ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Istvan Sarkany, investitor la BVB: Mi-am mărit expunerea pe TTS şi DN Agrar. Am ieşit complet de pe OMV Petrom, Transelectrica şi Softbinator

02.11.2023, 00:05 Autor: Eduard Ivanovici

♦ Cu un profit de 300 mil. lei la final de an, TTS ar avea un PER (raport capitalizare-profit net) de circa 4x.

Rezultatele financiare la şase luni şi activitatea recentă a transportatorului fluvial Transport Trade Services şi grupului DN Agrar l-au determinat pe Istvan Sarkany, investitor la Bursa de Valori Bucureşti, să îşi majoreze expunerea pe cele două companii, TTS fiind de altfel performerul indicelui BET pentru o bună parte din an. DN Agrar afişează o evoluţie de plus 57% în 2023 şi are în continuare potenţial de creştere, spune investitorul, prezent la prima ediţie din noiembrie a ZF Deschiderea de Astăzi.

 

„Am adăugat la TTS şi DN Agrar. După raportările din vară, a fost o perioadă cu vânzări mai mari şi atunci am profitat, alegând să măresc expunerea destul de bine (pe TTS – n.r.). Acum a trecut de 11% din portofoliu. T3 ar trebui să fie undeva la nivelul T1 sau undeva între T1 şi T2, iar T4 este deja pe drumul cel bun. Atunci, pe final de an, aş fi dezamăgit să facă un profit de sub 300 de milioane”, consideră Istvan Sarkany.

Un rezultat net la nivel consolidat în valoare de 300 de milioane de lei ar însemna o creştere de aproape 70% faţă de profitul înregistrat în 2022, care a urcat la rândul său cu 168% faţă de exerciţiul precedent. Până la rezultatele anuale, TTS va publica pe 15 noiembrie situaţiile financiare aferente primelor nouă luni din 2023, conform calendarului de raportări de la BVB.

„Dacă mă raportez la această aşteptare de profit, PER-ul TTS ar fi undeva la 4x, dacă nu mă înşel, oricum destul de bine. Compania se dezvoltă în continuare, are investiţii care probabil se vor vedea la un moment dat în profitul net şi cifra de afaceri. Nu vor putea da dividende foarte mari deoarece le distribuie din rezultatele individuale, nu cele consolidate, dar valoarea în sine există. Atât timp cât fac cash flow-ul acesta destul de mare, riscul mi se pare destul de mic.”

Acţiunile TTS se tranzacţionează în creştere de 88,5% de la începutul anului, adică aproape au dublat banii investitorilor în acest interval, înregistrând un rulaj de 218 milioane de lei, la o capitalizare de 1,3 miliarde de lei. Prin contrast, indicele BET are plus 21,8% în 2023.

„Am mai rebalansat portofoliul. Am ieşit complet de pe acţiunile Transelectrica şi OMV Petrom. Am alte acţiuni cumva tangenţiale cu domeniul şi atunci am rămas cu acelea expus pe gaze şi petrol. Iarăşi, de la Softbinator am ieşit complet”, adaugă investitorul.

 

Alte declaraţii din timpul emisiunii:

Am încercat să văd şi în ce direcţie se poate specula un pic. De exemplu, pe Fondul Proprietatea am avut nişte intrări şi ieşiri speculative. Înainte de dividende am ieşit complet de pe FP şi am intrat fix după. Am speculat un pic şi certificatele, dar mai mult pe acţiune. Aveam destul de multe acţiuni în acel moment; impozitul de 8% pe dividende a făcut să merite specula şi am ieşit. În general, încerc să nu speculez, dar acum a fost mult prea tentant.

N-am mai văzut aşa de mult potenţial de creştere pentru acţiunile Petrom. După calculele mele, Petrom avea să facă undeva la 1,5 miliarde de lei profit net în T3 şi am avut oarecum dreptate. Atunci am zis că sunt alte oportunităţi mai bune pe termen scurt. Plus că Petrom este destul de vizat cam de toate modificările legislative.

La Transelectrica am fost motivat de potenţialul redus pe care l-am văzut în acel moment şi a fost o ocazie bună să măresc sensibil expunerea pe Macofil. Încerc să caut companii ieftine, chiar dacă sunt nelichide. În contextul actual, PER-ul este unul dintre principalele criterii. Dacă anul viitor economia începe să îşi revină, poate şi construcţiile ar putea să arate un pic mai bine.

Rezultatele (Softbinator – n.r.) mi s-au părut dezamăgitoare prin raport cu promisiunile. Atunci am ieşit şi eu. Cred că au venit cu foarte multe promisiuni pe care n-au putut să le respecte. O aveam de mult în lista de urmărire, iar raportarea aceea a fost trigger-ul.

 

 


BVB Arena este programul Bursei de Valori București creat pentru a descoperi și promova companiile antreprenoriale românești de succes. Proiectul dedicat antreprenorilor români, a fost lansat în 2017 și în cele 6 ediții a strâns peste 1.200 de companii nominalizate în program și 20 de companii semifinaliste și finaliste care au folosit instrumentele puse la dispoziție de BVB. Valoarea totală a celor 37 de runde de finanțare de acțiuni și emisiuni de obligațiuni la BVB derulate de cele 20 de companii a depășit suma de 236 milioane de euro.

Companiile finaliste din Program au oportunitatea de a interacționa cu alte companii românești de succes și de a beneficia de programul de mentorat care le oferă informații utile despre elaborarea strategiei de business și accesul la capitalul necesar pentru a-și duce compania la nivelul următor. În final, ele vor face parte din BVB Arena și vor primi recunoașterea pe care o merită.

Înscrie-ți compania pe www.bvbarena.ro sau recomandă-ne o afacere locală în care ai încredere. BVB Arena. Antrenăm capitalul românesc.
O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent