ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Zuzanna Kurek, Cornerstone Communications: Sunt companii care vor să vină la Bursă în septembrie-noiembrie, dar aşteaptă să se încheie vacanţa şi sezonul raportărilor

18.08.2023, 00:05 Autor: Eduard Ivanovici

♦ Grupul de IT Arobs Transilvania Software se pregăteşte între timp de transferul pe piaţa principală ♦ Anul viitor poate marca debutul unei companii din energie pe segmentul principal ♦ O listare pe AeRO, posibilă până la finele anului.

După numai două listări de acţiuni în 2023 la Bursa de Valori Bucureşti, realizate de Hidroelectrica şi brokerul de asigurări Millenium Insurance Broker, un transfer de pe AeRO pe piaţa principală şi primul eşec al unui IPO din ultimii zece ani, cel al Agricover, perioada următoare are şansa de a aduce noi companii pe piaţa locală de capital, spune Zuzanna Kurek, Cornerstone Communications.

„Faptul că nu au venit noi companii la BVB nu este o surpriză pentru că oferta Hidro a venit foarte târziu“, explică Zuzanna Kurek.

„Cumva, regula în piaţa de capital în ultimii zece ani este că nu demarezi o ofertă în timpul verii, întrucât iulie şi august sunt luni foarte dificile. Am avut câteva oferte anul trecut şi în 2021, dar a fost şi piaţa un pic diferită, cu mai multă efervescenţă. Sunt companii care vor să vină în septembrie-noiembrie, dar aşteaptă în primul rând să se întoarcă oamenii din vacanţă şi nici nu vor să concureze cu perioada de raportare.“

Fondatoarea companiei de consultanţă pre şi post listare la Bursă a fost prezentă în cadrul ediţiei din 17 august a ZF Deschiderea de Astăzi. Emisiunea poate fi urmărită de luni până vineri, de la 09:30, pe zf.ro şi paginile de YouTube şi Facebook ale Ziarului Financiar. Podcastul este transmis pe platforma Spotify.

„August este întotdeauna cea mai plictisitoare perioadă de la Bursă în ceea ce priveşte lichiditatea. De data aceasta am avut parte şi de surprize din partea Guvernului, care nu au influenţat atât de mult bursa precum ar fi trebuit, ceea ce este un semn bun. Lichiditatea s-a stabilizat după listarea Hidro, fiind îmbunătăţită faţă de situaţia pre-listare. Din discuţiile cu investitorii, toată lumea aştepta un efect mult mai consistent asupra lichidităţii“, continuă Zuzanna Kurek.

Singurele companii care au debutat cu acţiuni anul acesta la BVB sunt producătorul de energie Hidroelectrica (H2O) pe 12 iulie şi brokerul se asigurări Millenium Insurance Broker (MIB) pe 27 februarie. De altfel, oferta Hidro a reprezentant primul IPO de la bursa locală de la cel efectuat în 2021 de grupul de distribuţie şi logistică Aquila (AQ).

Tot anul acesta a marcat transferul companiei de securitate cibernetică SafeTech Innovations (SAFE) de pe AeRO pe Piaţa Principală, cât şi primul eşec al unui IPO din 2013 încoace, cel al Agricover Holding.

„Noi continuăm procesul de transferuri. Arobs este următoarea companie care va pleca de pe AeRO pe Piaţa Principală, un transfer foarte interesant. Avem cel puţin o listate pe AeRO din domeniul tehnologiei, cât şi o listare pentru Piaţa Principală pentru anul viitor din energie. Este posibil ca numărul de companii să crească semnificativ, ştiu şi alte companii care iau în calcul listarea pe bursă, însă nu vorbim de listări mari anul acesta. Mai mult sunt majorări de capital, transferuri, precum şi câteva listări mai mici pe AeRO.“

Listat la BVB la finele lui 2021, grupul de IT Arobs Transilvania Software (AROBS), controlat de antreprenorul clujean Voicu Oprean, se tranzacţionează în creştere cu 22% anul acesta, având o capitalizare de 865 de milioane de lei, potrivit BVB.

 

Alte declaraţii:

Este o perioadă în care companiile încep pregătirile pentru raportare. Ca de obicei, cele mai importante companii din BET comunică la sfârşitul lunii. Septembrie va fi o perioadă mai interesantă pentru investitori. Vom avea şi rezultatele pe piaţa AeRO, multe companii de pe această piaţă nepublicând rezultatele la T1 deoarece doar cele la S1 sunt obligatorii. Numai atunci se va vedea cum este anul 2023 pentru IMM-uri.

Companiile româneşti ştiu cum să gestioneze crize, se pregătesc pentru perioade mai grele. Dar în momentul de faţă, în care inflaţia încetineşte, ele sunt bine pregătite pentru a livra rezultatele. Aşteptările mele sunt destul de pozitive privind performanţa la S1, având şi speranţe privind revenirea lichidităţii în septembrie.

Am temeri privind propunerile de creştere a taxelor. Nu mi-am modificat poziţiile pe care le am pe companii, dar pe de altă parte nici nu vreau să investesc mai mult din cauza acestei lipse de predictibilitate din partea guvernului, care vrea să rezolve problema lipsei de bani mergând după oameni care îşi plătesc deja taxele. Decizia este una incorectă şi poate duce la recesiune, în sensul în care vor fi mai puţini bani de cheltuit.

Dacă avem anul acesta, de exemplu, creşteri de 20-50% ale numărului de investitori, dar anul viitor vom vedea şi ieşiri ale fluxului de capital, iar investitorii văd că acţiunile nu cresc şi aşteptările lor conform cărora Hidroelectrica va „exploda“, atunci vom avea o problemă. De obicei, dacă oamenii încearcă ceva şi nu reuşesc sau rezultatele nu sunt satisfăcătoare, nu cred că vor mai reveni prea repede în piaţă. Din acest motiv, cred că rolul brokerilor a devenit mult mai important, având şi o oportunitate de a câştiga noi clienţi activi.

Important este cine vine primul pentru că piaţa are nevoie de un eveniment extraordinar în afara listării Hidroelectrica.

 


BVB Arena este programul Bursei de Valori București creat pentru a descoperi și promova companiile antreprenoriale românești de succes. Proiectul dedicat antreprenorilor români, a fost lansat în 2017 și în cele 6 ediții a strâns peste 1.200 de companii nominalizate în program și 20 de companii semifinaliste și finaliste care au folosit instrumentele puse la dispoziție de BVB. Valoarea totală a celor 37 de runde de finanțare de acțiuni și emisiuni de obligațiuni la BVB derulate de cele 20 de companii a depășit suma de 236 milioane de euro.

Companiile finaliste din Program au oportunitatea de a interacționa cu alte companii românești de succes și de a beneficia de programul de mentorat care le oferă informații utile despre elaborarea strategiei de business și accesul la capitalul necesar pentru a-și duce compania la nivelul următor. În final, ele vor face parte din BVB Arena și vor primi recunoașterea pe care o merită.

Înscrie-ți compania pe www.bvbarena.ro sau recomandă-ne o afacere locală în care ai încredere. BVB Arena. Antrenăm capitalul românesc.
O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent