ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Marius Matei, profesor conferenţiar doctor, ASE: Atingerea unui număr de 1 mil. de investitori la BVB se va întâmpla organic, odată cu creşterea economică a României

27.05.2024, 00:05 Autor: Eduard Ivanovici

♦ „Investiţiile în pieţe emergente sunt considerate riscante, în general, dar ele fac parte din portofoliul de active a sute de fonduri de pensii“.

În cadrul ultimei ediţii de săptămâna trecută a emisiunii ZF Deschiderea de Astăzi au fost invitaţi Marius Matei, conferenţiar universitar doctor, Facultatea de Administrare a Afacerilor cu Predare în Limbi Străine, Academia de Studii Econo­mice, şi Teodora Tricorache, analist investment banking la Blu Capital Partners, studentă din echipa FABIZ ASE care a câştigat etapa subregio­nală a competiţiei CFA Institute Research Challlenge, având ca studiu de caz compania Transport Trade Services (simbol bursier TTS).

Unul dintre subiectele dezbătute a fost potenţialul de creştere al Bursei locale şi perspectivele de atingere a pragului de 1 milion de investitori la BVB. „Cred că lucrul acesta se va întâmpla organic, odată cu creşterea economică şi consolidarea bugetelor, având momentan probleme cu anumite deficite. România trebuie să nu mai fie percepută ca o piaţă riscantă. Probabil că, odată cu intrarea în Organizaţia pentru Coope­rare şi Dezvoltare Economică, România va fi percepută drept o piaţă dezvoltată, iar celelalte pieţe vor avea un interes mai mare“, spune Marius Matei.

Investitorii prezenţi pe Bursa de la Bucureşti au ajuns, la finele lunii martie, la 191.743, în creştere cu 7% sau 13.182 faţă de sfârşitul anului trecut. Raportat la luna martie din 2023, numărul a crescut cu 35% sau 50.173, conform celor mai noi date ale Fondului de Compensare al Investitorilor. În paralel, indicele BET – de referinţă pentru BVB şi întreaga piaţă de capital din România – a marcat recent un nou maxim istoric de aproximativ 17.500 de puncte.

„Nu este nimic mai seducător pentru un investitor decât o piaţă cu creştere foarte mare şi care oferă siguranţă. Atunci, cu siguranţă vor veni şi investitorii. Eu am lucrat pentru un fond de pensii în Australia pentru o perioadă lungă de investiţii şi am văzut cum se fac investiţiile şi din partea cealaltă. Investiţiile în pieţe emergente sunt considerate riscante, în general, dar ele fac parte din portofoliul de active al sute de fonduri de pensii“, continuă Marius Matei.

Din septembrie 2020, Bursa de Valori Bucureşti este piaţă emergentă în indicii FTSE Russell. Odată cu listarea de anul trecut a Hidroelectrica (H2O), după ce compania a atras 2 miliarde de euro printr-una dintre cele mai mari oferte publice de vânzare de acţiuni (IPO-uri) la nivel global în 2023, BVB a mai făcut un pas spre promovarea la statutul de piaţă emergentă în indicii MSCI, unde este încadrată momentan drept piaţă de frontieră.

„Este foarte important să oferim cursuri de educaţie financiară la toate nivelele de pregătire. Mă refer la liceul, dar bineînţeles că şi în mediul universitar. Cred că cetăţeanul de rând nu înţelege, de fapt, dinamica investiţiei, nu înţelege piaţa din România, nu cunoaşte companiile listate şi atunci este important să facem cunoscut acest lucru celor care au venituri disponibile“, adaugă Teodora Tricorache.

Din cele 20 de companii incluse în structura indicelui BET, doar 4 au înregistrat scăderi ale acţiunilor în primele trei luni din an, când benchmark-ul s-a apreciat cu 10,8%. Cu tot cu dividende (BET-TR), bursa a crescut cu 11,3% în T1. BET este pe plus cu 42% în ultimele 12 luni.

„Consumatorul din România încă nu este obişnuit cu astfel de investiţii. În general, investitorul din România are aversiune la risc, iar atunci poate vedea zona de acţiuni mai riscantă decât cea de obligaţiuni. Deci trebuie să creştem şi apetitul de risc“, mai spune Teodora Tricorache.

 

 


BVB Arena este programul Bursei de Valori București creat pentru a descoperi și promova companiile antreprenoriale românești de succes. Proiectul dedicat antreprenorilor români, a fost lansat în 2017 și în cele 6 ediții a strâns peste 1.200 de companii nominalizate în program și 20 de companii semifinaliste și finaliste care au folosit instrumentele puse la dispoziție de BVB. Valoarea totală a celor 37 de runde de finanțare de acțiuni și emisiuni de obligațiuni la BVB derulate de cele 20 de companii a depășit suma de 236 milioane de euro.

Companiile finaliste din Program au oportunitatea de a interacționa cu alte companii românești de succes și de a beneficia de programul de mentorat care le oferă informații utile despre elaborarea strategiei de business și accesul la capitalul necesar pentru a-și duce compania la nivelul următor. În final, ele vor face parte din BVB Arena și vor primi recunoașterea pe care o merită.

Înscrie-ți compania pe www.bvbarena.ro sau recomandă-ne o afacere locală în care ai încredere. BVB Arena. Antrenăm capitalul românesc.
O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent