ZF Investiți in România

Grigore Horoi, Agricola Internaţional: În anii în care Agricola nu face investiţii cheltuie cam 8 mil. euro pe lucruri mărunte, dar adunate ne duce în direcţia bună. Noi am ales o creştere constantă, dar încăpăţânată. Pas cu pas, în fiecare an vrem să marcăm o creştere

02.11.2023, 17:58 Autor: Mircea Nica

În anii în care Agricola nu face investiţii cheltuie cam 8 mil. euro pe lucruri mărunte, dar adunate ne duce în direcţia bună. Noi am ales o creştere constantă, dar încăpăţânată. Pas cu pas, în fiecare an vrem să marcăm o creştere, a spus Grigore Horoi, Preşedinte, Agricola Internaţional, în cadrul Conferinţei ZF Investiţi în România, organizată în parteneriat cu CEC Bank, la Bacău.

“Avem obiceiul, fiind un grup de firme, ne-am inspirat de la predecesori, ca în fiecare an spre finalul anului, să facem un team building cu şefii companiilor din grup, în care fiecare dintre colegii mei îşi prezintă realizările raportate la obiectivele asumate în anul precedent şi planul pentru următorii cinci ani. Acum 6 ani cred că ne-am stabilit un set de indicatori de la care nu ne abatem, unul dintre ei este creşterea minimă anuală, altul este o rată a profitabilităţii, gradul de expunere la împrumutur bancare şi tot aşa. Urmărind pas cu pas am reuşit să realizăm progresul pe care ni l-am dorit”, a explicat Grigore Horoi.

 

Ce a mai spus Grigore Horoi:

♦ Pentru că persoanele interesate, acţionari, salariaţi, finanţatori, au încredere în businessul Agricola sunt condamnat sa fiu optimist.

♦ Lucrurile nu sunt deloc simple, dar au fost şi mai complicate.

♦ Agricola are întâmplător acelaşi parcurs cu parcursul României. Aveam prin anii 90 undeva la 40 mil. dolari cifră de afaceri şi ne apropiem de 320-340 mil. euro. Seamănă un pic cu parcursul României ca şi cifre, este o diferenţă de scară.

♦ Tot legat de faptul că am avut inspiraţia să ne stabilim acel set de indicatori, ne-a făcut să fim mai puternici în depăşirea dificultăţilor aduse de această criză multiplă. Fiind cu un bilanţ mai bine structurat, ne-a fost mai uşor faţă de crizele precedente când bilanţul nu arăta atât de echilibrat.

♦ La începutul anilor 2000 au fost programe de susţinere a sectorului de procesare a materiilor prime agricole. La programele acestea se calificau companiile mici. Companiile care nu aveau un exerciţiu care să le dea capabilitatea de a gestiona un flux de cash corect, majoritatea s-au supraîndatorat, iar majoritatea nu prea mai există.

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank