ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Dragoş Mesaroş, Goldring: Răscumpărările realizate de Fondul Proprietatea, o surpriză plăcută. Mă aştept însă ca preţul acţiunii să scadă după încheierea programului

31.10.2023, 00:05 Autor: Eduard Ivanovici

♦ În cinci ani, FP nu ar mai fi în cele mai lichide zece companii listate la BVB, consideră brokerul.

Decizia Fondului Proprietatea de a-şi răscumpăra un procent semni­ficativ din capitalul social i-a surprins plăcut pe investitorii prezenţi la Bursa de Valori Bucureşti, spune Dragoş Mesaroş, director de tranzacţionare al Goldring, în contextul în care compania va aloca banii acţionarilor şi va anula ulterior aceste acţiuni, ele urmând astfel să nu mai existe în piaţă. După încheierea programului, cotaţia FP ar putea însă înregistra scăderi, adaugă el.

„Este o perioadă destul de lungă pentru a subscrie. Cred că a fost o surpriză plăcută pentru piaţă, ţinând cont că Fondul Proprietatea a ieşit puţin din vizorul investitorilor. Nu se aştepta nimeni să vină cu preţul atât de aproape de valoarea activului net.“

„Interesul fondurilor care au rămas captive cu foarte multe acţiuni este să facă un exit cât mai elegant, cu un profit cât mai mare după perioada lungă în care au stat pe el şi au încasat deja dividendul special”, consideră Dragoş Mesaroş.

Programul începe astăzi, 31 octombrie şi se încheie pe 5 decembrie. Fondul va răscumpăra 670 de milioane de acţiuni, adică aproximativ 12% din capitalul social. Preţul pe care FP îl va plăti investitorilor dispuşi să îşi vândă acţiunile este de 0,6319 lei pe unitate.

Pe fondul programului de răscumpărare şi anunţului privind încasarea a 650 de milioane de lei ca urmare a vânzării deţinerilor la Enel România , acţiunile FP s-au apreciat cu circa 18% doar în ultima săptămână, pe tranzacţii de peste 60 de milioane de lei, conform BVB.

„Mi-e destul de greu să cred că acţiunea FP atinge valoarea unitară a activului net anul acesta. Mă aştept la o scădere a preţului acţiunilor după perioada asta de subscriere în oferta publică, chiar dacă am avut o ştire pozitivă legată de Fond, vânzarea acţiunilor Enel. Vor mai avea însă bani disponibili pentru un posibil dividend sau o altă răscumpărare”, adaugă Dragoş Mesaroş.

Reprezentantul casei de brokeraj a fost invitat la prima ediţie de săptămâna aceasta a ZF Deschiderea de Astăzi. Emisiunea este transmisă de luni până vineri, de la 09:30, pe zf.ro şi paginile de YouTube şi Facebook ale Ziarului Financiar. Podcastul poate fi ascultat pe platforma Spotify.

„Din punct de vedere al unui investitor pe termen lung, nu ştiu dacă aş mai face o investiţie în FP. Poate speculativ, dacă vor mai face o altă răscumpărare, există posibilitatea să mai intri pe acţiune. Există posibilitatea ca, atât cât mai rămâne Franklin Templeton administrator, să mai aducă o companie mai mare la Bursă, precum Salrom sau Aeroporturi Bucureşti. Dar peste cinci ani nu mai văd FP în top zece lichide din România.”

 


BVB Arena este programul Bursei de Valori București creat pentru a descoperi și promova companiile antreprenoriale românești de succes. Proiectul dedicat antreprenorilor români, a fost lansat în 2017 și în cele 6 ediții a strâns peste 1.200 de companii nominalizate în program și 20 de companii semifinaliste și finaliste care au folosit instrumentele puse la dispoziție de BVB. Valoarea totală a celor 37 de runde de finanțare de acțiuni și emisiuni de obligațiuni la BVB derulate de cele 20 de companii a depășit suma de 236 milioane de euro.

Companiile finaliste din Program au oportunitatea de a interacționa cu alte companii românești de succes și de a beneficia de programul de mentorat care le oferă informații utile despre elaborarea strategiei de business și accesul la capitalul necesar pentru a-și duce compania la nivelul următor. În final, ele vor face parte din BVB Arena și vor primi recunoașterea pe care o merită.

Înscrie-ți compania pe www.bvbarena.ro sau recomandă-ne o afacere locală în care ai încredere. BVB Arena. Antrenăm capitalul românesc.
O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent