Guvernanță Corporativă

Ce este guvernanţa corporativă? „Nu este pentru oamenii cărora le place claritatea, ci pentru cei cărora le place ambiguitatea“

02.10.2019, 00:08 Autori: Florentina Niţu , Miruna Diaconu

În ultimii ani, guvernanţa corporativă a început să îşi facă loc în cultura companiilor private din România, contribuind la dezvoltarea acestora. Cea mai mare instituţie de credit după active de pe piaţa din România, Banca Transilvania, este un exemplu de bune practici pentru aplicarea acestui concept.

Guvernanţa corpora­tivă, cartea de vizită a companiilor în faţa investitorilor, nu este pentru antreprenorii cărora le plac lucrurile simple şi clare, ci pentru cei cărora le place ambiguitatea, deoarece guvernanţa presupune punerea în practică a teoriei, un proces provocator, consideră  Ludo Van der Heyden, profesor la şcoala de afaceri INSEAD, una dintre cele mai bune din lume. 

„Guvernanţa nu este ca un şablon care se aplică perfect pe fiecare companie, mai mult decât atât nu este perfect pentru fiecare ţară. Nu este alb clar sau negru clar.  Variază şi se aplică personalizat în fiecare companie, în fiecare ţară, influenţează economic, social şi politic. Guvernanţa nu este pentru cei cărora le place claritatea, pentru cei cărora le plac lucrurile în alb şi negru, nu este pentru cei care urăsc ambiguitatea, nu este pentru cei care vor să fie totul simplu, nu este pentru toţi membrii boardului. Dacă este alb sau negru, poţi să iei decizia corectă. Nu ai nevoie de alte întrebări, alegi ce doreşti. Între alb şi negru, guvernanţa este gri”, a spus  Ludo Van der Heyden în cadrul evenimentului „From Family Business to Corporation“, organizat de MedLife în asociere cu Bursa de Valori de la Bucureşti, marţi, 1 octombrie, la hotelul Hilton. Ziarul Financiar a fost partener media.

În ultimii ani, guvernanţa corporativă a început să îşi facă loc în cultura companiilor private din România, contribuind la dezvoltarea acestora. Cea mai mare instituţie de credit după active de pe piaţa din România, Banca Transilvania, este un exemplu de bune practici pentru aplicarea acestui concept.

„Banca Transilvania a pornit ca o afacere antreprenorială şi a ajuns să fie prima bancă din România după active. A implementat conceptul de guvernanţă corporativă şi acum are succes. Banca Transilvania a ajuns aici prin decizii foarte bune, prin strategii bune şi este un exemplu pentru introducerea eficientă a guvernanţei în sistem“, a spus Adrian Tănase, CEO al Bursei de Valori din Bu­cureşti, prezent la acelaşi eveniment.

Potrivit profesorului Ludo Van der Heyden, guvernanţa reprezintă misiunea conducerii unei companii de a atinge performanţa dorită, prin stabilirea unei misiuni clare, a unei strategii bine gândite şi printr-o responsabilitate colectivă. 

El adaugă că proprietarii trebuie să ştie care este misiunea firmei şi cum să gestioneze situaţia, astfel încât conducerea (proprietari şi acţionarii) să comunice cu partea corporate (directori), iar aceasta cu partea de business (manageri, executivi, angajaţi).

De altfel, guvernanţa este foarte importantă pentru un investitor, deoarece el vrea să aibă o idee despre potenţialul de creştere al unei companii, care îi dă încredere să facă o alegere pozitivă.  

„Înainte să finanţăm o afacere, indiferent că este mică sau mare, ne uităm la cifra de afaceri şi la industria din care face parte, apoi la politica acesteia, la strategia de viitor şi la planurile de extindere“, a spus Steven van Groningen, preşedinte şi CEO al Raiffeisen Bank România, care a participat la evenimentul organizat de BVB şi MedLife.

Ziarul Financiar

este partenerul media al evenimentului “From Family Business to Corporation”,
organizat de BVB în parteneriat cu

Medlife