ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Corneliu Manole, investitor: Pe termen lung, aş fi cu ochii pe rezultatele companiilor şi mai puţin pe cotaţiile de la BVB

15.08.2023, 00:06 Autor: Eduard Ivanovici

Portofoliul de investiţii, randament de 23% în 2023, după o scădere de 12% anul trecut şi o creştere de 98% în urmă cu doi ani.

DeŞi unele sectoare din economie prezintă deja semne de încetinire, Bursa de Valori Bucureşti afişează un avans de 16% de la începutul anului prin BET-TR, indice unde sunt incluse dividendele distribuite acţio­narilor societăţilor listate. Totuşi, pe termen lung, participanţii bursieri ar trebui să îşi îndrepte mai degrabă atenţia asupra situa­ţiilor financiare ale companiilor, consideră Corneliu Manole, investitor.

„Se discută deja voalat despre impozitări ale industriei bancare, e foarte posibil să vedem acţiuni concrete în acest sens. Mă uit la dinamica rezultatelor operaţionale – cred că, pe termen lung, este singurul indicator care contează. Este un fenomen interesant, vedem anul acesta rezultate financiare în scădere ale companiilor, însă o evoluţie bursieră în creştere, cumva contraintuitiv pentru cei din afara fenomenului investi­ţional“, spune Corneliu Manole.

Investitorul a fost invitat la prima ediţie de săptămâna aceasta a ZF Deschiderea de Astăzi. Emisiunea poate fi urmărită de luni până vineri, de la 09:30, pe zf.ro şi paginile de YouTube şi Facebook ale Ziarului Financiar. Podcastul este transmis pe platforma Spotify.

„Nu este neapărat un paradox, întrucât ciclul bursier este adeseori decuplat de ciclul economic. Deci pe termen lung, cum spune Warren Buffett, aş fi cu ochii pe tabela de marcaj, deci mai mult pe rezultate şi mai puţin pe cotaţiile de la bursă.“

Strategia investitorului a constant în ultimii zece ani într-o acumulare constantă şi în reinvestirea dividendelor în portofoliu, obiectivul principal fiind creşterea activelor pe termen lung. În prezent, portofoliul lui numără 35 de societăţi din zece industrii, dintre care un sfert din sectorul energetic şi de utilităţi, urmat de pharma, bănci-asigurări, transport, logistică, distribuţie, agricultură şi, într-un procent mai mic, companii tech.

„Probabil peste zece ani voi căuta să diversific şi pe alte instrumente mai conservatoare, cum ar fi titlurile de stat pentru a mai diminua din riscul de volatilitate şi piaţă. Am înregistrat o creştere de 23% de la începutul anului cu tot cu dividende, faţă de o scădere de 12% anul trecut şi o creştere de 98% acum doi ani. Aveam mai puţine acţiuni; am început să mă diversific tot mai mult din acest an“, continuă investitorul.

 

Alte declaraţii:

De la începutul anului, vedem o evoluţie foarte bună, bursa locală a crescut destul de mult, cumva în linie şi cu pieţele externe. În ultima săptămână, vedem însă nişte evoluţii descendente pe zona bancară, dar per total cred că avem o dinamică bună.

Vorbim de o perioadă estivală, sunt foarte mulţi oameni în concediu, activitatea nu este la acelaşi nivel. Probabil că din septembrie vom vedea care sunt trendurile. Dar până atunci, mă tem că trebuie să ne obişnuim cu astfel de volume.

Vedem şi dinamica rezultatelor financiare ale companiilor în care sunt investit. Acolo, tabloul este mai degrabă mixt. De exemplu, din cele opt companii din portofoliu care au anunţat deja rezultatele la primul semestru, cinci au afişat o scădere a cifrei de afaceri sau a profitului.

Cumva aşteptat, sectorul energetic performează mai slab după preţurile record de anul trecut. Dar dinamica este bună dacă ne uităm pe ultimii trei-cinci ani.

Cred că sfera bancară va continua să performeze bine, energia probabil îşi va reveni pe final de an, vedem că preţul energiei începe să crească. Celelalte sectoare vor avea evoluţii neutre. Vedem totuşi o scădere a activităţii economice în anumite sectoare.


BVB Arena este programul Bursei de Valori București creat pentru a descoperi și promova companiile antreprenoriale românești de succes. Proiectul dedicat antreprenorilor români, a fost lansat în 2017 și în cele 6 ediții a strâns peste 1.200 de companii nominalizate în program și 20 de companii semifinaliste și finaliste care au folosit instrumentele puse la dispoziție de BVB. Valoarea totală a celor 37 de runde de finanțare de acțiuni și emisiuni de obligațiuni la BVB derulate de cele 20 de companii a depășit suma de 236 milioane de euro.

Companiile finaliste din Program au oportunitatea de a interacționa cu alte companii românești de succes și de a beneficia de programul de mentorat care le oferă informații utile despre elaborarea strategiei de business și accesul la capitalul necesar pentru a-și duce compania la nivelul următor. În final, ele vor face parte din BVB Arena și vor primi recunoașterea pe care o merită.

Înscrie-ți compania pe www.bvbarena.ro sau recomandă-ne o afacere locală în care ai încredere. BVB Arena. Antrenăm capitalul românesc.
O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent