ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi. Istvan Sarkany, investitor la Bursă: Cele mai mari aşteptări le am de la Simtel. La polul opus, am fost dezamăgit de Agroserv Măriuţa

10.10.2022, 00:06 Autor: Eduard Ivanovici

OMV Petrom, Fondul Proprietatea, Agroland şi AROBS, printre principalele deţineri.

Simtel Team (simbol bursier SMTEL), companie de inginerie şi tehnologie listată de anul trecut pe piaţa AeRO, cu o capitalizare actuală de peste 200 de milioane de lei, poate beneficia de creşteri puternice în următoarea perioadă, spune Istvan Sarkany Istvan, investitor la Bursa de Valori Bucureşti de aproape zece ani.

„Per total, cele mai mari aşteptări le am  de la Simtel, dat fiind contextul în care toată lumea vrea să îşi monteze fotovoltaice. Trebuie să profite de context şi sunt condamnaţi să crească agresiv cel puţin unu-doi ani“, consideră investitorul.

Acţiunile SMTL au crescut anul acesta cu 1,6%, pe tranzacţii de 14,3 milioane de lei, în contextul în care unele dintre cele mai lichide companii de la BVB afişează declinuri de 10-20%.

Societatea a avut afaceri de 37,6 milioane de lei şi un profit de 3 milioane de lei la nivel consolidat în S1/2022. La nivel individual, afacerile au crescut cu 91%, iar profitul cu 129%.

„Am fost dezamăgit de Agroserv Măriuţa, unde am şi vândut. Personal, mă aşteptam ca ei să poată transmite inflaţia către consumatori, fiind un brand mai premium.“

„Totuşi, nu a fost suficient de premium încât să poată transmite inflaţia, deci probabil va fi o perioadă mai dificilă, aşa că am preferam să lichidez poziţia“, adaugă Istvan Sarkany.

ën 2022, acţiunile Agroserv Măriuţa (MILK), deţinătoarea brandului Lăptăria cu Caimac, s-au depreciat cu 36%, pe un rulaj de 10 milioane de lei. Valoarea de piaţă a societăţii este de 70,6 milioane de lei. în primele şase luni ale anulu, Agroserv a avut pierderi de 1,4 milioane de lei, faţă de un rezultat net de 600.000 de lei în S1/2021. Afacerile s-au majorat cu 15% la 29,5 milioane de lei în aceeaşi perioadă.

„Principalele deţineri sunt Petrom, Fondul Proprietatea, Agroland Business System, Arobs şi Simtel. Am ales Petrom şi FP datorită contextului energetic, deţinând şi Romgaz. Totuşi, Petrom are veniturile mai diversificate decât Romgaz şi mai puţin riscante, întrucât statul încă nu a plafonat preţul la petrol.“

Recent, investitorul şi-a închis poziţia la producătorul de materiale de construcţii TeraPlast Bistriţa (TRP) după raportul final pe 2021, unde a observat o decorelare între preţ şi fundamente.

„Am vândut un pic şi din Transgaz, după ce au anunţat acţiunile gratuite şi preţul a sărit iraţional. Zilele acestea, cel mai mult am cumpărat Fondul Proprietatea, OMV Petrom şi Sipex Company, una dintre cele mai ieftine companii în acest moment“, afirmă Sarkany Istvan.

 

Alte declaraţii din timpul emisiunii ZF:

Am fost foarte multă vreme un investitor de tip „buy & hold“, dar contextul s-a schimbat destul de mult şi simt că ar mai trebui să ajustez strategia. „Buy & hold“ este o altă expresie pentru a uita să vinzi. Acum încerc să elimin periodic companii care nu îşi mai justifică capitalizarea curentă. Urmăresc companii value, însă şi growth acolo unde sunt marje de siguranţă destul de bune. Am păţit des: am intrat anticipând o creştere a afacerii, însă ulterior, când preţul a ajuns din urmă fundamentele, am ezitat să vând.

Lăsând deoparte principalele 10 deţineri, celelalte sunt deţineri mai mici, oarecum speculative sau nelichide. Mă refer aici doar la acţiuni de la BVB.

Deja există taxa aceea de 25 de bani pentru combustibilul vândut la pompe. ën principiul, statul mai poate veni cu diverse supraimpozitări, poate un impozit de 33%. Să sperăm că nu va fi mai mult. Există aşadar riscuri care m-au reţinut să intru mult mai adânc în Petrom.

Am început să investesc în 2013 cu IPO-ul de la Romgaz. Cred că Romgaz este cea mai veche deţinere, deşi am avut momente în care au ieşit complet de pe companie. Cea mai recentă deţinere (pe termen lung) este Sipex.

Piaţa obligaţiunilor este destul de slabă la BVB în acest moment.


„Deschiderea de Astăzi: Cum va merge Bursa?“ este un proiect editorial realizat de Ziarul Financiar cu sprijinul


BVB Arena este programul Bursei de Valori București creat pentru a descoperi și promova companiile antreprenoriale românești de succes. Proiectul dedicat antreprenorilor români, a fost lansat în 2017 și în cele 6 ediții a strâns peste 1.200 de companii nominalizate în program și 20 de companii semifinaliste și finaliste care au folosit instrumentele puse la dispoziție de BVB. Valoarea totală a celor 37 de runde de finanțare de acțiuni și emisiuni de obligațiuni la BVB derulate de cele 20 de companii a depășit suma de 236 milioane de euro.

Companiile finaliste din Program au oportunitatea de a interacționa cu alte companii românești de succes și de a beneficia de programul de mentorat care le oferă informații utile despre elaborarea strategiei de business și accesul la capitalul necesar pentru a-și duce compania la nivelul următor. În final, ele vor face parte din BVB Arena și vor primi recunoașterea pe care o merită.

Înscrie-ți compania pe www.bvbarena.ro sau recomandă-ne o afacere locală în care ai încredere. BVB Arena. Antrenăm capitalul românesc.
O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent