ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Mihai Purcărea, CEO BRD Asset Management: Avem şi vom avea expunere pe Hidroelectrica. Este o companie predictibilă, de dividend. Sunt însă şi alte companii care pot creşte chiar mai mult

24.07.2023, 00:06 Autor: Tibi Oprea

Devine din ce în ce mai important preţul de achiziţie, nu povestea şi planurile unei companii, observă CEO-ul administratorului de investiţii.

Mihai Purcărea, CEO al BRD Asset Management, a spus în cadrul emisiunii ZF Deschiderea de astăzi că producătorul de ener­gie electrică Hidroelectrica (simbol bur­sier H20), cea mai recentă companie listată la Bursa de Valori Bucureşti, se regă­seşte şi printre deţinerile fondurilor din portofoliul societăţii cu peste 3,6 mld. lei active nete sub admi­nistrare şi circa 20% cotă de piaţă.

„Suntem investitori activi pe Bursa de Valori Bucureşti, iar Hidroelectrica este deja o companie care în top în componenţa indicilor. Orice companie care are expune mare în indici este automat o companie în care noi investim, poate mai puţin, poate mai mult decât este reprezentată în indici, dar clar avem şi vom avea expunere pe o astfel de companie“, a spus Mihai Purcărea. CEO-ul BRD AM a adăugat că activi­tatea companiei cu 51 mld. lei capitalizare este una destul de predictibilă şi că sunt puţin probabile surprize extrem de mari.

Factorul principal care i-ar putea afecta veniturile este dependenţa de preţul energiei electrice, dar, spune Purcărea, orice investitor care are expunere pe BVB va dori să aibă o expunere mai mică sau mai mare pe Hidroelectrica.

„Hidroelectrica nu este o companie de creştere, nu ne putem aştepta la inovaţii extraordinare care să-i crească potenţialul masiv în următorii ani, dar este o companie şi o acţiune extrem de bună de dividend. Ne putem gândi şi la persoane fizice şi la clienţi instituţionali care să investească acolo pentru acel dividend, care, trebuie să recunoaştem, este unul interesant“, a spus el.

Pe de altă parte, Mihai Purcărea spune să investim periodic şi afirmă că cel mai important aspect rămâne orizontul de timp, preferabil pe termen lung. Factorul doi este diversificarea.

„Orice companie ne poate crea probleme, putem avea surprize total neaşteptate, astfel încât cred că este esenţială, mai ales pentru clienţii care au deschis pentru prima oară un cont la bursă, o diversificare potrivită în portofoliu. Sunt şi alte companii frumoase şi alte domenii care pot creşte, poate chiar mai mult decât Hidroelectrica“, continuă el.

 

Ce a mai spus Mihai Purcărea în timpul emisiunii:

Despre IPO-ul Hidroelectrica

Listarea Hidroelectrica a fost un eveniment poate unic pentru bursa din România. Avem cea mai mare listare din Europa anul acesta, ne bucurăm că a fost realizată pe Bursa de Valori Bucureşti. Listarea a fost una extraordinar de bine făcută. Am putut vedea zeci de mii de conturi noi deschise pe bursă, deci un interes semnificativ din partea clienţilor de retail şi zeci sau sute de clienţi externi, clienţi instituţionali care au venit pentru prima dată în România, iar lucrul acesta nu poate decât să să ne bucure. Putem spera că odată acei clienţi având conturile deschise, fie că sunt persoane fizice sau că sunt investitori instituţionali, vor investi şi în alte companii.

Contextul macroeconomic

Dacă SUA va intra sau nu în recesiune până la finalul anului este greu de spus, dar cred că dobânzile mari pe care le vedem acum vor încetini economia, putem spune asta cu o certitudine destul de mare. Cred că este sau devine evident că o încetinire economică deja se întâmplă, o vedem în datele economice. Cât de rapidă va fi peste un trimestru-două sau dacă va antrena şi o recesiune este greu de de spus un moment în care lucrurile astea se vor întâmpla, dar încetinire vedem şi devine din ce în ce mai evidentă.

Despre evoluţia inflaţiei

Legat de inflaţie, lucrurile cred că sunt un pic mai complicate decât pot părea la prima vedere. Acum vedem o încetinire a inflaţiei, cel puţin inflaţia de bază. Vedem că încetineşte, însă foarte mult este efect de bază acolo, pentru că preţurile au crescut mult acum un an de zile şi acum cresc mai puţin, astfel încât se vede o dinamică că inflaţia încetineşte, dar încetinea înseamnă că preţurile cresc mai încet decât acum un an, dar cresc în continuare.

Cred că sunt riscuri mari să vedem o uşoară reaccelerare a inflaţiei în a doua parte a anului, pentru că aceste efecte de bază se cam duc şi cel mai probabil vom mai vedea încă poate câteva luni în care inflaţia va continua să mai scadă un pic, dar cred că sunt şanse să accelereze un pic mai mult după aceea.

Unde ne plasăm banii

În condiţiile în care vedem că inflaţia rămâne mai persistentă mai mult timp, devine mai probabil să vedem şi dobânzile că rămân mai ridicate mai mult timp. Va fi cel mai probabil încă o majorare de la banca centrală americană, în Europa la fel vom mai vedea creşteri de dobândă. Aceste dobânzi în creştere încep să pună presiuni pe anumite companii – cele care au datorii mai mari, cele care au nevoi de finanţare mare.

Aici zic eu că ar trebui un pic mai mare atenţie din partea investitorilor, pentru că dacă acum doi-trei-patru-cinci ani dobânzile erau foarte jos şi riscurile venite din finanţare erau destul de limitate, în momentul de faţă cred că se pot diferenţia destul de mult aici companiile care au cash solid şi se pot finanţa în continuare din acel cashflow şi companii care au nevoie de finanţare mare la dobânzi în creştere, ceea ce prezintă riscuri ăă măricele.

Cred că este foarte sau din ce în ce mai important preţul de achiziţie, nu atât de mult povestea şi ce va urma să facă compania în următorii ani, ci preţul de intrare să fie unul corect, dacă nu chiar un preţ care să aibă şi o marjă de eroare.

Instrumente cu venit fix

Fondurile de obligaţiuni au mers extraordinar de bine. Dobânzile au crescut mult anul trecut în septembrie-octombrie, ajunseseră la un maxim, vedeam şi în România dobânzi de peste 9%. Faptul că aceste dobânzi s-au stabilizat şi chiar au scăzut a însemnat o apreciere destul de bună pentru titlurile de stat şi pentru obligaţiuni, ceea ce s a văzut în performanţa fondurilor care investesc cu preponderenţă în titluri de stat.

Momentul de faţă este în continuare destul de interesant pentru aceste tipuri de plasamente, pentru că dobânzile sunt în continuare ridicate, vedem dobânzi de 6%-7%, atât la lei, cât şi la euro, ceea ce este destul de interesant pentru investitori. Oferă şi o lichiditate imediată şi nu este deloc rău să poţi investi la astfel de randamente.

Raportările băncilor din SUA

Vedem o discrepanţă mare între marile bănci şi micile bănci. Cele mici au rezultate destul de problematice, cele mari însă sunt beneficiare. Pentru că sistemul bancar este bazat pe încredere şi atunci când se zguduie încrederea în anumite părţi ale sistemului, cum a fost în Statele Unite cu băncile mici, băncile mari beneficiază.

Au beneficiat de influxuri de capital destul de mari la un cost redus, iar acum dobânzile fiind mai mari, se face o marjă dintre depozit şi credit mai bună decât în trecut. Asta s-a văzut şi în raportările de zilele trecute pe care le am văzut în SUA, unde băncile mari au performat destul de bine.

Este posibil să vedem şi alte domenii care să evolueze bine, însă trebuie o diferenţiere. Sistemul bancar beneficiază de pe urma unor dobânzi mai ridicate, pe când alte industrii au probleme în urma dobânzilor ridicate. Într-un mediu de genul acesta contează foarte-foarte mult ce surse de finanţare ai.

A fost cel mai rapid şi agresiv ciclu de creştere de dobânzi din istorie. Dacă ne uităm la pieţele mature, ne-am dus de la 0% la 5% într-un ritm foarte foarte agresiv. Lucrul acesta va pune presiune pe anumite companii. Ne putem gândi la companii care poate s-au finanţat în trecut la, să spunem, o marjă de 2% şi când aveam 0% plus 2% însemna 2% total cost de finanţare. Acele companii trebuie acum să se refinanţeze la 5% plus 2%, deci vor creşte de la 2% cost total de finanţare la 7% cost total de finanţare.

Nu sunt deloc puţine companii care s-au finanţat destul de agresiv în perioada când dobânzile erau joase, deci cred că trebuie să fim foarte atenţi. Nu cred că economiile sau bursele vor merge în lunile şi anii care vor urma foarte corelat. Vor fi industrii care vor performa foarte bine, vor fi industrii care vor suferi.

Marile companii de tehnologie

Cred că riscurile sunt destul de mari. Multe companii au crescut acum pe povestea cu artificial intelligence. Nu cred că avem suficiente date să spunem cine vor fi beneficiari, cât de mari vor fi acei beneficiari sau cât de multe vor fi beneficiile. Cred că a fost destul de multă speculaţie şi este în continuare pe aceste companii. Unele clar vor beneficia şi cred că masiv, altele însă nu şi încă nu ştim cine vor fi câştigătorii şi pierzătorii. În momentul în care preţul de intrare este unul deja mare, riscurile sunt poate de multe ori mai mari decât beneficiile.


BVB Arena este programul Bursei de Valori București creat pentru a descoperi și promova companiile antreprenoriale românești de succes. Proiectul dedicat antreprenorilor români, a fost lansat în 2017 și în cele 6 ediții a strâns peste 1.200 de companii nominalizate în program și 20 de companii semifinaliste și finaliste care au folosit instrumentele puse la dispoziție de BVB. Valoarea totală a celor 37 de runde de finanțare de acțiuni și emisiuni de obligațiuni la BVB derulate de cele 20 de companii a depășit suma de 236 milioane de euro.

Companiile finaliste din Program au oportunitatea de a interacționa cu alte companii românești de succes și de a beneficia de programul de mentorat care le oferă informații utile despre elaborarea strategiei de business și accesul la capitalul necesar pentru a-și duce compania la nivelul următor. În final, ele vor face parte din BVB Arena și vor primi recunoașterea pe care o merită.

Înscrie-ți compania pe www.bvbarena.ro sau recomandă-ne o afacere locală în care ai încredere. BVB Arena. Antrenăm capitalul românesc.
O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent