ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Adrian Netea, Morphosis Capital: Bursa din România are un potenţial de creştere mai bun decât S&P 500. În SUA, vedem creşteri explozive care au creat un sentiment de euforie. Trebuie însă să vedem dacă este temporar sau susţinut

07.08.2023, 00:05 Autor: Eduard Ivanovici

♦ Indicele local BET-TR, avans de 16,4% anul acesta, după o creştere de aproape 7% luna trecută.

Piaţa locală de capital, a cărei dinamică este reflectată în indicele de referinţă BET, pe plus cu 12,3% anul acesta, ar deţine în prezent un potenţial mai pronunţat de creştere decât S&P 500, indicele de referinţă din Statele Unite, care înregistrează un avans de circa 18% în 2023, după ce dinamicile de anul trecut s-au situat însă clar în favoarea Bursei de Valori Bucureşti, spune Adrian Netea, manager de investiţii la Morphosis Capital.

„Bursa din România are un potenţial de creştere procentuală mai bun decât S&P. În ultimii 20 de ani, indicele BET are o creştere medie de 14%, versus S&P, care are o creştere de 9%-10%. Asta s-a văzut şi în 2022. Bursa din SUA a avut minus 18%, pe când BET-TR a avut un randament de doar minus 2%, fiind o diferenţă foarte mare. În primul rând, marile companii de tehnologie din State şi-au revenit foarte bine după scăderea de anul trecut“, explică Adrian Netea.

Având o pondere ridicată în indicele S&P 500, companiile tech au reuşit să susţină evoluţia pozitivă a pieţei americane, continuă reprezentantul fondului de private equity. De exemplu, giganţi precum Microsoft, Amazon şi Apple afişează dinamici de plus 36%, 50%, respectiv 53% în 2023, neluând în calcul evoluţiile sesiunii din 4 august.

„Vedem creşteri explozive şi asta cred că a creat un sentiment de euforie. Să vedem dacă este temporar sau va fi susţinut. Pe de altă parte, pe piaţa locală cred că listarea Hidroelectrica a adus un capital semnificativ în piaţă şi o lichiditate foarte bună şi asta s-a văzut imediat după listare. Am avut creşteri foarte bune pe mai toate companiile listate din România.“

BET-TR, care include dividendele distribuite acţionarilor, s-a apreciat anul acesta cu 16,4%, cel mai mare avans din indicii de la BVB, în contextul unei creşteri de 6,8% în iulie, lună care a marcat mult aşteptata listare a Hidroelectrica. Indicele este urmat de BET-NG, unde sunt prezente companiile din energie şi utilităţi, cu un plus de 15,4%.

 


BVB Arena este programul Bursei de Valori București creat pentru a descoperi și promova companiile antreprenoriale românești de succes. Proiectul dedicat antreprenorilor români, a fost lansat în 2017 și în cele 6 ediții a strâns peste 1.200 de companii nominalizate în program și 20 de companii semifinaliste și finaliste care au folosit instrumentele puse la dispoziție de BVB. Valoarea totală a celor 37 de runde de finanțare de acțiuni și emisiuni de obligațiuni la BVB derulate de cele 20 de companii a depășit suma de 236 milioane de euro.

Companiile finaliste din Program au oportunitatea de a interacționa cu alte companii românești de succes și de a beneficia de programul de mentorat care le oferă informații utile despre elaborarea strategiei de business și accesul la capitalul necesar pentru a-și duce compania la nivelul următor. În final, ele vor face parte din BVB Arena și vor primi recunoașterea pe care o merită.

Înscrie-ți compania pe www.bvbarena.ro sau recomandă-ne o afacere locală în care ai încredere. BVB Arena. Antrenăm capitalul românesc.
O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent