ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Adrian Dudu, director de investiţii, Certinvest: Sunt factori pozitivi, dar contextul nu este deloc favorabil pentru acţiuni la nivel global

05.05.2023, 00:05 Autor: Tibi Oprea

♦ În SUA, randamentele pot fi în medie chiar negative pe următorii 10 ani l În Europa, indicatorii şi pieţele arată bine ♦ În România, acţiunile sunt subevaluate.

First Republic Bank a devenit a doua cea mai mare prăbuşire bancară după dimen­siunea activelor din istoria SUA, după cea a Washington Mutual în 2008 şi înainte de Silicon Valley Bank în urmă cu puţin timp, iar investitorii au adoptat un nivel de pre­cauţie mai ridicat, unii alegând să lichideze din deţinerile bancare. Nici alţi actori din piaţă nu au rămas indiferenţi, considerând că riscul de contagiune nu poate fi exclus.

„Riscurile sunt destul de mari. Putem să facem o paralelă cu perioada 2007-2008, când acest risc de contagiune s-a materializat. Nu putem spune dacă se va materializa şi acum. Cred că falimentul First Republic Bank este deja un simptom al acestei contagiuni care a început cu Silicon Valley Bank. Este un efect al politicii Fed de creştere foarte rapidă a dobânzilor. Curba randamentelor este adânc negativă în SUA, iar băncile americane suferă din acest motiv“, spune Adrian Dudu, CFA, director de investiţii al Certinvest, în cadrul emisiunii ZF Deschiderea de astăzi din 4 mai 2023.

Reprezentantul societăţii de administrare a investiţiilor remarcă faptul că situaţia era relativ similară în 2007-2008. Fed creştea dobânzile mai lent decât acum, dar ciclul de creştere s-a terminat undeva în iunie 2007, la 5,25%. Suntem în mai 2023 şi pare că s-a oprit creşterea ratelor la acest nivel. El adaugă că paralela cu criza financiară din 2007-2008 rămâne prezentă şi în acest context lucrurile nu arată prea bine pentru acţiuni.


BVB Arena este programul Bursei de Valori București creat pentru a descoperi și promova companiile antreprenoriale românești de succes. Proiectul dedicat antreprenorilor români, a fost lansat în 2017 și în cele 6 ediții a strâns peste 1.200 de companii nominalizate în program și 20 de companii semifinaliste și finaliste care au folosit instrumentele puse la dispoziție de BVB. Valoarea totală a celor 37 de runde de finanțare de acțiuni și emisiuni de obligațiuni la BVB derulate de cele 20 de companii a depășit suma de 236 milioane de euro.

Companiile finaliste din Program au oportunitatea de a interacționa cu alte companii românești de succes și de a beneficia de programul de mentorat care le oferă informații utile despre elaborarea strategiei de business și accesul la capitalul necesar pentru a-și duce compania la nivelul următor. În final, ele vor face parte din BVB Arena și vor primi recunoașterea pe care o merită.

Înscrie-ți compania pe www.bvbarena.ro sau recomandă-ne o afacere locală în care ai încredere. BVB Arena. Antrenăm capitalul românesc.
O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent