ZF Agrobusiness

ZF Agropower. Virgil Mândru, preşedintele cramei Tohani: O scădere a facilităţilor pentru agricultură ar fi greu de susţinut de către sector. Nu poţi să faci afaceri aşteptând ca guvernul să schimbe deciziile din două în două zile

11.07.2023, 00:07 Autor: Mădălina Dediu Panaete

♦ Tohani România a investit în ultimii ani în maşini de recoltat automate, dar a apelat şi la forţă de muncă din afara ţării, aducând anul acesta 21 de muncitori din Nepal şi 6 tractorişti din Sri Lanka.

Virgil Mândru, preşedinte şi proprietar al Tohani România, una dintre cele mai mari crame din Dealu Mare, spune că forţa de muncă este una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă afacerile din domeniu, iar o scădere a facilităţilor pentru agricultură, care includ inclusiv scutirea de impozit pe venit (în cotă de 10%) şi scutirea de contribuţie la sănătate (10%), ar fi greu de gestionat pentru sector în condiţiile în care businessurile nu şi-au revenit după perioada pandemiei şi a războiului.

„Este foarte, foarte greu cu forţa de muncă. Este bine că au crescut salariile pentru că aşa creşte şi nivelul de trai, poporul trebuie să evolueze, dar problema este că noi nu mai avem oameni. Problema principală este că oamenii pleacă pentru încă 200, 300 euro în plus, pleacă în alte ţări, iar autorităţile îi încurajează. Iar dacă s-au dat nişte facilităţi s-au dat pe zece ani. Orice om de afaceri îşi face o planificare pe minimum cinci ani. Nu poţi să faci afaceri aşteptând ca guvernul să schimbe deciziile din două în două zile“, a spus antreprenorul în cadrul emisiunii ZF Agropower, un proiect susţinut de Banca Transilvania şi Penny. El explică faptul că în anularea sau scăderea acestor facilităţi pentru industria alimentară şi agricultură ar pune presiune pe companii după ce preţurile la materiile prime au crescut nejustificat.

„Primul şi cel mai important obiectiv al independenţei naţionale este să-ţi asiguri mâncarea, să-ţi asiguri agricultura, iar prima măsură pe care o luăm la primul val, tăiem facilităţile din agricultură, ca să ce, să importăm de la alţii? Da, poate e mai ieftin să importăm de la alţii, dar pentru independenţa noastră naţională este clar obligatoriu ca orice stat din lumea asta să-şi ţină agricultura aproape“.

Declaraţia antreprenorului vine în contextul în care premierul Marcel Ciolacu a spus recent că facilităţile fiscale din IT nu vor fi eliminate, iar în ceea ce priveşte construcţiile şi agricultura deciziile se vor lua împreună „cu actorii din domeniu“.

„Va fi greu de suportat această creştere de salarii (dacă se vor elimina sau scădea facilităţile fiscale- n.red.). Piaţa nu este extra­ordinară, inflaţia este mare în con­ti­nuare. Noi suntem printre cei care avem o piaţă bună, pentru că vindem vinuri de ca­li­tate şi nu am avut să spun scăderi de vânzări.

Suntem printre cei care cresc în continuare, ceea ce totuşi este încurajator, dar nu vin veşti bune de nicăieri“, a mai spus Virgil Mândru, care adaugă că impozitele în România sunt foarte mari în cazul salariilor şi companiile sunt nevoite să aducă oameni din afara Europei.

Antreprenorul, la fel ca mulţi din sectorul de agribusiness, a apelat la investiţii în noi tehnologii care să permită de exemplu culesul mecanizat al strugurilor, dar şi la forţă de muncă din afara ţării.

„Avem varianta automată de recoltare, în care avem două maşini ultramoderne de recoltat şi peste 70% din producţie recoltăm automatizat, pentru că, aşa cum ştiţi, forţa de muncă este din ce în ce mai greu de găsit în România. Iar diferenţa o culegem manual“. Astfel, Tohani România a a adus circa 20 de muncitori zilieri din Nepal şi şase tractorişti din Sri Lanka şi ia în calcul să mai aducă muncitori din afara ţării.

„Problema nu este salariu, să ştiţi. Noi plătim foarte bine. Adică un tractorist câştig 1.000 de euro aproape. Problema e că totuşi, datorită faptului că statul nu încurajează cu nimic personalul să rămână în ţară, ei pleacă“, consideră Virgil Mândru.  Cu toate acestea, antreprenorul spune că va continua planurile de dezvoltare şi mizează în special pe atragerea de turişti la cramă. În acest sens, Tohani România derulează un proiect de investiţii de 7 mil. euro în modernizarea fostului combinat de vinificaţie de la Tohani, construit în 1959.

„Noi ne-am dezvoltat mult în ultimii ani pe turism şi se pare că ăsta-i viitorul. Indiferent cât am vrea noi să devenim corporatişti, noi în sectorul vinului trebuie să fim aproape de oameni. Noi trebuie să-i primim acasă cu un pahar de vin în mână şi aşa reuşim să supravieţuim. Omul trebuie să te vină să te viziteze acasă, să te cunoască, să vadă cum trăieşti, cum mănânci, cum vorbeşti, cum faci vinul. şi asta o să facem în următoarea perioadă“.

Tohani România are circa 300 de hectare cu viţă-de-vie în zona Dealu Mare şin dispune şI de o unitate de cazare cu 22 de camere. Virgil Mândru este unul dintre primii antreprenori care au investit în sectorul vinului şi are o experienţă de circa 30 de ani în acest domeniu. Astăzi, Tohani România are în portofoliu branduri precum Principele Radu, Moşia de la Tohani sau Siel, iar în urmă cu cinci ani a inaugurat crama Apogeum, unde realizează doar vinuri din soiul Fetească Neagră în ediţie liminată.

 

O campanie Ziarul Financiar susținută de
Banca Transilvania și Penny