ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi. Valentin Nedelcu, investitor: Am expunere pe marile companii din BET, plătitoare de dividende. De pe AeRO, deţin Agroland, SafeTech, Norofert şi Meta Estate Trust

27.09.2022, 00:05 Autor: Eduard Ivanovici

♦ În cazul pieţelor externe, investitorul se orientează către blue chip-uri din SUA şi Europa.

În ediţia din 26 septembrie a emisiunii ZF Deschiderea de Astăzi a fost invitat Valentin Nedelcu, in­ve­s­titor prezent pe piaţa de capital şi fondator al co­munităţii ŞtiinţaBanilor, care a discutat despre com­paniile din indicele prin­cipal BET, poten­ţialul reprezentat de piaţa AeRO, titlurile de stat Fidelis, cât şi despre perspectivele bursei locale.

„În ceea ce priveşte BVB, o bună parte a portofoliului meu este concentrat pe cele mai mari companii din BET, la care se adaugă câteva companii mai mici, cu potenţial, alocarea fiind suficient de mică astfel încât să nu îmi afecteze major portofoliul (...) Am companii precum OMV Petrom, Banca Transilvania, Romgaz, Nuclear­electrica, plus câteva companii care nu sunt în indicele BET, dar care sunt foarte generoase“, spune Valentin Nedelcu.

De la începutul anului, acţiunile celor patru companii enumerate au randamente cuprinse între minus 25% în cazul grupului financiar Banca Transilvania (TLV) şi plus 2,3% pentru producătorul şi furnizorul de gaze naturale Romgaz (SNG).

Prin comparaţie, indicii BET şi BET-TR, care ia în calcul dividendele atribuite acţionarilor, s-au depreciat cu 17,5%, respectiv 9,4% în 2022.

„Companiile care au avut plasamentul în 2020 au ieşit foarte bine, vorbind despre Agroland, SafeTech, Norofert. Le am pe toate trei în portofoliu. Din portofoliul de la BVB, AeRO reprezintă circa 20%.  Anul acesta sunt pe minus, din cauză – în special – a ceea ce am pe AeRO. Anul trecut a fost foarte bun, am avut undeva la 66% randament (...) Sunt acţionar la Meta Estate Trust deoarece sunt bull pe piaţa imobiliară din marile oraşe din România, mai puţin Clujul“, adaugă investitorul.

Grupul imobiliar Meta Estate Trust (MET) reprezintă cea mai recentă listare de la Bursa de Valori Bucureşti, debutând pe piaţa AeRO la finele lunii august, după o ofertă publică iniţială prin care a atras 14 milioane de lei de la investitori. Pe de altă parte, lanţul de magazine Agroland (AG), compania de securitate cibernetică SafeTech (SAFE) şi conglomeratul agroalimentar Norofert (NRF) sunt pe minus cu 21,6%, 22%, respectiv 14,6% de la începutul anului încoace.

În ceea ce priveşte pieţele externe, investitorul deţine un portofoliu diversificat pe ETF-uri şi acţiuni de tip blue chip din SUA şi Europa, plătitoare de dividende.

„Partea de investiţii a rămas cumva part-time, am mers foarte mult pe strategiile de investiţii pasive, deci fac mai puţin stock picking, şi mai mult long term investment, dintr-un confort psihologic. După primii ani de investiţii m-am lecuit de dorinţa de a câştiga randamente foarte ridicate, asumând-mi riscuri foarte mari pe bursă.“

 

Alte declaraţii din timpul emisiunii

Despre portofoliu:

Sunt investitor la BVB din 2005, aşa că nu sunt tocmai un novice în ceea ce priveşte corecţiile bursiere, în sensul în care am prins şi marea corecţie din 2008 de 80%, care m-a călit. Prin comparaţie, acum par nişte corecţii mici, mai ales pe bursa noastră.

Am început cu SIF-uri, Petrom şi Rompetrol (...) Abia în 2009 m-am reactivat şi am mai adus nişte sume noi, începând să mă entuziasmeze recuperarea puternică din martie. Din 2016, am început să investesc şi pe bursele internaţionale, mai întâi în SUA. Ulterior, am început să investesc şi în ETF-uri şi acţiuni europene.

 

Despre criterii de investiţii:

La mine, abordarea este destul de simplă. în general, mă bazez pe companiile mari din BET. Dacă ai sume mai mari, alegerea de a replica indicele BET este o tehnică foarte interesantă şi lipsită de bătăi de cap. Nu pot spune că o aplic deoarece am înclinaţii privind anumite companii unde am alocări mai mari. Altele nu îmi plac şi nu le deţin deloc. Dacă ai un capital mai mic, te poţi duce pe ETF-ul BET.

BVB este un „cash cow“ pentru mine, aşa că le aleg în baza generozităţii în a plăti dividende. Mare parte a portofoliului pe BVB este compus din companii care plătesc dividende de 8-9-10% pe an. Nu mă interesează partea de growth decât punctual pe AeRO, unde am câteva poziţii... De asemenea, am un portofoliu semnificativ pe Fidelis, mai ales recent.

 

 

 


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent