ZF Esențial în business

Video ZF Esenţial în business. Medeea Popescu, KPMG: Cine obţine venituri din vânzarea de criptomonede în 2019 trebuie să plătească Fiscului impozitul de 10%

Autor: Adelina Mihai

16.08.2019, 16:00 2734

Persoanele care obţin venituri din vânzarea de criptovalută în 2019 trebuie să plătească impozit pe venit în cuantum de 10% din valoarea obţinută, dacă suma obţinută depăşeşte valoarea de 600 de lei pe an.

”Veniturile din transferul de monedă virtuală sunt acum încadrate în categoria veniturilor din alte surse, fiind impozabile cu 10%. Cota de 10% se aplică la  câştigul obţinut, calculat ca diferenţă pozitivă dintre preţul de vânzare şi preţul de achiziţie, inclusiv costurile aferente tranzacţiei. Câştigul sub 200 lei/tranzacţie nu se impozitează, cu condiţia ca totalul câştigurilor să nu depăşească 600 lei pe an”, a spus Medeea Popescu, Tax Manager în cadrul departamentului de taxe, persoane fizice din cadrul firmei de audit şi consultanţă KPMG, în cadrul emisiunii online ZF Esenţial în business, realizată de ZF în parteneriat cu KPMG.

Ea a mai spus că, pe lângă impozitul de 10%, persoanele care obţin astfel de venituri trebuie să ia în calcul şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate, care se datorează în cazul în care persoana fizică realizează venituri, altele decât cele salariale (inclusiv venituri din alte surse), din una sau mai multe surse şi/sau categorii de venituri, a căror valoare cumulată este cel puţin egală cu 12 salarii minime brute pe ţară.

”Contribuţia de asigurări sociale de sănătate (în procent de 10%) se calculează asupra sumei reprezentând echivalentul a 12 salarii minime brute pe ţară. Pentru anul 2019 salariul minim brut pe ţară este 2.080 lei deci contribuţia de asigurări sociale de sănătate va fi în sumă de 2.496 lei”, a mai spus Meddea Popescu.

Noile prevederi se aplică începând cu veniturile realizate în anul 2019, iar obligaţia calcului impozitului şi al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate precum şi a declarării veniturilor revine persoanei fizice, prin intermediul declaraţiei unice.

”Termenul de depunere al declaraţiei unice este 25 martie, adică 25 martie 2020 pentru veniturile obţinute în cursul anului 2019”, a mai spus Medeea Popescu.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO