ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi. Elena Uleia, Prime Transaction: În căutare de o direcţie privind economia, investitorii şi-au amânat deciziile pentru o perioadă cu mai multă certitudine

01.11.2022, 00:05 Autor: Eduard Ivanovici

♦ În continuare, brokerul anticipează rezultate slabe din partea emitenţilor care nu au transferat inflaţia către consumatorul final.

Actuala stare de expectativă a investitorilor, reflectată într-o lichiditate slabă pe pieţele de capital, poate continua până în momentul în care participanţii la piaţă vor obţine un număr semnificativ mai mare de date economice, spune Elena Uleia, broker al Prime Transaction, invitată la ultima ediţie din octombrie a emisiunii ZF Deschiderea de Astăzi.

„Investitorii aşteaptă o confirmare a direcţiei economiei, cât şi mai multe date privind o încetinire a trendului inflaţionist. Până apar mai multe date care să confirme sau să infirme aşteptările pe care le au, se pare că investitorii şi-au amânat deciziile investiţionale pentru o perioadă cu mai multă certitudine”, consideră Elena Uleia.

În plin sezon de raportări financiare la nouă luni, brokerul se aşteaptă la rezultate bune în sectorul bancar şi industria energetică, făcând aici referire la producători, avantajaţi de creşterile preţurilor.

„Rămâne de văzut în ce măsură această creştere s-a transferat în rezultatele obţinute de companii, având în vedere reglementările la nivel naţional şi european“, adaugă Elena Uleia.

La polul opus, reprezentanta Prime Transaction anticipează rezultate slabe din partea emitenţilor care nu au reuşit să transfere inflaţia către consumatorul final şi unde creşterea costurilor materiilor prime a afectat profitabilitatea.

„Atât timp cât planurile OMV Petrom se materializează şi se fac investiţii, cu siguranţă ne putem aştepta la dividende suplimentare, pe lângă acea creştere de 5% a dividendului pe care şi-au asumat-o.”

În ianuarie-septembrie, cea mai mare companie de la BVB şi-a triplat vânzările la 44 de miliarde de lei, în timp ce profitul net a urcat de cinci ori la 9,2 miliarde de lei, arată datele din raportul financiar al OMV Petrom.

 


BVB Arena este programul Bursei de Valori București creat pentru a descoperi și promova companiile antreprenoriale românești de succes. Proiectul dedicat antreprenorilor români, a fost lansat în 2017 și în cele 6 ediții a strâns peste 1.200 de companii nominalizate în program și 20 de companii semifinaliste și finaliste care au folosit instrumentele puse la dispoziție de BVB. Valoarea totală a celor 37 de runde de finanțare de acțiuni și emisiuni de obligațiuni la BVB derulate de cele 20 de companii a depășit suma de 236 milioane de euro.

Companiile finaliste din Program au oportunitatea de a interacționa cu alte companii românești de succes și de a beneficia de programul de mentorat care le oferă informații utile despre elaborarea strategiei de business și accesul la capitalul necesar pentru a-și duce compania la nivelul următor. În final, ele vor face parte din BVB Arena și vor primi recunoașterea pe care o merită.

Înscrie-ți compania pe www.bvbarena.ro sau recomandă-ne o afacere locală în care ai încredere. BVB Arena. Antrenăm capitalul românesc.
O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent