ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi. Dumitru Chisăliţă, Asociaţia Energia Inteligentă: Barilul de petrol va fi în zona de 95-105 dolari în următoarele două luni. Preţul benzinei şi al motorinei se va păstra

22.08.2022, 07:21 Autor: Eduard Ivanovici

Preţul energiei electrice rămâne dependent de preţul şi cererea altor forme de energie.

După ce preţul pe­trolului a ajuns săptă­mâna trecută la cel mai scăzut nivel din ulti­mele şase luni, piaţa pare să ofere din nou semne de stabilizare în jurul nivelului de 100 de dolari per baril, consideră Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteli­gentă, prezent în cadrul celei mai recente ediţii a emisiunii ZF Deschiderea de Astăzi.

„Recent, am putut discuta despre un minim al preţului petrolului, însă, după câteva zile, s-a văzut că se începe corecţia şi ne reîntoarcem cumva în zona de 95-105 dolari pe baril, aşa cum era preconizat. În lipsa unor incidente care să întrerupă fluxurile sau să perturbe cererea şi oferta la nivel mondial, majoritatea progno­zelor arată că în următoarele două luni vom rămâne în această zonă de 95-105 dolari, ceea ce va aduce şi o păstrare a preţului benzinei şi motorinei“, spune Dumitru Chisăliţă.

De altfel, recentele minime au fost „alimentate“ de temerile legate de recesiune, fapt reflectat şi în preţul de 95 de dolari per baril atins de petrolul Brent.

Între timp, cum vede analistul raportările companiilor din energie listate la Bursa de Valori Bucureşti?

„Raportările au fost pozitive şi extraordinar de pozitive. Mă aştept ca în S2 să ne găsim pe un aliniament similar, poate chiar mai bun decât în S1. Opinia mea este că vom vedea rezultate şi mai bune la sfârşitul anului, ceea ce face ca aceste companii să rămână vedetele de pe bursă“, adaugă preşedintele Asociaţiei.

În aceeaşi notă, Dumitru Chisăliţă argumentează că preţul energiei electrice rămâne în continuare dependent de preţul şi cererea celorlalte forme de energie, având în vedere că gazul natural şi cărbunele au avut o tendinţă de creştere în ultimele luni.

„Cu siguranţă, aceste creşteri se vor reflecta în evoluţia preţului la energie şi atunci vom discuta despre preţuri foarte mari la energie, care îi vor afecta din nou pe consumatori. Totuşi, consumatorii mari, industriali, beneficiază de o schemă de sprijin, au preţul plafonat şi se găsesc într-o zonă de protecţie până la 1 aprilie 2023, dacă nu există nicio modificare legislativă până în acel moment“, spune el.

Totodată, Dumitru Chisăliţă consideră că în momentul de faţă, cel mai important element de urmărit în piaţă este reprezentat de pachetul de măsuri de protejare a consumatorilor de energie şi gaze, care va influenţa atât preţul şi costurile în cazul consumatorilor, cât şi evoluţia şi profiturile unor companii din sectorul energetic.

„Din păcate, în acest moment nu avem nicio direcţie clară în care se doreşte să se meargă. Avem nişte idei vehiculate sau aruncate în piaţă fără să avem un proiect, soluţii care să fie puse pe masă. Este cel mai important aspect care va influenţa semnificativ evoluţia pieţei, cât şi cea a actorilor din piaţă“, afirmă reprezentantul Asociaţiei Energia Inteligentă.

 

Alte declaraţii:

Despre Hidroelectrica:

În momentul de faţă, nu cred că mai există vreun element care să determine că vom avea de-a face cu o scădere a preţurilor din energie. Cantităţile s-ar putea să fie inferioare cantităţilor din S1 sau S2 din 2021. Totuşi, putem discuta în continuare despre o poziţionare foarte bună a Hidroelectrica, mult superioară celei din 2021, chiar dacă probabil nu va depăşi performanţele din S1/2022.

Despre transportatori şi utilităţi:

În ceea ce priveşte activitatea de transport, privind cele două societăţi naţionale pentru energie electrică şi gaze naturale, cred că lucrurile vor fi în tandem în S2 cu ceea ce s-a întâmplat în S1, adică rezultatele nu vor fi mult diferite. La nivelul companiilor din distribuţie, din nou văd o păstrare a rezultatelor care au existat în S1. Una peste alta, nu sunt societăţi care ar trebui să ne scape atenţiei.

Energie verde:

Din păcate, foarte mulţi investitori din această piaţă se tem de ceea ce se poate întâmpla pe piaţa de energie din România, având în vedere volatilitatea foarte mare a preţurilor, dar şi abilitatea modificărilor legislative din ultima perioadă. Astfel, investitorii se gândesc de două ori înainte să înceapă investiţiile.


„Deschiderea de Astăzi: Cum va merge Bursa?“ este un proiect editorial realizat de Ziarul Financiar cu sprijinul


BVB Arena este programul Bursei de Valori București creat pentru a descoperi și promova companiile antreprenoriale românești de succes. Proiectul dedicat antreprenorilor români, a fost lansat în 2017 și în cele 6 ediții a strâns peste 1.200 de companii nominalizate în program și 20 de companii semifinaliste și finaliste care au folosit instrumentele puse la dispoziție de BVB. Valoarea totală a celor 37 de runde de finanțare de acțiuni și emisiuni de obligațiuni la BVB derulate de cele 20 de companii a depășit suma de 236 milioane de euro.

Companiile finaliste din Program au oportunitatea de a interacționa cu alte companii românești de succes și de a beneficia de programul de mentorat care le oferă informații utile despre elaborarea strategiei de business și accesul la capitalul necesar pentru a-și duce compania la nivelul următor. În final, ele vor face parte din BVB Arena și vor primi recunoașterea pe care o merită.

Înscrie-ți compania pe www.bvbarena.ro sau recomandă-ne o afacere locală în care ai încredere. BVB Arena. Antrenăm capitalul românesc.
O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent