ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Mihai Purcărea, BRD AM: Fondurile de obligaţiuni au mers extraordinar de bine, notând inclusiv performanţa fondurilor care investesc în titluri de stat

01.08.2023, 00:05 Autor: Eduard Ivanovici

♦ Cea mai recentă ediţie Fidelis, subscrieri nete de 2,4 mld. lei

Cu aproape 360.000 de investitori şi active nete sub gestiune de circa 10 miliarde de lei la finele lunii mai, în urcare cu 4,5% de la începutul anu­lui, fondurile cu expunere pe instru­mente cu venit fix au performat peste aşteptări în ultima perioadă, spune Mihai Purcărea, CEO al admi­nistratorului de investiţii BRD Asset Management, invitat într-o recentă ediţie a ZF Deschiderea de Astăzi.

„Fondurile de obligaţiuni au mers extraordinar de bine. Dobânzile au crescut mult anul trecut în septembrie-octombrie, ajunseseră la un maxim, vedeam şi în România dobânzi de peste 9%. Faptul că aceste dobânzi s-au stabilizat şi chiar au scăzut a însemnat o apreciere destul de bună pentru titlurile de stat şi pentru obligaţiuni, ceea ce s-a văzut în performanţa fondurilor care in­vestesc cu preponderenţă în titluri de stat“, explică Mihai Purcărea.

De altfel, interesul pentru obligaţiuni guvernamentale a fost reconfirmat de ultima ediţie Fidelis, derulată între 17 şi 28 iulie, micii investitori mobilizând de această dată 758 de milioane de lei şi 329 milioane de euro, deci subscrieri cumulate de 2,4 miliarde de lei. Dobânzile la lei ajung până la 7,3%, iar cele la euro la 5,45% pentru instrumente cu venit fix neimpozabile. Listarea la Bursa de Valori Bucureşti este programată pe 3 august.

„Momentul de faţă este în continuare destul de interesant pentru aceste tipuri de plasamente, pentru că dobânzile sunt în continuare ridicate, vedem dobânzi de 6%-7%, atât la lei, cât şi la euro, ceea ce este destul de interesant pentru investitori. Oferă şi o lichiditate imediată şi nu este deloc rău să poţi investi la astfel de randamente.“

Conform datelor Asociaţiei Admi­nistratorilor de Fonduri (AAF) de la 30 iunie 2023, BRD Asset Management este al treilea cel mai mare manager de investiţii din România, cu active sub administrare de peste 3,5 miliarde de lei.

 

 


BVB Arena este programul Bursei de Valori București creat pentru a descoperi și promova companiile antreprenoriale românești de succes. Proiectul dedicat antreprenorilor români, a fost lansat în 2017 și în cele 6 ediții a strâns peste 1.200 de companii nominalizate în program și 20 de companii semifinaliste și finaliste care au folosit instrumentele puse la dispoziție de BVB. Valoarea totală a celor 37 de runde de finanțare de acțiuni și emisiuni de obligațiuni la BVB derulate de cele 20 de companii a depășit suma de 236 milioane de euro.

Companiile finaliste din Program au oportunitatea de a interacționa cu alte companii românești de succes și de a beneficia de programul de mentorat care le oferă informații utile despre elaborarea strategiei de business și accesul la capitalul necesar pentru a-și duce compania la nivelul următor. În final, ele vor face parte din BVB Arena și vor primi recunoașterea pe care o merită.

Înscrie-ți compania pe www.bvbarena.ro sau recomandă-ne o afacere locală în care ai încredere. BVB Arena. Antrenăm capitalul românesc.
O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent