ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi. Aurel Bernat, BT AM: Riscurile de anul viitor pot veni dintr-o criză suprapusă. Vorbim de situaţia COVID-19 în China, războiul din Ucraina, inflaţie şi tensiunile dintre Washington şi Beijing

21.12.2022, 00:06 Autor: Eduard Ivanovici

Anul 2022, un an mixt pentru industria locală de administrare a afacerilor.

Erodarea fluxurilor de cash de către in­fla­ţie şi migrarea capitalului dinspre est către alte pieţe, determinată de războiul ruso-ucrai­nean, sunt doar două dintr-o serie de provocări care pot apărea pe radarul investi­torilor în 2023, spune Aurel Bernat, CEO al BT Asset Management, în timpul ediţiei din 20 decembrie a ZF Deschiderea de Astăzi.

„Riscurile ar putea veni din faptul că avem o criză suprapusă. Încă vorbim de criza Covid pe care o vedem în China, avem conflictul ruso-ucrainean, luptăm şi cu inflaţia, pe care o putem stăpâni la nivel global doar prin creşterea ratelor dobânzilor sau printr-o creştere a şomajului, ceea ce nu îşi doreşte nimeni. Putem vorbi şi de criza dintre Statele Unite şi China“, consideră reprezentantul BT.

Anul acesta, pe fondul scăderilor bursiere înregistrate la nivel global, activele industriei locale de administrare a investiţiilor au scăzut cu circa 20%. Pe de altă parte, adaugă Aurel Bernat, BT AM înregistrează o creştere de 50% a numărului de clienţi, de la 70.000 la început de 2022 la peste 100.000 în prezent. „Al doilea lucru pozitiv este că lumea începe să se îndrepte chiar şi cu sume mici, recurente către fondurile de acţiuni. Una peste alta, 2022 a fost un an mixt. Uitându-mă la evoluţia ultimei luni, aş considera că este o revenire a investitorilor din zona de siguranţă maximă, retragere din fonduri, deci nu o dorinţă investiţională deosebită.“

În acest context, o bună parte din ştirile negative din ultima perioadă sunt deja incluse în preţurile acţiunilor şi, la oricare mişcare a pieţelor, optimismul poate reveni încă o dată în rândurile investitorilor, argumentează şeful BT AM.

„După câteva luni de picătură chinezească de scăderi, pieţele ne arată cât de repede îşi pot reveni atunci când sunt lovite de un optimism minim.“

 

Alte declaraţii:

Uitându-mă la începutul bun din ianuarie şi februarie, ne-am confruntat, la fel ca în 2020, cu o schimbare de trend odată cu criza războiului ruso-ucrainean. Una peste alta, am acumulat experienţă din ultimele crize, incluzând aici şi 2008. Am văzut că, deşi pornim la drum foarte des cu gândirea că de data asta va fi diferit, ajungem la concluzia că nici de data asta nu a fost diferit.

Am văzut investitori care s-au considerat mai în siguranţă cu banii cash şi făcând retrageri în prima parte a anului. în acelaşi timp, am văzut că toate testele noastre de lichiditate şi reacţie în piaţă au fost benefice în cele din urmă. îmi pun speranţa că am ajuns până la ziua de astăzi, când ne echilibrăm sentimentele şi gândirea investiţională.

Investitorii au luat în calcul destul de multe informaţii negative. Mult timp în ultimele luni am funcţionat pe scenarii negative şi, câteodată, pieţele se întorc pentru că toţi gândim la fel, dar se găseşte un investitor care să schimbe trendul. Cred că, în piaţa de acţiuni, exact asta s-a întâmplat pentru că, în afară de nişte ştiri din SUA, unde vedem în continuare un grad mare de ocupare şi listări noi de blocuri de muncă.

 


BVB Arena este programul Bursei de Valori București creat pentru a descoperi și promova companiile antreprenoriale românești de succes. Proiectul dedicat antreprenorilor români, a fost lansat în 2017 și în cele 6 ediții a strâns peste 1.200 de companii nominalizate în program și 20 de companii semifinaliste și finaliste care au folosit instrumentele puse la dispoziție de BVB. Valoarea totală a celor 37 de runde de finanțare de acțiuni și emisiuni de obligațiuni la BVB derulate de cele 20 de companii a depășit suma de 236 milioane de euro.

Companiile finaliste din Program au oportunitatea de a interacționa cu alte companii românești de succes și de a beneficia de programul de mentorat care le oferă informații utile despre elaborarea strategiei de business și accesul la capitalul necesar pentru a-și duce compania la nivelul următor. În final, ele vor face parte din BVB Arena și vor primi recunoașterea pe care o merită.

Înscrie-ți compania pe www.bvbarena.ro sau recomandă-ne o afacere locală în care ai încredere. BVB Arena. Antrenăm capitalul românesc.
O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent