• Leu / EUR4.9672
  • Leu / GBP5.7927
  • Leu / USD4.5844
ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la bursă. Dragoş Mesaroş, Goldring: Am avut preţuri mari în ultima perioadă la BVB, este normal să vedem o corecţie. Suntem complet decorelaţi de pieţele externe

28.09.2023, 00:05 Autor: Eduard Ivanovici

♦ BET are plus 8% în ultima lună, faţă de o scădere de 1,6% la nivel european şi o depreciere de 3,6% în SUA.

Scăderile înregistrate în ultimele două zile de Bursa de Valori Bucureşti nu vin nicidecum ca o surpriză, după ce piaţa locală de capital a atins noi maxime prin prisma indicelui de referinţă BET în ultimele săptămâni, perioadă în care bursele externe au adoptat un trend general de depreciere, consideră Dragoş Mesaroş, director de tranzacţionare, Goldring.

„Am avut nişte preţuri destul de mari în ultima perioadă. Dacă ar fi să analizăm ultimele cinci săptămâni, cred că indicele BET a depăşit o creştere de 10 procente. Este normal să avem şi o corecţie. Totodată, am avut şi modificările legislative. O parte din ele urmează să intre în vigoare de la 1 octombrie, iar majoritatea din 2024“, spune Dragoş Mesaroş.

Reprezentantul Goldring – unul dintre cei mai activi brokeri de la BVB – a fost invitat la ediţia din 27 septembrie a ZF Deschiderea de Astăzi. Emisiunea este transmisă zilnic, de la 09:30, pe zf.ro şi paginile de YouTube şi Facebook ale Ziarului Financiar. Podcastul poate fi ascultat pe platforma Spotify.

„Toate lucrurile astea au influenţat negativ piaţa. Dar să nu uităm că am avut o creştere foarte bună în ultimele cinci săptămâni; suntem complet decorelaţi de tot ce se întâmplă pe pieţele externe în momentul de faţă. În Statele Unite şi Europa, avem scăderi deja de la jumătatea lui august“, continuă Dragoş Mesaroş.

Cu tot cu pierderile ultimelor două sesiuni de tranzacţionare, luând în calcul dinamica de la începutul şedinţei de ieri, indicele BET s-a apreciat cu 8,1% în ultima lună. Prin comparaţie, indicele paneuropean Stoxx 600 afişează un minus de 1,6% în aceeaşi perioadă şi, în Statele Unite, S&P 500 s-a depreciat cu 3,6%. De la începutul anului încoace, BET are plus 20,7%, Stoxx 600 plus 4,5%, iar S&P plus 17%.

„Lumea se gândeşte, într-adevăr, şi la noile taxe, dar avem un eveniment important pentru piaţa noastră de capital, vorbind de suma de bani care va intra pe 29 septembrie sub formă de dividende ca urmare a ofertei Hidroelectrica. Poate că o parte din bani vor ieşi din piaţă şi poate nu vor intra în alte acţiuni, dar este o sumă colosal de mare pentru piaţa din România, aproape două miliarde de euro. Cred însă că o parte din bani se vor întoarce şi astfel vom mai vedea creşteri pe sfârşitul săptămânii acesteia şi începutul săptămânii viitoare“, adaugă reprezentantul casei de brokeraj.

 


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent