ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Ghid de completare a declaraţiei unice. Ce trebuie să ştie investitorii la Bursă. Nadia Oanea, Tax & Training: Se cumulează toate veniturile extrasalariale şi, dacă se depăşeşte plafonul de şase salarii minime brut, se datorează CASS

24.05.2024, 00:06 Autor: Eduard Ivanovici

Cei care realizează venituri din pensii nu datorează contribuţie de asigurări de sănătate pentru alte tipuri de venituri.

La emisiunea ZF Deschiderea de Astăzi din 23 mai, Nadia Oanea, fondatoarea Tax & Training, firmă de consultanţă fiscală şi training în domeniul fiscal, a explicat şi parcurs completarea declaraţiei unice pentru cei care au avut venituri mai mari de 18.000 lei în 2023, fie local, fie din investiţii externe, în contextul în care, de anul acesta, impozitul pe tranzacţionare se reţine la sursă. Termenul limită pentru depunerea, completarea cât şi plata CASS prin declaraţia unică este luni, 27 mai, inclusiv.

„Dacă avem venituri din alte surse, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, toate aceste venituri obţinute în 2023 trebuie cumulate şi, dacă într-adevăr se depăşeşte plafonul de şase salarii minime pe economie, adică 18.000 lei, persoana fizică datorează şi contribuţie de asigurări de sănătate.“

„Deci, practic, persoana fizică nu va trebui să se uite în izolare doar la câştigul de pe piaţa de capital, ci va trebui să-şi cumuleze toate aceste alte venituri decât cele salariale şi, dacă depăşeşte plafonul, va trebui să declare CASS pe anul 2023.”

Investitorii care au realizat un câştig de cel puţin 18.000 de lei în 2023 cu instrumente la Bursa de Valori Bucureşti au la dispoziţie până luni 27 mai 2024 ora 23:59, pentru a depune Declaraţia Unică şi a plăti Contribuţia de Asigurări Sociale şi de Sănătate (CASS) astfel încât să evite sancţiuni şi eventuale penalizări din partea Agenţiei de Administrare Fiscală (ANAF).

„Legea spune că, dacă pe parcursul anului, deja eşti în situaţia în care ştii că depăşeşti plafonul, trebuie să vii să-ţi depui în 30 de zile o declaraţie de venit estimativ. Ceea ce înseamnă că dacă deja ai depăşit plafonul, ştiai asta şi ţi-ai declarat deja CASS  estimat pentru 2023, trebuie să fii atent să nu te dublezi cu declaraţia unică”, spune Nadia Oanea,

Una dintre marile noutăţi aduse de Codul Fiscal începând de anul trecut este că obligaţia calculării, reţinerii, declarării şi plăţii impozitului pe (veniturile) câştigurile din tranzacţionarea instrumentelor financiare revine intermediarilor, în cazul brokerilor români.

„Codul fiscal reglementează faptul că plătim contribuţie de asigurări de sănătate şi atunci când avem venituri din activităţi independente, când avem venituri din salarii şi când avem venituri din chirii şi venituri din investiţii. Sunt foarte puţine excepţii de la această situaţie. De exemplu, cei care realizează venituri din pensii nu datorează contribuţie de asigurări de sănătate pentru alte tipuri de venituri, de exemplu din activităţi independente”, a declarat Nadia Oanea.

Totodată, cei de care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală sunt excluşi, dar aceste excepţii sunt foarte limitate, continuă reprezentanta Tax & Training, explicând în continuare că investitorii datorează contribuţie de asigurări de sănătate pentru toate tipurile de venituri pe care le obţin.

„Iarăşi, este foarte important de ştiut ce intră în calculul plafonului la CASS – cum calculăm dacă depăşim 6, 12 sau 24 de salarii minime. Trebuie să ştim că intră atât veniturile din România, cât şi veniturile din străinătate.”

 

Ce a mai declarat Nadia Oanea în timpul emisiunii:

Ştim cu toţii, impozitul pe dividende nu mai este 5, ci 8%. De asemenea, câştigurile din capital beneficiază de un regim fiscal modificat în 2023. Astfel, dacă în 2022 ne aduceam aminte că plăteam 10% impozit pentru câştigul total din tranzacţionarea într-un an de zile, având posibilitatea să compensăm câştigurile cu pierderile din tranzacţiile pe parcursul unui an.

Din 2023, atunci când tranzacţionăm printr-un intermediar, aşa cum este el definit de codul fiscal, mai pe înţelesul tuturor, printr-un broker autorizat, putem să plătim impozit prin reţinere la sursă, respectiv fie în cotă de 1% dacă tranzacţionăm titluri pe care le deţinem pentru mai mult de 365 de zile sau 3% dacă le vindem mai repede de 365 de zile.

Impozitul reţinut la sursă de către intermediar este impozit final şi asta face ca şi declaraţia unică să se completeze un pic diferit faţă de anul precedent, 2022.

Haideţi să vedem situaţia în care tranzacţionăm printr-un intermediar. Practic, din 2023, intermediarii sunt obligaţi să calculeze câştigul sau pierderea după fiecare tranzacţie, să reţină impozit la sursă, fie 1%, fie 3% dacă dintr-o tranzacţie am obţinut câştig, să declare acest impozit la bugetul de stat până la 25 a lunii următoare şi să depună o declaraţie informativă la bugetul de stat cu toate câştigurile, pierderile şi cu impozitele reţinute pe parcursul unui an până la sfârşitul lunii februarie a anului următor, ceea ce au făcut intermediarii deja.

Înseamnă că o persoană fizică care este rezident fiscal român şi care a tranzacţionat printr-un intermediar nu mai trebuie să declare pentru câştigurile de capital impozitul pe venit prin declaraţia unică, însă va trebui să analizeze dacă datorează contribuţie de asigurări de sănătate.

Aici regula este că, practic, dacă avem venituri în 2023 din alte tipuri de venituri decât salarii, şi aici ar intra venituri din activităţi independente, venituri din cedarea folosinţei bunurilor, adică chirii, venituri din agricultură, silvicultură, piscicultură, veniturile din investiţii, iar aici intră o gamă mai largă, dar nu doar câştigurile de capital, ci şi dividendele, dobânzile.


BVB Arena este programul Bursei de Valori București creat pentru a descoperi și promova companiile antreprenoriale românești de succes. Proiectul dedicat antreprenorilor români, a fost lansat în 2017 și în cele 6 ediții a strâns peste 1.200 de companii nominalizate în program și 20 de companii semifinaliste și finaliste care au folosit instrumentele puse la dispoziție de BVB. Valoarea totală a celor 37 de runde de finanțare de acțiuni și emisiuni de obligațiuni la BVB derulate de cele 20 de companii a depășit suma de 236 milioane de euro.

Companiile finaliste din Program au oportunitatea de a interacționa cu alte companii românești de succes și de a beneficia de programul de mentorat care le oferă informații utile despre elaborarea strategiei de business și accesul la capitalul necesar pentru a-și duce compania la nivelul următor. În final, ele vor face parte din BVB Arena și vor primi recunoașterea pe care o merită.

Înscrie-ți compania pe www.bvbarena.ro sau recomandă-ne o afacere locală în care ai încredere. BVB Arena. Antrenăm capitalul românesc.
O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent