ZF CEO Strategy

Florin Ilie, deputy CEO, Head of Wholesale Banking, ING România: România, în ultimii 5-10 ani a fost cea mai antreprenorială ţară din regiune. Suntem flexibili, adaptabili şi pentru prima oară în istoria noastră acest lucru este în favoarea noastră. Cel mai mare pericol este să nu omorâm antreprenorii pe care îi avem

28.09.2023, 21:23 Autor: Mircea Nica

România a fost până acum una dintre cele mai antreprenoriale ţări din regiune, datorită flexibilităţii şi adaptabilităţii de care au dat dovadă companiile antreprenoriale, iar afectarea acestei zone ar fi cel mai mare pericol, a spus Florin Ilie, deputy CEO, Head of Wholesale Banking, ING România, în cadrul Conferinţei ZF organizată în parteneriat cu ING Bank “CEO strategy during difficult times”.

“România, în ultimii 5-10 ani a fost cea mai antreprenorială ţară din regiune. Suntem flexibili, adaptabili şi pentru prima oară în istoria noastră acest lucru este în favoarea noastră. Cel mai mare pericol este să nu omorâm antreprenorii pe care îi avem. Am vizitat unul dintre cei mai mari producători de componente auto din România, în Timişoara şi nimic din ce fac nu are legătură cu motorul pe combustie, deşi furnizează pentru mulţi producători auto. Principalele zone de pe care se axează sunt calculatoarele, senzorii, camerele maşinilor. Majoritatea lanţului de valori va fi acolo şi cu maşinile electrice”, a explicat Florin Ilie.

Ce a mai spus Florin Ilie, deputy CEO, Head of Wholesale Banking, ING România:

@ Feedback-ul de la instituţiile europene este pozitiv şi ne sprijină după ce aud planul. Banii de la Uniunea Europeană pare că vor veni în continuare sunt nerebdători să sprijine România.

@ Pentru moment nu vedem probleme privind şomajul. Prima oară vezi probleme la companii, apoi vezi şomaj pentru că trebuie să dea afară oameni. Deocamdată companiile se descurcă bine.

@Nici noi şi nici alte bănci nu văd o creştere a creditelor neperformante, ceea ce înseamnă că firmele sunt reziliente pentru că au învăţat din crizele anterioare. Bilanţurile au fost mult mai sănătoase, nu s-au îndatorat prea mult şi s-au descurcat cu fondul de rulment.

@Când a venit încetinirea, a fost o încetinire în volum, dar după ajustarea preţurilor, veniturile totale sunt tot pe plus de la un an la altul. În final, dacă nu le-a crescut costul prea mult, nu au avut probleme de viabilitate. Deci nu există pericol iminent privind şomajul, dar trebuie să avem grijă.

Învățam împreună din experiențele și poveștile oamenilor de afaceri care conduc companii de succes.
ING este alături de ei, de antreprenori și companii din mediul de afaceri românesc cu soluții de banking și mai și.
Mai exact, pe lângă produse și servicii bancare, oferim consultanță personalizată, expertiză sectorială și sprijin pentru dezvoltarea practicilor sustenabile.