ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Cum arată o zi din viaţa unei tinere românce la BlackRock şi cum se vede Bursa de Valori Bucureşti de la Londra

26.10.2023, 00:07 Autori: Liviu Popescu , Eduard Ivanovici

„Sunt săptămâni în care merg la biroul din Zurich sau Paris, ceea ce îmbină utilul cu plăcutul. (...) În urmă cu o lună, rutina mea de dimineaţă era să citesc presa, să mă uit la bursă şi la ştirile importante care mişcau pieţele, iar apoi mă apucam de lucru. Însă în contextul războiului din Orientul Mijlociu, am început să ascult podcasturi dimineaţa în drum spre serviciu, iar seara citesc“ ♦ „O zi de lucru constă în analiză de date calitative şi cantitative, găsind un mod prin care să prezentăm asta clienţilor pentru a le satisface nevoile şi aşteptările pe care le au în privinţa noastră“.

A plecat din Iaşi în clasa a X-a să termine liceul şi să studieze în Marea Britanie, iar ulterior în timpul facultăţii la King’s College London a decis să aplice pentru un internship pe timpul verii la BlackRock, cel mai mare administrator de bani din lume. A avut de trecut şase interviuri, printre care un test cu 600 de întrebări de răspuns în 10 minute, şi după încheierea cu succes a acestora i-a fost oferită o poziţie în cadrul com­paniei.

Acum, în vârstă de 26 de ani, Sabina Horga este analist al echipei Financial Markets Advisory, BlackRock, admi­nistrator de fonduri cu active de 9.400 de miliarde de dolari. ZF a discutat la emisiunea ZF Deschiderea de Astăzi din 25 octombrie despre parcursul profesional şi despre cum se vede România prin ochii unui tânăr analist plecat la Londra care lucrează pentru o companie cu active de 30 de ori peste PIB-ul României.

„Cred că România se vede bine de la Londra şi de oriunde. Am foarte mare încredere în România şi am un sentiment foarte pozitiv legat de modul în care se dezvoltă acolo piaţa de capital. La nivelul pieţelor emergente, cred că ne situăm

într-un context foarte favorabil, atât din punct de vedere al apropierii de Uniunea Europeană, care facilitează accesul investi­to­rilor, cât şi din perspectiva resursei umane. Sunt oa­meni instruiţi, educaţi care pot susţine efor­turile de investiţii. Deci există o perspectivă optimistă“, spune Sabina Horga, prezentă la ediţia din 25 octombrie a ZF Deschiderea de Astăzi.

Emisiunea poate fi urmărită pe ZF.ro şi pe platformele de social media ale ziarului, respectiv Facebook şi YouTube. Podcastul poate fi ascultat pe Spotify.

BlackRock este investitor şi în companii listate la Bursa de Valori Bucureşti.

Cele mai recente date agregate de Ziarul Financiar din platforma Bloomberg arată investiţii de 280 de milioane de lei în nouă companii, precum Banca Transilvania (TLV), OMV Petrom (SNP), Romgaz (SNG), BRD – Groupe Société Générale (BRD), MedLife (M), One United Properties (ONE).

Administratorul are 517 fonduri de acţiuni, 316 fonduri de venit fix, ETF-uri (fonduri tranzacţionate la Bursă), fonduri de hedging şi altele. Activele administrate de BlackRock ajung la circa 9.400 de miliarde de dolari, de aproape 30 de ori peste produsul intern brut al României.

„BlackRock are operaţiuni în România, pe care o consideră o piaţă emergentă. Cred că, la nivel operaţional, motivul pentru care a fost aleasă Ungaria (BlackRock are un birou în Budapesta –n.red) era stabilitatea mediului administrativ, în sensul în care reglementările guvernamentale ofereau un mediu mai stabil pentru pieţele de capital“, continuă Sabina Horga.

„«Analist» este prima poziţie pe scara de salarizare. Spre deosebire de poziţii mai «senior», precum vicepreşedinte sau director, este o poziţie în care contează mai mult abilităţile tehnice decât abilităţile de gestionare şi management al oamenilor, echipelor sau clientului. Atunci, o zi de lucru constă în analiză de date calitative şi cantitative, găsind un mod prin care să prezentăm asta clienţilor pentru a le satisface nevoile şi aşteptările pe care le au în privinţa noastră“, spune Sabina Horga.

Blackrock, la care alte fonduri precum cele ale Vanguard sunt acţionare, a raportat un profit de 1,6 miliarde de dolari în T3/2023, în creştere cu 13% faţă de perioada similară a anului trecut, peste aşteptările lansate anterior de analişti. Dinamica a venit pe un fundal nefavorabil, marcat de scăderea activelor administrate ca urmare a volatilităţii cu care s-au confruntat pieţele financiare.

Sabina Horga adaugă faptul că expunerea la nivel global şi scara la care operează BlackRock reprezintă nişte avantaje semnificative pentru parcursul său profesional, la care se adaugă şi expertiza pe care o oferă echipele din cadrul companiei, numind în acest sens faptul că grupul integrează pe verticală toate serviciile pe care le oferă.

„De asemenea, există foarte multe oportunităţi de a călători. Sunt săptămâni în care merg la biroul din Zurich sau Paris, ceea ce îmbină utilul cu plăcutul (...) Acum o lună, rutina mea de dimineaţă era să citesc presa, să mă uit la bursă şi la ştirile importante care mişcau pieţele, iar apoi mă apucam de lucru. În contextul războaielor, am început să ascult podcasturi dimineaţa în drum spre serviciu, iar seara citesc.“

În ce constă, mai exact, procesul de recrutate la cel mai mare administrator de active din lume?

„A fost un proces destul de lung, cred că am avut undeva la şase interviuri, înaintea cărora există nişte teste psihometrice în care se testează atât capacităţile analitice, cât şi matematice, dar în nişte condiţii de presiune şi stres. Erau undeva la 600 de întrebări şi aveai 10 minute să răspunzi. Bineînţeles că nimeni nu reuşea să răspundă la toate“, explică reprezentanta BlackRock.

 

Ce a mai afirmat Sabina Horga:

Am terminat ultimii doi ani de liceu în Anglia. Am studiat la Iaşi până în clasa a zecea, iar apoi am plecat cu o bursă de studiu în străinătate, unde am făcut un program de bacalaureat naţional la un liceu din Cambridge.

► Este multă flexibilitate în UK la nivelul cursurilor pe care le poţi alege. Filosofie am făcut doar în primul an de facultate pentru că mi s-a părut interesantă ideea de a o combina cu ştiinţe destul de exacte, cum sunt economia şi ştiinţele politice.

► Cred că era o chestiune de strategie în timpul testului (la BlackRock n.r.) dacă te opreai la o întrebare şi încercai să o rezolvi, pierdeai timp,  sau poate treceai la următoarea. Dacă ai obţinut un scor în linie cu aşteptările lor, urmează etapa de interviu.

► Erau patru variante de răspuns şi trei zone de testare: matematică, înţelegere a limbii engleze şi elemente de logică.

► Vin acasă o dată la două luni, încercând să mă întorc cât mai des. Am încercat să mă implic în proiecte din România, citesc presa românească, adică nu ştiu dacă am plecat vreodată, realmente vorbind. Tocmai pentru că mă întorceam atât de des acasă, nu cred că a fost o tranziţie atât de bruscă.

 


BVB Arena este programul Bursei de Valori București creat pentru a descoperi și promova companiile antreprenoriale românești de succes. Proiectul dedicat antreprenorilor români, a fost lansat în 2017 și în cele 6 ediții a strâns peste 1.200 de companii nominalizate în program și 20 de companii semifinaliste și finaliste care au folosit instrumentele puse la dispoziție de BVB. Valoarea totală a celor 37 de runde de finanțare de acțiuni și emisiuni de obligațiuni la BVB derulate de cele 20 de companii a depășit suma de 236 milioane de euro.

Companiile finaliste din Program au oportunitatea de a interacționa cu alte companii românești de succes și de a beneficia de programul de mentorat care le oferă informații utile despre elaborarea strategiei de business și accesul la capitalul necesar pentru a-și duce compania la nivelul următor. În final, ele vor face parte din BVB Arena și vor primi recunoașterea pe care o merită.

Înscrie-ți compania pe www.bvbarena.ro sau recomandă-ne o afacere locală în care ai încredere. BVB Arena. Antrenăm capitalul românesc.
O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent