♦ Valoarea medie a contribuţiei la Pilon II, la circa 254 lei pe lună ♦ Contul mediu, în valoare de aproximativ 13.000 lei în aprilie.
În ediţia din 25 mai a emisiunii ZF Deschiderea de Astăzi a fost invitat George Moţ, administrator al platformei DesprePensiiPrivate.ro, unde sunt prezentate cele mai recente statistici despre Pilonii II şi III, rentabilitatea fondurilor, cât şi un calculator pentru pensia privată. Timp de 12 ani a lucrat la Autoritatea de Supraveghere Financiară, unde a fost responsabil de coordonarea echipei care se ocupă de monitorizarea sistemului de pensii private.
„Cu datele de la sfârşitul lunii, probabil că vom vorbi despre un nou record pe active. Activele fondurilor de pensii private Pilon II au atins 105 mld. lei în aprilie. Vorbim şi de contribuţii de un miliard de lei numai în ultima lună“, spune George Moţ.
„De obicei, aceste creşteri sunt în trend şi cu creşterea salariului mediu pentru că în cazul Pilonului II, contribuţiile reprezintă o cotă procentuală din salariul brut al participanţilor.”
ZF Deschiderea de Astăzi poate fi urmărită de luni până vineri, pe zf.ro şi paginile de YouTube şi Facebook ale Ziarului Financiar. Podcastul este transmis pe platforma de streaming Spotify.
„Această creştere este vizibilă în fiecare an. Avem nu numai contribuţii în creştere şi active record, dar vedem şi un profit după numai patru luni de 4,7 miliarde de lei. Ianuarie a fost cea mai profitabilă lună, cu 2,7 miliarde”, adaugă fondatul DesprePensiiPrivate.ro.
Profitul din ultima lună însumează circa un miliard de lei, nefiind însă ajustat cu plăţile, ţinând cont că datele ASF au o întârziere de o lună. Pentru context, profitul net se referă exact la câţi bani au reuşit să obţină pentru participanţi administratorii fondurilor de pensii private.
„Aici vorbim de profit net de toate comisioanele, deci profitul curat ajustat inclusiv cu plăţile efectuate de fonduri. Valoarea medie a contribuţiei la Pilon II a ajuns undeva la 254 de lei, trendul este crescător pe măsură ce cresc şi salariile participanţilor. Contul mediu a ajuns la 13.058 de lei în luna aprilie pentru Pilonul II.”
Alte declaraţii:
Strategia NN pe primele trei luni a fost să nu tranzacţioneze pe bursă, nu a făcut achiziţii sau vânzări. În schimb, a cumpărat titluri de stat; mizează pe scăderea inflaţiei şi a ratelor de dobândă. La durata pe care o au în portofoliu, vor apărea profituri semnificative. Vedem că deja încep să apară. Asta nu înseamnă neapărat că bursa nu mai este atractivă.
Pe de altă parte, avem Metropolitan care a cumpărat 62% din acţiunile rulate ale MedLife în ianuarie, iar în martie a cumpărat o cincime din rulajul companiei. Un alt fond activ pe bursă este cel administrat de BCR, care a cumpărat aproape jumătate din tot ce s-a tranzacţionat cu Fondul Proprietatea în ianuarie.
Vedem şi achiziţii importante de titluri de stat, este o strategie pe care o au toate fondurile, dar BCR şi Metropolitan cumpără şi acţiuni. BCR a avut un sfert din rulajul Banca Transilvania şi BRD SocGen într-o singură lună. La Romgaz, a avut 38% din rulaj. În martie, vedem că acumulează la Digi, cu 66% din rulaj, dar şi la TeraPlast şi Transelectrica, chiar dacă mai puţin.
Made in Romania este programul Bursei de Valori București creat pentru a descoperi și promova companiile antreprenoriale românești de succes. În cei 5 ani de existență, peste 1.000 de companii au fost înscrise în Program. Companiile finaliste din Program au oportunitatea de a interacționa cu oameni la fel ca ei, antreprenori și de a beneficia de programul de mentorat care le oferă informații utile despre elaborarea strategiei de business și accesul la capitalul necesar pentru a-și duce compania la nivelul următor. În final, ei vor urca pe scena Made in Romania și vor primi recunoașterea pe care o merită.
Ai o companie despre care ar trebui să afle toată lumea? Sau poate nu este compania ta, dar merită recunoaștere? Înscrie-o acum pe https://www.investingromania.com și poate deveni următoarea poveste de succes Made in Romania!
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE