creşterea caprelor din rasa Murcinio Granadina, cât şi pe procesare pentru a da mai multă valoare producţiei.Aşa a apărut Amilact, care livrează produsele atât în băcănii din Tulcea, Galaţi şi Constanţa, dar şi în câteva magazine Carrefour din Bucureşti.
„Am luat la început 50 de capre rasa Murcinio Granadina, care deşi nu sunt performante din punct de vedere al cantităţii de lapte, dau un lapte cu un procent de grăsime şi de proteine mai ridicat decât alte rase. Acest lapte este bun pentru brânzeturi maturate, dar şi pentru acidofile“, a spus Ionuţ Oancea în cadrul emisiunii ZF Agropower, un proiect susţinut de Banca Transilvania. În prezent, el are în jur de 200 de capre. În portofoliul Amilact se găsesc produse precum iaurt, kefir, cremă de brânză, smântână, caş, brânzeturi maturate inclusiv pecorino şi caciotta.
„În general marea majoritate a producătorilor sunt pe partea de brânzeturi de lapte de vacă pentru că au o constanţă, au lapte tot timpul anului. Caprele şi oile dau lapte sezonier în general şi fermierilor le vine greu să colecteze, dar caprele din rasa Murcinio Granadina dau lapte tot timpul anului, chiar dacă o cantitate mai scăzută. Când am intrat în domeniu şi am început să fac procesare mai riguroasă era în zonă un italian care avea oi din rasa Assaf şi am fost fascinat“.
Italianul l-a învăţat pe Ionuţ Oancea să facă brânzeturi maturate din lapte de capră, dar şi caşcaval, un produs mai puţin obişnuit când vine vorba de lapte de capră. El spune că momentan nu vrea să crească gama de produse având în vedere că producţia de lapte este limitată, dar are în plan să cumpere şi oi.
În total, el a investit peste 200.000 de euro în dezvoltarea Amilact. „Dacă se deschid alte linii de finanţare, am vrea să luăm nişte utilaje de scos gunoiul pentru că nu găsim oameni. Este o problemă din ce în ce mai mare cu forţa de muncă“. De asemenea, el are în plan şi achiziţia de oi pentru a mulţumi un număr mai larg de consumatori.
„Acum avem în jur de 200 de capre în total şi am vrea să creştem numărul de capre de lactaţie. Aş vrea să luăm şi nişte oi de lapte din rasa Assaf.
Sunt destul de scumpe, este costisitor şi grajdul şi vom vedea“. În prezent, Amilact colectează în jur de 90 de litri de lapte pe zi, iar pe timp de vară ajunge la peste 200 de lapte pe zi.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE