ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Alexandru Dobre, TradeVille: Pregătim mai multe listări de obligaţiuni şi acţiuni, atât pe AeRO, cât şi pe piaţa principală. Antreprenorii au devenit mult mai deschişi la finanţarea prin Bursă

23.05.2024, 00:07 Autor: Eduard Ivanovici

„Finanţarea nu este o problemă pentru multe dintre ele, este mai mult o chestiune de promovare a brandului“ Brokerul vizează un mix de plasamente şi oferte publice iniţiale În perioada următoare este aşteptată o emisiune de obligaţiuni derulată de o companie din domeniul energiei regenerabile.

Casa de brokeraj TradeVille, cea mai mare pe segmentul de retail de la Bursa de Valori Bucureşti, pregăteşte mai multe finanţări şi listări cu obligaţiuni şi acţiuni pentru toamna acestui an, în contextul în care antreprenorii români renunţă treptat la scepticismul privind finanţarea bursieră şi sunt tot mai atraşi de publicitatea care vine odată cu debutul la BVB, spune Alexandru Dobre, director corporate finance în cadrul societăţii de intermediere.

„Avem un pipeline extrem de bogat de oferte de acţiuni şi obligaţiuni. Mă aştept ca cei care nu au subscris sau care nu au primit cât şi-ar fi dorit la Premier Energy să păs­treze o parte din cash şi să-l folosească pen­tru următoarele oferte. Referindu-mă doar la TradeVille, urmează cinci-şase oferte foarte interesante cu acţiuni şi obligaţiuni din sectoare de interes, cum ar fi cel financiar, energie, agricultură şi infra­structură“, afirmă Alexandru Dobre. Reprezentantul TradeVille – al doilea cel mai activ broker de la BVB în primele patru luni din an, cu tranzacţii intermediate de

1,5 miliarde de lei – a fost invitat la ediţia de miercuri, 22 mai a ZF Deschiderea de Astăzi. Emisiunea poate fi urmărită de luni până vineri, de la 09:30, pe zf.ro şi paginile de YouTube şi Facebook ale Ziarului Financiar. Podcastul este transmis pe platforma Spotify.

„Antreprenorii au devenit mult mai deschişi la ideea de a se finanţa prin bursă. Dacă anii trecuţi mergeam la ei să le spu­nem cât de bine este să încerce să utilizeze mecanismele bursei, începând cu anul acesta suntem căutaţi de tot mai multe com­panii şi nu sunt neapărat companii care nu mai sunt bancabile sau nu pot găsi şi altă finanţare.“

Săptămâna trecută a marcat primul debut cu acţiuni la BVB de la listarea Hidroelectrica (H2O) din vara anului tre­cut, fiind vorba despre compania de securi­tate cibernetică Fort (4RT). În continuare, piaţa de capital aşteaptă listările JT Oil Grup şi Premier Energy, care a încheiat recent o ofertă publică iniţială în valoare de 700 de milioane de lei. „Văzând succesul altor companii şi publicitatea de care au avut parte la BVB, atunci vor şi ele să participe. După cum spuneam, finanţarea nu este o problemă pentru multe dintre ele, este mai mult o ches­tiune de promovare a brandului respectiv. Vom avea un mix de plasamente şi de IPO-uri.“

În lipsa listărilor de acţiuni, lichiditatea de la BVB a fost susţinută anul acesta de titlurile de stat Fidelis. De altfel, ultima emisiune  a fost cea mai mare din cadrul programului început în vara lui 2020, în vreme ce Ministerul Finanţelor a atras în total 3,2 miliarde de euro prin mecanismele BVB. Dobânzile au ajuns la 5% pentru titlurile denominate în euro şi 7% pentru finanţarea în moneda naţională.

„În prima fază vor fi pe obligaţiuni, vom avea o ofertă destul de mare în următoarea perioadă pe o companie din sectorul de energie regenerabilă, care va oferi un cupon extrem de atractiv. Iar în toamnă vom avea listări de acţiuni şi obligaţiuni. Două dintre ele considerăm că vor fi pe piaţa principală şi trei pe AeRO“, continuă Alexandru Dobre.

TradeVille a intermediat tranzacţii de 377 milioane de lei în aprilie 2024, având o cotă de piaţă de 13,3%. Cumulat, rulajul celor mai activi 10 brokeri de la Bursa locală – care deţin peste 90% din piaţă – a atins luna trecută 2,6 miliarde de lei, de trei ori peste aprilie 2023, conform datelor agregate de ZF de la BVB.

„Deja lucrăm la majoritatea documentelor de oferte şi prospecte. Sunt procese lungi, durează până se face oferta, dar investitorilor le spunem să aibă puţină răbdare. Ofertele vin – două-trei până în vară, iar apoi o toamnă plină de oferte.“


BVB Arena este programul Bursei de Valori București creat pentru a descoperi și promova companiile antreprenoriale românești de succes. Proiectul dedicat antreprenorilor români, a fost lansat în 2017 și în cele 6 ediții a strâns peste 1.200 de companii nominalizate în program și 20 de companii semifinaliste și finaliste care au folosit instrumentele puse la dispoziție de BVB. Valoarea totală a celor 37 de runde de finanțare de acțiuni și emisiuni de obligațiuni la BVB derulate de cele 20 de companii a depășit suma de 236 milioane de euro.

Companiile finaliste din Program au oportunitatea de a interacționa cu alte companii românești de succes și de a beneficia de programul de mentorat care le oferă informații utile despre elaborarea strategiei de business și accesul la capitalul necesar pentru a-și duce compania la nivelul următor. În final, ele vor face parte din BVB Arena și vor primi recunoașterea pe care o merită.

Înscrie-ți compania pe www.bvbarena.ro sau recomandă-ne o afacere locală în care ai încredere. BVB Arena. Antrenăm capitalul românesc.
O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent