Guvernanță Corporativă

Care sunt diferenţele în materie de guvernanţă corporativă între o companie listată şi una nelistată?

25.09.2019, 01:00 Autor: Tibi Oprea

Companiile listate au în general un grad de responsabilitate mai ridicat decât cele ne­lis­tate în ceea ce priveşte relaţia cu inves­titorii, reflectată în principal prin comu­nicare, întrucât o companie din ringul bursier poate avea câteva mii de acţionari, faţă de chiar şi numai câţiva în cel de-al doilea caz.

Însă analiştii apreciază că bunele practici de guvernanţă corporativă, care re­prezintă cartea de vizită a unei com­panii în faţa investitorilor, pot aduce va­loare adăugată oricărei societăţi, indi­fe­rent dacă este sau nu tranzacţionabilă.

„În funcţie de etapa de dezvoltare, în funcţie de forma de proprietate şi de organizare juridică, structurile şi bunele practici de guvernanţă corporativă pot aduce valoare adăugată oricărei com­panii, listată sau nu. Optimizarea funcţiei de control intern, de conformitate şi a mana­gementului de risc şi îmbunătăţirea pro­cesului decizional conduc la eficien­tizarea activităţii în ansamblul ei şi la evitarea unor costuri viitoare“, spune Irina Anghel, director con­sultanţă corporate în cadrul Goldring, societate de brokeraj care a dus cele mai mult companii la bursă în ultimii doi ani.

Despre diferenţele în materie de guver­nanţă corporativă dintre o companie listată şi una nelistată se va discuta în cadrul eveni­mentului „From Family Business to Cor­poration“, organizat de MedLife în asociere cu Bursa de Valori de la Bucureşti pe 1 oc­tom­brie 2019 la Hilton Bucureşti, la care Ziarul Financiar este partener media.

Pe de altă parte, în cazul companiilor ale căror acţiuni sunt tranzacţionabile la bursă, dimensiunea şi gradul de aplicabilitate a guvernanţei corporative devin factori critici, întrucât acest sistem consolidează sau sub­minează încrederea investitorilor într-o astfel de societate.

„Pentru compania ale cărei acţiuni sunt liber tranzacţionabile la bursă, a cărei valoare exprimată în capitalizarea de piaţă este rezultatul direct al impresiei pe care evoluţia şi comportamentul său o lasă asupra pieţei, dimensiunea guvernanţei corporative devine un factor critic. Până la urmă, guvernanţa corporativă este cartea de vizită a companiei în raport cu investitorii, consolidând sau subminând încrederea acestora în integritatea şi transparenţa raportărilor financiare şi în efi­cacitatea structurilor de control intern şi management al riscului“, spune Irina Anghel.

Goldring, cu o cotă de piaţă de doar 1,5%, este casa de brokeraj care în ultimii doi ani a avut cea mai intensă activitate în termeni de listări la bursa românească.

În ultimul an, Goldring a listat o companie şi a avut două plasamente private, unul pentru obligaţiuni şi unul pentru atragerea de capital prin plasament privat.

Irina Anghel spune că poziţia pe piaţă, lichiditatea, capitalizarea, atractivitatea pentru investitori şi credibilitatea în raport cu potenţiali parteneri strategici, care sunt piloni ai competitivităţii pe piaţa de capital, sunt semnificativ influenţate de guvernanţa corporativă a societăţii listate.

„Este important să amintim şi caracterul obligatoriu, pentru companiile listate, al codului / regulilor de guvernanţă corporativă stabilite de operatorul de piaţă. Pentru cele nelistate, acestea rămân dezirabile, recomandabile, facultative“, spune ea.

 

Conferinţa „From Family Business to Corporation“, organizată de MedLife în asociere cu Bursa de Valori de la Bucureşti pe 1 octombrie 2019 la Hilton Bucureşti, va dezbate aplicarea regulilor guvernanţei corporative în România. Vă puteţi înscrie AICI. 

Ziarul Financiar

este partenerul media al evenimentului “From Family Business to Corporation”,
organizat de BVB în parteneriat cu

Medlife