ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Sarkany Istvan, investitor: Sper ca măcar 10% din toţi banii puşi la bătaie pentru Hidroelectrica să rămână la BVB, putând fi un imbold masiv pentru anii următori

05.07.2023, 00:05 Autor: Eduard Ivanovici

♦ Fondul Proprietatea poate înregistra creşteri în urma listării Hidro, consideră participantul bursier.

În urma ofertei publice iniţiale derulate de Hidroelectrica (H2O) la Bursa de Valori Bucureşti, partici­panţii bursieri îşi pot orienta resursele rămase către alte companii prezente pe piaţa locală de capital, precum grupurile ban­care, spune Sarkany Istvan, investitor la BVB, invitat în cadrul ediţiei de marţi, 4 iulie a emisiunii ZF Deschiderea de Astăzi.

„Investitorii noi trebuie să descopere şi celelalte companii de pe Bursă. Unele sunt relativ ieftine acum. De exemplu, băncile se tranzacţionează la multipli rezonabili. Din acest punct de vedere, pot reloca oricând banii rămaşi de la Hidro dacă nu le mai convine preţul din piaţă. Sper ca măcar 10% din toţi banii puşi la bătaie pentru Hidroelectrica să rămână pe Bursă. Ar fi un imbold masiv pentru anii următori“, consideră Sarkany Istvan.

OMV Petrom (SNP), unicul producător local de petrol şi gaze naturale, reprezintă momentan prin­cipala deţinere din portofoliul investitorului.

Societatea este urmată de compania de inginerie şi tehnologie Simtel Team (SMTL) şi Fondul Proprietatea (FP), unde a acumulat pe fondul scăderilor din ultima perioadă.

„Nu mă aştept ca FP să urce până la 3-5 lei pe unitate. În schimb, mă aştept să se apropie de VAN-ul (valoarea activului net – n.r.) ajustat la preţul Hidroelectrica de după terminarea IPO-ului. După calculele mele, ar fi un potenţial de până la 2,3 lei, Fondul putând urca pe baza euforiei de după închiderea IPO-ului“, adaugă investitorul.

În urma listării celui mai mare producător de energie electrică din România, FP va şterge circa 80% din activele pe care le deţine. Prin contrast, deţinerea reprezenta 21% din activul net al Fondului în 2010. Cele mai mari companii din portofoliul FP vor rămâne apoi Administraţia Porturilor Constanţa, Aeroporturi Bucureşti şi Salrom.

„Dacă trece de pragul de 2,3 lei, o să încerc să vând, însă nu ştiu dacă voi vinde tot. Dacă rămâne însă în zona de 1,9-2 lei, o să păstrez până la dividend. După aceea voi aştepta să listeze Salrom, să vândă eventual deţinerea la Engie şi ce mai are FP; să vedem cum reuşesc să lichideze fondul. Mai au oricum de făcut răscumpărări cu banii din dividendele Hidro şi vânzarea companiilor din grupul Enel.“

 


BVB Arena este programul Bursei de Valori București creat pentru a descoperi și promova companiile antreprenoriale românești de succes. Proiectul dedicat antreprenorilor români, a fost lansat în 2017 și în cele 6 ediții a strâns peste 1.200 de companii nominalizate în program și 20 de companii semifinaliste și finaliste care au folosit instrumentele puse la dispoziție de BVB. Valoarea totală a celor 37 de runde de finanțare de acțiuni și emisiuni de obligațiuni la BVB derulate de cele 20 de companii a depășit suma de 236 milioane de euro.

Companiile finaliste din Program au oportunitatea de a interacționa cu alte companii românești de succes și de a beneficia de programul de mentorat care le oferă informații utile despre elaborarea strategiei de business și accesul la capitalul necesar pentru a-și duce compania la nivelul următor. În final, ele vor face parte din BVB Arena și vor primi recunoașterea pe care o merită.

Înscrie-ți compania pe www.bvbarena.ro sau recomandă-ne o afacere locală în care ai încredere. BVB Arena. Antrenăm capitalul românesc.
O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent